Μεγαλώνει ο κατάλογος των κατηγορουμένων για το Μάτι – Δίωξη και σε πρώην στέλεχος της ΕΛΑΣ

Το δρόμο για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος πρώην υψηλά ιστάμενου στελέχους της ΕΛΑΣ, όσον αφορά στον τρόπο που ενήργησε κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ανοίγει διάταξη αντεισαγγελέα Εφετών, που κάνει εν μέρει δεκτή σχετική προσφυγή συγγενών θυμάτων.

Συγκεκριμένα, αντεισαγγελέας Εφετών ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της ΕΛΑΣ κρίνοντας ότι δεν ενήργησε, όπως έπρεπε, για να προστατευτούν πολίτες και περιουσίες εκείνη την αποφράδα ημέρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική διάταξη που εκδόθηκε από αντεισαγγελέα Εφετών μετά από προσφυγή συγγενών θυμάτων, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ «όφειλε εκ της θέσεως του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προϊστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν».

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην εισαγγελική διάταξη, «τα εναέρια μέσα που διέθετε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών υπηρετούντων στην Υ.Ε.Μ.Ε.Α., ήταν εξοπλισμένα με προβολείς και κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας με θερμική απεικόνιση και αναμφίβολα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από τις πληττόμενες περιοχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή δυο πολιτών, οι οποίοι έχασαν τις μητέρες τους κατά τη φονική πυρκαγιά. Αρχικά οι δυο πολίτες είχαν καταθέσει έγκληση κατά δυο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΑΣ, υποστηρίζοντας ότι δια της συμπεριφοράς τους «συνέβαλλαν αιτιωδώς στο να χάσουν τη ζωή τους στις 23/7/2018 κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη περιοχή Μάτι Αττικής οι μητέρες τους».

Ωστόσο, η έγκλησή τους τότε είχε απορριφθεί με εισαγγελική διάταξη και στη συνέχεια οι ίδιοι προσέφυγαν δια του δικηγόρου τους Βασίλειου Καπερνάρου στην εισαγγελία Εφετών, η οποία και τους δικαίωσε εν μέρει, καθώς έκανε δεκτές τις αιτιάσεις τους μόνο για τον έναν από τους δυο μυνηόμενους, ήτοι το πρώην στέλεχος της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. Για το δεύτερο εγκαλούμενο κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του, καθώς την παραμονή της πυρκαγιάς όπως και την ημέρα που αυτή εκδηλώθηκε ο ίδιος βρίσκονταν σε άδεια.

Έχει τέλος αξία να αναφερθεί πως η αντεισαγγελέας Εφετών με τη διάταξη που εξέδωσε ζήτησε την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην αξιωματούχου της ΕΛΑΣ, αναφέροντας πως η έκταση της ποινικής ευθύνης του εγκαλούμενου θα πρέπει «να διερευνηθεί στα πλαίσια της ήδη διενεργούμενης κύριας ανακρίσεως σε συνδυασμό με το σύνολο του εκεί συλλεγέντος και πληρέστερου αποδεικτικού υλικού».

Πηγή: lawandorder.gr

Recommended For You

About the Author: efoni