Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια

Στον τόπο της τελευταίας κατοικίας της οδηγήθηκε η μεγάλη ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού Μαρινέλλα, μετά το πέρας της εξόδιου ακολουθίας, που τελέσθηκε σημερα στη Μητρόπολη, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε στις 14:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου από νωρίς το πρωί χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής. Μπροστά στο φέρετρο στέκονταν η αδελφή της, η κόρη της Τζωρτίνα και τα εγγόνια της Μελίνα και Δημήτρης.

Μήνυμα όπως ο Θεός αναπαύσει την ψυχή της Μαρινέλλας απηύθυνε κι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Το παρών στην τελετή έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κι η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη.

Η ταφή πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας.

Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-1
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-2
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-3
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-4
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-5

Η οικογένειά της έχει απευθύνει παράκληση αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στη «Φλόγα» – Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια

Παρά την αρχική επιθυμία της ίδιας της Μαρινέλλας να μην εκφωνηθούν επικήδειοι, η Χάρις Αλεξίου και ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρέτησαν τη «μεγάλη κυρία».

Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-6
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-7
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-8
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-9
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-10
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-11
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-12
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-13
Μαρινέλλα: Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια-14

Ο επικήδειος της Χαρούλας Αλεξίου:

«Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, πάνω στην ωραιότερη σκηνή της χώρας, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Ηρώδειο. Εκεί που κάθε Ελληνας και ξένος καλλιτέχνης ποθεί να εμφανιστεί, στη σκιά της Ακρόπολης, στη σκιά του Παρθενώνα.

Εκεί διάλεξες, Μαρινέλλα, αρχόντισσά μας, να τραγουδήσεις ακαπέλα το μεγάλο αντίο σου. Αφησες την τελευταία σταγόνα της φωνής σου στον βωμό του Ηρωδείου. Εκλεισες τα μάτια σου και δεν μας ξανατραγούδησες. Κι ας χτυπούσε ακόμα η καρδιά σου.

Ο κόσμος που σε λάτρεψε όμως δεν σε άφηνε να φύγεις. Δεν σου επέτρεπε να τον αφήσεις. Περίμενε να επιστρέψεις, γιατί έτσι τον είχες μάθει, να παίζεις μαζί του με τα πήγαινε-έλα σου.

Ολη η Ελλάδα μιλάει για εσένα και οι τραγουδιστές της χώρας είναι εδώ να σε τιμήσουν. Κι όχι μόνο οι συνάδελφοί σου οι τραγουδιστές, αλλά οι συνάδελφοί σου οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες σου, οι συγγραφείς σου, οι μουσικοί σου, οι ηχολήπτες σου, οι φωτιστές, οι χορευτές, οι παραγωγοί, οι μόδιστροι, οι μακιγιέρ, οι κομμωτές, οι μετρ, οι δημοσιογράφοι και όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Μιλάει για εσένα όλος ο Ελληνισμός που κατοικεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και που τον κατέκτησες και αυτόν. Μιλά με λόγια αληθινά, λατρευτικά.

Σε λένε εμβληματική τραγουδίστρια. Πολλοί σε λένε μάνα, σε λένε φίλη, σε λένε εξαιρετική συνάδελφο. Σε λένε γενναιόδωρη δασκάλα, αιώνια φωνή, γυναίκα με τσαγανό. Μιλάνε για το χιούμορ σου, το νοιάξιμό σου για τους αδύναμους και την ευγνωμοσύνη που νιώθουν όσοι σε γνώρισαν. Και είναι οι νεότεροι για όσα τούς δίδαξες.

Ενας φίλος είπε, όποιον δεν τον αγκάλιασε η Μαρινέλλα κι όποιον δεν του έσφιξε το χέρι, τίποτα δεν ένιωσε από την αγάπη της. Το φως σου το λάβαμε όμως κι από μεγάλες αποστάσεις.

Μαρινέλλα μου καπετάνισσα. Αυτή η φωνή από ποια κρυστάλλινη πηγή γεννήθηκε; Σήμερα κάνω κάτι που δεν είχα ποτέ φανταστεί πως θα κάνω.

Στην πρώτη μου ακρόαση πέρασα με δικό σου τραγούδι. Και τώρα καλέστηκα από το παιδί σου να μιλήσω για τις χάρες σου εδώ μπροστά σου και μπροστά σε τόσους αγαπημένους σου που έχετε ζήσει κι έχετε μοιραστεί πολύ περισσότερα.

Για όσους συνεργαστήκαμε μαζί σου, ήσουνα δώρο μεγάλης αξίας. Μας πλούτισες με πολύτιμες αναμνήσεις, κυρά μου, το καταλαβαίνεις;

Θυμάμαι το αφιέρωμά μας στη Βίκυ Μοσχολιού. Ημασταν δέκα τραγουδίστριες και σε είχαμε κορυφαία. Πόσο όμορφη ήσουν!

Σε θυμάμαι στην τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων να ανοίγεις τα χέρια σου σαν να ήθελες να πετάξεις, κι εκεί κορυφαία. Κορυφαία και άλλοτε ταπεινή.

Εκανα μια γιορτή στο σπίτι μου μια μέρα και θυμάμαι πως μπήκες μέσα σαν βασίλισσα, φορώντας μια χρυσή χάρτινη κορόνα και κρατούσες για εμένα ένα πλαστικό διάδημα γιατί θα ήμουν η πριγκίπισσά σου. Αγκαλιαστήκαμε και γελάσαμε πολύ κι όλοι έτσι θέλουμε να σε θυμόμαστε.

Να γελάς μ’ αυτή την κρυστάλλινη φωνή και να είσαι η βασίλισσα μας γιατί σου άρεσε πολύ να γελάς, Μαρινέλλα. Να γελάς, να κουβεντιάζεις, να τραγουδάς και να αγαπάς, να αγαπάς πολύ».

Νταλάρας: «Για εμένα πέθανε η δεύτερη μάνα μου»

«Μαρινέλλα μου, είναι πολύ βαρύ και δύσκολο αυτό που κάνω, μου το ζήτησες όμως κα δεν μπορώ να το αρνηθώ. Υπάρχει άνθρωπος που δεν σε ξέρει; Που δεν ξέρει τα τραγούδια σου; Την πορεία σου; Aνοιξες πόρτες, έριξες κάστρα, ήσουν ανατρεπτική και επίμονη μέχρι τέλους. Hσουν πρότυπο για τις νέες γενιές. Θέλω ακόμα να σου θυμίσω ότι κατάφερες κάτι απίστευτo: οι δεύτερες φωνές σου να ακούγονται σαν πρώτες».

«Για εμένα πέθανε η δεύτερη μάνα μου, που με πήρε από παιδί από το χέρι. Καλό ταξίδι, μάνα, και καλή τύχη όπου και αν πας», είπε ο Γιώργος Νταλάρας.

Αρκετοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου έδωσαν το «παρών» για να τιμήσουν τη σπουδαία ερμηνεύτρια.

Μεταξύ αυτών ο Αντώνης Ρέμος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Αντζελα Δημητρίου, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Λάκης Γαβαλάς, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Χρήστος Μάστορας, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Θανάσης Παπαθανασίου, η Εύη Δρούτσα, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Πασχάλης, η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Γιώργος Τσαλίκης, η Ζέτα Μακρυπούλια, η Μπέττυ Μαγγίρα, ο Σπύρος Μπιμπίλας και ο Ηλίας Ψινάκης.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You