Δύσκολη και η αποψινή νύχτα, με ενεργά πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα.
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα όρια του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, εξαιτίας των ριπών του ανέμου, έδιναν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο σημείο. Το πύρινο μέτωπο νωρίτερα βρισκόταν σε ύφεση, ωστόσο η απουσία πτητικών μέσων από τη μάχη με τις φλόγες, λόγω της νύχτας, καθιστούσε απαραίτητη την επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.
Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή, ενώ όσο περνάει η ώρα, οι άνεμοι αναμένεται να ενταθούν!
Το μέτωπο της Πάρνηθας
Επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.
Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην Πάρνηθα έπεσαν οι ισχυροί άνεμοι και η φωτιά είναι σε ύφεση. Το μέτωπο καίει μέσα στη χαράδρα και φαίνεται πως δεν έχει πληγεί ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού. Υπάρχουν ωστόσο εστίες που απαιτούν επιφυλακή και ετοιμότητα προκειμένου να μην ξεφύγει ξανά η φωτιά.
Έχει μάλιστα εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου μετώπου. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 70 δασοκομάντος που έχουν μπει ήδη στο βουνό με στόχο να οριοθετήσουν τη φωτιά σε όποιο σημείο βρίσκεται έτσι ώστε με το πρώτο φως της ημέρας, να γίνει πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης με τη συνδρομή των εναέριων μέσων.
Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.
Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.
Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.