Στην ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση των ΟΤΑ αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης. Εκανε λόγο για υποχρηματοδότηση, άνιση κατανομή των ΚΑΠ, έλλειψη προσωπικού και γραφειοκρατία σημειώνοντας πως αυτά αποτελούν τροχοπέδη για την επίτευξη του στόχου για έναν σύγχρονο δήμο.
«Αποτιμώντας το ισοζύγιο των απαιτήσεων που υπάρχουν από την τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με τους διαθέσιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους που έχουμε, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα» είπε ο Ισίδωρος Μάδης και συνέχισε:
«Αναγνωρίζω πως οι προθέσεις όλων, ειδικά της κεντρικής εξουσίας, της κυβέρνησης δηλαδή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γίνονται όμως πράξη; Δυστυχώς όχι πάντα και τις περισσότερες φορές με μεγάλη καθυστέρηση. Δεν είναι παράπονο αυτό, είναι η πραγματικότητα που είμαι σίγουρος πως όλοι μας αντιμετωπίζουμε.
Μόνο που οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα, ειδικά αν ανήκεις σε εκείνη την ομάδα ανθρώπων που θέλει να κάνει τη δουλειά της. Και η αυτοδιοίκηση έκανε τη δουλειά της. Κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες στη διάρκεια των μνημονίων και κρατά όρθιες τις τοπικές οικονομίες απέναντι στην ενεργειακή, οικονομική και υγειονομική κρίση».
Σχολιάζοντας τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις επεσήμανε το γεγονός πως με αυτές καλύφθηκε μόνο ένα μέρος από το επιπλέον κόστος. «Το υπόλοιπο όμως; Χρήματα που τόσο έχει ανάγκη για να επενδύσει σε έργα ουσίας; Πολύ φοβάμαι πως αυτό χάθηκε» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παιανίας Ισίδωρο Μάδη, το πρόβλημα είναι η δομή: «οι ΟΤΑ αντιμετωπίζονται από την κεντρική διοίκηση ως στρατιώτες που πάνε στην πρώτη γραμμή του πολέμου όχι μόνο χωρίς όπλα αλλά ούτε καν με κράνη!
Αυτό πρέπει να αλλάξει, αυτή είναι η μεγάλη ανάγκη. Χρειαζόμαστε πόρους ικανούς να καλύψουν τις αρμοδιότητες που μας έχουν μετακυλιστεί. Χρειαζόμαστε το κατάλληλο προσωπικό για τις κατάλληλες θέσεις ώστε να μπορούν να αποδώσουν. Εν γένει χρειαζόμαστε προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονται. Πώς μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακούς δήμους όταν δεν υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό; Που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Κυρίως όμως χρειαζόμαστε ευελιξία: πιο γρήγορες διαδικασίες, όρους ελεύθερης αγοράς, δυνατότητες επιλογής. Ναι στον έλεγχο αλλά στον έλεγχο με βάση το αποτέλεσμα. Και όχι με βάση έναν αλγόριθμο η αντικειμενικότητα του οποίου δεν παράγει αποτελέσματα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους διαγωνισμούς για τα έργα τους οποίους χαρακτήρισε ανοικτή πληγή: «Δεν είναι δυνατόν να καταλήγουμε σε αναδόχους σύμφωνα με την χαμηλότερη προσφορά και να μην εξετάζουμε άλλες ουσιαστικότερες παραμέτρους όπως η επάρκειά τους και η ποιότητα του έργου. Τα κριτήρια αυτά γεννούν προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς την απαραίτητη πάντα επιτυχία. Θα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου και να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Τόνισε την ανάγκη να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ΚΕΠ εξηγώντας πως «ως Δήμος Παιανίας κινηθήκαμε άμεσα, παρόλα αυτά απαιτείται έως το τέλος του μήνα να έχει σταλεί πρόσκληση σε ανάδοχο αφού έχει συνταχθεί μελέτη με τις ανάγκες των ΚΕΠ. Πώς; Με ποιον τρόπο;»
ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα Ηλέκτρα, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, είπε: «Ως Δήμος Παιανίας για παράδειγμα χρειάζομαι από ίδιους πόρους περίπου 700.000 ευρώ για έξι σχολεία, λυπάμαι, δεν μπορώ να προχωρήσω. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα».
«Έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να πιέσουμε για ουσιαστικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα αλλά κυρίως την καλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατόν πλέον να λειτουργούμε ως κυματοθραύστης αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις που δεν μας αναλογούν. Δεν είναι δυνατόν να λογοδοτούμε στις τοπικές μας κοινωνίες χωρίς να έχουμε επί της ουσίας αρμοδιότητες. Χρειαζόμαστε τους απαραίτητους πόρους και τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί για όλους»
συνέχισε για να καταλήξει: «Είναι γεγονός ότι μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, η Πολιτεία, επιτέλους, αντιλήφθηκε την υπεραξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χάσαμε πολλά χρόνια. Εύχομαι και ελπίζω, ο νέος σχεδιασμός με την ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα, να μπορέσει να καλύψει αυτά τα χρόνια και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Αυτό είναι ένα εθνικό στοίχημα, που αν το επιτύχουμε θα έχουμε κάνει σταθερά βήματα για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και για μία καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες και για όλες τις Ελληνίδες».