Λαύριο-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 94-89: Έγραψε ιστορία κάνοντας το 1-1 στους τελικούς

Το απίστευτο Λαύριο των Κάρτερ, Μουράτου, Ντιαλό και Κόζι πέτυχε την πρώτη του νίκη σε τελικούς της Basket League κόντρα σε έναν υπερφίαλο και αδιάβαστο Παναθηναϊκό, ισοφάρισε σε 1-1 και έδωσε νέο ενδιαφέρον στο Πρωτάθλημα.

Μετά τη συντριβή στο ΟΑΚΑ η ομάδα του Χρήστου Σερέλη βρήκε απέναντι του έναν άμυαλο και χωρίς συγκέντρωση Παναθηναϊκό (21 λάθη) και κατάφερε να γράψει ιστορία επικρατώντας με 94-89 στην παράταση.

Έκανε λοιπόν το 1-1 στους τελικούς και έδωσε νέο ενδιαφέρον στους τελικούς της Basket League.

Το Λαύριο εκμεταλλεύτηκε τη χαλαρότητα με την οποία μπήκε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός, το οδήγησε σε πολλά λάθη με πιεστική άμυνα και με τρομερή ευστοχία (16/39 τρίποντα) κατάφερε να είναι μέσα στο παιχνίδι σε όλη τη διάρκειά του, ενώ το γύρισε ακόμα κι όταν βρέθηκε με 10 πόντους πίσω στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Αντίθετα, η ομάδα του Όντεντ Κάτας έδειξε να μην έχει μυαλό και σχέδιο σε περίπτωση που το ματς στράβωνε και δεν έμπαιναν τα τρίποντα (6/27, εκ των οποίων 4 ο Μπρέι και από ένα οι Μποχωρίδης και Κασελάκης!!!).

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός είχε το παιχνίδι στα χέρια του, καθώς ήταν με 3 πόντους μπροστά 18 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Το Λαύριο είχε την τελευταία επίθεση, αλλά δεν έγινε φάουλ για βολές, με αποτέλεσμα ο Κάρτερ να ευστοχήσει σε τρίποντο και το ματς να οδηγηθεί σε παράταση, μιας και ο Χεζόνια αστόχησε στην τελευταία επίθεση.

Η εξέλιξη του τελικού

Μόλις από τις πρώτες επιθέσεις έγινε αντιληπτό σε όλους, ότι ο δεύτερος τελικός δεν θα είχε καμία σχέση με τον πρώτο. Το Λαύριο έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, ενώ ο Παναθηναϊκός το… χαλαρό του. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την ευστοχία τους έξω από τα 6.75μ και την ευκολία με την οποία έκαναν λάθος οι «πράσινοι» στην πιεστική άμυνα της ομάδας του Χρήστου Σερέλη. Αποτέλεσμα και της έλλειψης οργανωτή (απουσίασε και ο Σαντ Ρος), μιας και ο Παπαπέτρου κλείστηκε καλά μετά τη φανταστική του απόδοση στο ΟΑΚΑ, ενώ οι Μπρέι και Μακ δεν ανταπεξήλθαν στο πρώτο δεκάλεπτο.

Έτσι το Λαύριο, σε συνδυασμό με την αστοχία του Παναθηναϊκού από τα 6.75μ (0/7 στην πρώτη περίοδο) άρχισε να χτίζει από νωρίς διαφορά. Προηγήθηκε 16-5 στο πρώτο 4λεπτο, έφτασε μέχρι και το +13 (23-10), με την πρώτη περίοδο να κλείνει στο 28-18. Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Κάτας δοκίμασε ένα… ασυνηθίστο σχήμα (Μπρέι, Κασελάκης, Μπέντιλ, Μήτογλου και Παπαγιάννης) , το οποίο όμως δούλεψε και σε άμυνα και σε επίθεση.

Μετά το 30-20 ακολούθησε ένα σερί 0-11 για τους Κυπελλούχους του 2021, οι οποίοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά (30-31), χάρη σε δύο συνεχόμενα τρίποντα του Μπρέι. Ο άσος του Παναθηναϊκού ήταν και ο μόνος που σκόραρε από μακριά στο πρώτο ημίχρονο και μάλιστα με το τρίτο του διαμόρφωσε το σκορ του ημιχρόνου, με το παιχνίδι να πηγαίνει πόντο-πόντο (41-40).

Το τέταρτο τρίποντο του Τι Τζέι Μπρέι λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος με πιο σφικτή άμυνα και τους Κασελάκη και Μποχωρίδη να… σπάνε τη μοναξιά του Μπρέι στη στατιστική κατηγορία των τριπόντων, έφτασαν για πρώτη φορά στο +7 (51-58), δυο λεπτά πριν από τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Για να ακολουθήσει μια εντυπωσιακή φάση με τον Μπεντιλ να δίνει εντυπωσιακή alley oop στον Παπαγιάννη, ο οποίος κάρφωσε πήρε και το φάουλ και η διαφορά πήγε στο +10 (51-61). Τελικά η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο 56-63 με τρίποντο του Μουράτου.

Η τέταρτη περίοδος ίσως για κάποιους να έμοιαζε διαδικαστική από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός πήρε το πάνω χέρι, αλλά το Λαύριο είχε διαφορετική άποψη. Κι αυτό χάρη στον Σάβατζ αρχικά, αλλά και τον Άλφα Ντιαλό στη συνέχεια. Ο άσος του Λαυρίου είχε 1 πόντο με 0/7 σουτ μέχρι την τεταρτη περίοδο, στην οποία όμως έκανε «όργια» με 10 πόντους. Το Λάυριο με σερί 8-0 από το 61-68 πέρασε μπροστά στο σκορ, με το παιχνίδι να πηγαίνει πόντο-πόντο μέχρι το τέλος. Ο Μάριο Χεζόνια πήρε όλες τις μεγάλες προσπάθειες στο τέλος του αγώνα και ευστόχησε, δίνοντας προβάδισμα τριών πόντων στην ομάδα του (78-81). Ο Κάρτερ όμως με μεγάλο τρίποντο και λάθος του Μποχωρίδη που δεν έκανε φάουλ έκανε το 81-81 και ο Χεζόνια αστόχησε στην τελευταία επίθεση, με το ματς να πηγαίνει στην παράταση.

Στην παράταση οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με καλάθια των Χεζόνια και Μήτογλου, αλλά στη συνέχεια ένα μεγάλο τρίποντο του Μουράτου κι ένα επίσης μεγάλο καλάθι του Κόζι έδωσαν το πάνω χέρι στο Λαύριο. Οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν ψύχραιμοι στις βολές (ακόμα κι όταν έκανε 0/2 ο Ντιαλό πήρε ο ίδιος το ριμπάουντ από Παπαγιάννη και Παπαπέτρου), οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να είναι άστοχοι και έτσι το Λαύριο έγραψε ιστορία και επικράτησε, κάνοντας το 1-1

Πηγή: onsports.gr

Recommended For You

About the Author: efoni