Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η σπάνια φωτογραφία από το εξώφυλλο του TIME

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου είναι αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να φτάνει, ξημερώματα, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με το αεροσκάφος του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Σήμερα, 48 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο ανιψιός του φέρνει στο φως μια εικόνα που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή.

Λίγες μέρες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στις 5 Αυγούστου 1974, αφού έχει αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού ξανά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time.

«Η Δημοκρατία είναι μαζί σου» είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο του Time. Τη σπάνια φωτογραφία ανέβασε ο Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του «Εθνάρχη» και νυν υπουργός Μεταφορών. Μαζί μ’ αυτή έδωσε και μια στιχομυθία του θείο του με τον Τάκη Λαμπρία, στενότατο συνεργάτη του, εν πτήσει από το Παρίσι για την Αθήνα.

Ο Τάκης Λαμπρίας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πλησίασε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του είπε πως στην Αθήνα τον περιμένει «το μεγαλύτερο πλήθος κόσμου από απελευθερώσεως». Ο Καραμανλής, όπως περιγράφει ο ίδιος ο Λαμπρίας, ούτε καν χαμογέλασε, αλλά με την συνήθη αυστηρή και τετράγωνη λογική του απάντησε: «Αυτό προσδιορίζει το μέγεθος των ευθυνών μου».

Η ανάρτηση του Κώστα Καραμανλή

Βράδυ 23ης προς 24η Ιουλίου 1974.

Μία ολόκληρη χώρα ξενυχτά για να υποδεχτεί στην πατρίδα της, στον γενέθλιο τόπο της, την Δημοκρατία.

Ο Καραμανλής ξεκινά το ιστορικό ταξίδι του από το Παρίσι για την Αθήνα.

Μέσα στο αεροσκάφος του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο Τάκης Λαμπρίας τον ενημερώνει πως στην ελληνική πρωτεύουσα τον περιμένει «το μεγαλύτερο πλήθος κόσμου από απελευθερώσεως».

Ο Καραμανλής, όπως περιγράφει ο ίδιος ο Λαμπρίας, ούτε καν χαμογέλασε, αλλά με την συνήθη αυστηρή και τετράγωνη λογική του απάντησε: «Αυτό προσδιορίζει το μέγεθος των ευθυνών μου».

48 χρόνια μετά η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, η λεγόμενη Μεταπολίτευση, με τα λάθη της και τις παραλείψεις της, έχει καταστεί η μακροβιότερη περίοδος ευημερίας, σταθερότητας και Δημοκρατίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση των Ελλήνων πολιτών και όλων των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου.

Η Δημοκρατία ωστόσο είναι το πιο απαιτητικό πολίτευμα. Θέλει συνεχή εγρήγορση και διαρκή προσπάθεια.

Είναι μια καθημερινή άσκηση καθήκοντος.

Αυτόν τον αγώνα, 48 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να τον δίνουμε καθημερινά και ακατάπαυστα.

Να δυναμώνουμε την φλόγα της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας και να διατηρούμε άσβηστα τα μεγάλα οράματα.

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni