«Στοχευμένα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους», όπως χαρακτηριστικά είπε, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, παράλληλα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.
«Μπορώ να σας πω δυο πράγματα, μια γενική τοποθέτηση. Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Έχουμε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή την στήριξη για όσο καιρό διαρκεί αυτή η αναταραχή στην αγορά της ενέργειας που ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινή. Είδατε ότι ο υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τον Φεβρουάριο», είπε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι από τον Μάιο είναι πιθανό να δούμε μία αποκλιμάκωση. «Θα με ρωτήσει κανείς γιατί πηγαίνουμε μήνα μήνα. Είναι τεχνικό το ζήτημα πρέπει κάθε μήνα να βλέπουμε ποιες είναι οι οριακές τιμές του συστήματος έτσι ώστε η επιδότησή μας να είναι στοχευμένη. Θα υπάρχει στήριξη και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και ελπίζουμε πια ότι από την άνοιξη θα υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε τα εργαλεία να στηρίζουμε τους ασθενέστερους στοχευμένα όταν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο, και πλέον είναι απαραίτητο, και δεύτερον, όταν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα. Θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο δώσαμε ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και διπλασιάσαμε το ποσό τους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Σημείωσε επίσης ότι «η εισφορά αλληλεγγύης, πρόθεσή μου είναι να αποτελέσει παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα το 2023».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «μνημόνιο», προσθέτοντας: «Γι’ αυτά να ρωτήσετε άλλους, εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός του μνημονίου, άλλοι ήταν πρωθυπουργοί των μνημονίων». Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στη χρονιά.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός είπε πως η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% που δόθηκε στις αρχές του έτους και θα γίνει από 1ης Μαΐου. «Θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν μπορώ να σας πω πόση. Η αύξηση του κατώτατου μισθού όμως θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που δώσαμε που είναι μια μικρή αύξηση. Η δική μου επιθυμία είναι να πάμε τόσο όσο αντέχουν οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε σχετικα.
Οπαδική βία
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.
Προανήγγειλε ότι στο έξης στις θύρες των οργανωμένων οπαδών θα μπαίνουν μόνο οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα την επομένη εβδομάδα.
Αναφερόμενος στη δολοφονία του Άλκη, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά «ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη», συμπληρώνοντας πως εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν θα λυθεί ποτέ.
Όπως είπε οι ποινές που επιβάλλονται θα είναι χωρίς αναστολή μιας και «είναι καλύτερα κάποιος να μπει μέσα για λίγο παρά να του έχει επιβληθεί ποινή και αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερος».
«Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει» δεσμεύτηκε. Αναφορικά με πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο οπαδικό κίνημα από τις επερχόμενες αλλαγές ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Εάν μερικοί χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξίδι».
«Οι ΠΑΕ έχουν ευθύνη γι’ αυτό το οποίο συμβαίνει. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο ότι με αυτά τα οποία συμβαίνουν και μέσα από αυτόν τον, τολμώ να πω, συγνώμη για την έκφραση, βλακώδη ανταγωνισμό που υπάρχει μερικές φορές και σε επίπεδο Διοικήσεων, πριονίζουμε τελικά το κλαδί του ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά. Απαξιώνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα παιδιά θα στρέφονται σε άλλα αθλήματα και βέβαια όταν απαξιώνεται το προϊόν, απαξιώνονται και τα έσοδα. Λοιπόν, έχουν γίνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα», σημπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Πανδημία
Στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι «δεν τελειώσαμε», αλλά, όπως είπε, είμαστε σε καλό δρόμο διότι έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δυστυχώς έχουμε αρκετούς θανάτους.
«Είμαστε σε καλό δρόμο διότι έχουμε μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Είμαστε σε καλό δρόμο διότι έχουμε μία αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων. Έχουμε αρκετούς θανάτους δυστυχώς. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους θανάτους, οι οποίοι αναφέρονται, είναι θάνατοι ασθενών οι οποίοι πεθαίνουν ενδεχομένως από άλλες αιτίες, «με Covid», όχι «από Covid». Προσέξτε αυτή τη διάκριση γιατί εμείς ήμασταν πάντα οι πιο αυστηροί στην Ευρώπη στο πώς καταγράφαμε τους θανάτους και αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει, αυτή είναι η καταγραφή των θανάτων, έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν το κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως με τον ίδιο τρόπο. Αξίζει να τονιστεί αυτό γιατί οι συγκρίσεις μερικές φορές δεν είναι απολύτως δικαιολογημένες. Έχουμε φτάσει στο 84% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε 300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι έκαναν τις δύο δόσεις αλλά δεν έχουν κάνει την τρίτη, τους ζητώ να πάνε να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν ήδη χάσει τα προνόμια του πιστοποιητικού. Το έκαναν από αμέλεια κατά πάσα πιθανότητα, ότι δεν πήγαν να εμβολιαστούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε την έκκληση προς στους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος οικονομίας και κοινωνίας, είπε:
«Θα πηγαίνουμε, ως προς τα ανοίγματα, από το καλό στο καλύτερο. Για να απαντήσω: στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών. Αν με ρωτάτε αν το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ναι, το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και βέβαια δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. Φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά, όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες. Και είμαι βέβαιος ότι φέτος θα είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί και ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα, θα έχουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες από ό,τι είχαμε πέρυσι, όπου και πέρυσι ξεπεράσαμε κατά πολύ και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας».
Εκλογές
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Έχουμε εκλογικό νόμο και με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε», είπε.
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Εάν κοίταζα τη διαφορά θα είχα κάνει εκλογές ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2020, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη διαφορά. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι μπορεί να τα εισηγούνται αυτά, (σ.σ. περί πρόωρων εκλογών) αλλά είμαι θεσμικός. και αυτό σημαίνει ότι το να εξαντλούμε τον εκλογικό κύκλο είναι σωστό και υγιές για τη δημοκρατία μας».
«Το κοινοβουλευτικό σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών. Θεωρώ όμως ότι η εξάντληση του εκλογικού κύκλου είναι μία θεσμική κατάκτηση για τη χώρα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Έχει γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο από αυτήν την κυβέρνηση και νομίζω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέμε και σήμερα μπορεί οι πολίτες κάπου να τα καταλαβαίνουν αλλά να μην τα συγκρατούν.Εφόσον πιστεύω ότι τα πράγματα στη χώρα θα πάνε καλύτερα κι όχι χειρότερα, έχω κάθε λόγο να θέλω να κάνω τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν η άνοδος του ΚΙΝΑΛ δημιουργεί πίεση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Το τι συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ, στο ΠΑΣΟΚ, όπως επιλέξουν τελικά να καταλήξουν στο όνομά τους, αφορά τους ίδιους. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μέχρι στιγμής αυτά τα οποία ακούω είναι εντυπωσιακά ασαφή. Είναι τσιτάτα, είναι τίτλοι χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καμία ουσία, χωρίς καμία κοστολόγηση. Ειλικρινά δεν περίμενα αυτό. Περίμενα κάτι πιο τεκμηριωμένο, κάτι πιο σοβαρό. Αλλά νωρίς είναι ακόμα. Μπορεί να υπάρχει στον τομέα αυτό περιθώριο βελτίωσης».
Ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Άγκυρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Ενδεχομένως να αισθάνονται οι φίλοι μας από την άλλη μεριά του Αιγαίου ότι υπάρχει κάποια εσωτερική πίεση και θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα από τα πολλά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία.
Αυτά τα οποία ακούμε τελευταία δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντιούνται σε όλα τα διεθνή fora. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να εξοπλίζεται λελογισμένα και να αποτελεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».
«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη. Αλλά είναι αμυντική δύναμη. Και θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα γνωρίζει ότι αν ό μη γένοιτο, ό μη γένοιτο, φτάναμε σε κάποια σύγκρουση ότι το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ. Τα Rafale είναι μια κίνηση την οποία κάναμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι καταφέραμε και ολοκληρώσαμε μία σύνθετη αγορά μέσα σε 18 μήνες. Τα πρώτα Rafale έχουν ήδη προσγειωθεί. Ήδη οι χειριστές μας εξοικειώνονται με το αεροσκάφος. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταργήσαμε το 50% της φορολόγησης στο πτητικό επίδομα. Είναι ένα ευχαριστώ στους χειριστές μας αλλά και στα στελέχη των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών, στους πιλότους των ελικοπτέρων μας. Δεν μπορούμε να δαπανάμε αυτά που δαπανάμε για την άμυνα, που είναι πολύ σημαντικά ποσά, και να μην δαπανάμε το ελάχιστο για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των ανθρώπων αυτών οι οποίοι κάνουν μία πολύ σπουδαία και πολύ δύσκολη δουλειά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.