Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη»

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για την τραγωδία των Τεμπών.

«Θεωρώ την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ βαθύτερο από μία αφορμή για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω για την αλήθεια γύρω από το δυστύχημα σύμφωνα με τη δική μου οπτική.

Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στη δοκιμασία των οικογενειών τους. Μόνο αυτοί έχουν τελικά το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία.

Η δικαιοσύνη θα αποτελέσει το βασικό τους στήριγμα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Απευθύνομαι ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι σε ένα αύριο με λιγότερες κραυγές και αλληλοκατηγορίες που οδηγούν τους πολίτες να μην πιστεύουν κανέναν και τίποτα. Για αυτό κράτησα χαμηλούς τόνους και ζήτησα συγγνώμη εξονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες χωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Στα Τέμπη η πατρίδα μας συγκρούστηκε με τον κακό της εαυτό. Διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μία στάση που ουδείς διανοήθηκε σε τραγωδίες όπως στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε.

Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση για λόγους αρχής, από την εξέταση των πορισμάτων. Δεν μιλήσαμε από την αρχή όσο θα έπρεπε. Και αυτό ήταν ένα σφάλμα. Φύτρωσαν απίστευτα σενάρια συνωμοσίας.

Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών.

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στους «μύθους»

Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μπάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους, νηφάλια, απέναντι σε μια κοινωνία καχύποπτη και θυμωμένη.Θα πω την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι και θα κριθώ.

Θα ξεκινήσω με τον παραπλανητικό ισχυρισμό του «Βήματος» για αλλοίωση των ηχητικών. Όλες οι συνομιλίες δεν ήταν εξαρχής στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών; 

Ουδέποτε κρύψαμε αυτό που είχε συμβεί. Σας άκουγα κ. Φάμελλε και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη η βραδιά. Άλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ότι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια… πώς θα πειράξω τους διαλόγους;

Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;»,

Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια λέτε και μπαζώσαμε το χώρο. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν να πώς να σηκώσουν τα βαγόνια για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Όλες αυτές οι θεωρίες περί ξυλολίου, βαγονιών, όλα αυτά ήταν σχέδιο της κυβέρνησης και έσπευσε να τα συγκαλύψει; Πώς τέτοια τερατουργήματα μπορούν να δημιουργούν την αίσθηση της δικαιοσύνης.

Ένας πραγματογνώμονας δεν επιβεβαίωσε τίποτα από όσα λέτε. Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Σας κοιτά στα μάτια (σ.σ. ο πρωθυπουργός κοίταξε προς τα θεωρεία προς τους συγγενείς των θυμάτων). Σας λέω την αλήθεια και δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε».

Δείτε το βίντεο από την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα»

«Δεν ήθελα να αναφερθώ στον εθνικό εισαγγελέα. Φτάσατε κ. Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε το μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα; Υπάρχει πατέρας και μητέρα που σας ακούει; Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού;», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε πότε έχει κινηθεί η δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Ποτέ δεν κινήθηκε. Σε 34 άτομα έχει αποδώσει κατηγορίες. Έχουμε άρει το απόρρητο σε υποθέσεις ατυχημάτων. Είπα να φέρουμε διάταξη να το κάνουμε αμέσως. Την καταψηφίσατε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τέταρτο και κρίσιμο ζήτημα. Αν είχε ολοκληρωθεί η 717 το δυστυχήμα δεν θα είχε συμβεί. Ναι, είναι πολύ πιθανό, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Συμφωνώ, το έχω πει και εγώ. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της 717 είπε ότι υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και ο κ. Σπίρτζης είχε κάνει 6 παρατάσεις. «Δεν κάνατε μόνο αυτά. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Και ο υπουργός πήρε απόφαση. Ή θα καταργούσε τη συμβαση ή θα πήγαινε ολοκληρώνοντας την 717. Η απόφαση ήταν να ολοκληρωθεί όσο πιο συντομα. Δεν μπορεί να κατηγορείτε για καθυστέρηση και να λέτε ότι επρεπε να γίνει δεκτή η εισήγηση να ξεκινήσει από την αρχή», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θεμα της ευρωπαίας εισαγγελέως. «Η αρμοδιότητα της ευρωπαικής εισαγγελίας περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ», σημείωσε και ανέφερε: «για όλα τα υπόλοιπα πήρε τις απαντήσεις της από τον ‘Αρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική δικαιοσύνη. Έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της. Σας φάνηκε χρήσιμη γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής σας είπε να φέρουμε και την ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξουμε την κυβέρνηση».

«Υπουργοί, εννοείτε, ότι ευθύνονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες το σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή . Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε προκαταρκτική αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο.

Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη ο οποίος έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη; Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας δημόσιας σύμβασης και μιας τραγωδίας, τότε ρωτώ, όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας στην αγόρευση για το Μάτι είπε ότι αν είχαμε το 112, θα είχαν σωθεί ζωές, ζητήσαμε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον κ. Παππά; Και γελάτε κιόλας..», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος Πάτρας – Πύργος δεν ολοκληρώθηκε επειδή έγινε 8 κομμάτια και πήρε πέντε χρόνια για να ξαναμπεί το έργο μπροστά. «Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας; Η απάντηση είναι όχι», υπογράμμισε.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε. Και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής.

Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρύφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσεις», συμπλήρωσε.

«Όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου: Να πέσει ο Μητσοτάκης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά για την ασφάλεια στο δίκτυο των σιδηροδρόμων. Έδειξε φωτογραφία του κέντρου διοίκησης του 717 μετά το δυστύχημα. «Πράγματι, στη συνείδηση όλων, πρώτα του Κώστα Καραμανλή, θα πλανάται αυτό το βάρος, ότι αν η 717 είχε τελειώσει πιθανόν το ατύχημα να μην είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς για την 717 όταν αυτό θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από το 2016», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι το σύστημα της τηλεδιοίκησης με εξαίρεση το κομμάτι που καταστράφηκε στον Ντάνιελ είναι έτοιμο.

«Στο ευρωπαϊκό δίκτυο των τρένων μόλις το 12% σήμερα έχει εγκατεστημένα όλα αυτά τα συστήματα ασφάλειας. Τα τρένα δεν τρακέρνουν γιατί ο γενικός κανονισμός ασφαλείας τηρείται ευλαβικά», εξήγησε.

«Κάτι αλλάζει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο που θέλουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και φτάνουμε στο σημερινό παράδοξο. Ενώ για τα Τέμπη ουσιαστικά πραγματικό συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας.

Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα το οποίο διαψεύδεται αμέσως, φαίνεται ότι ουσιαστικά έχει αναιρεθεί από ότι βγήκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά. Ένα δημοσίευμα το οποίο δεν λέει τίποτα το καινούργιο.

Υιοθετείται αμέσως από εσάς και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά…

Ένα κόμμα κ. Ανδρουλάκη το οποίο έχει περάσει την κυβέρνηση γενεές 14. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι και εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι και έχουμε καταλήξει με κάποιες στα δικαστήρια, κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να πουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Αυτοί έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση για το δημοσίευμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Δεν έχω καταλάβει αν ήσαστε σε συνεννόηση. Ο κ. Παππάς λέει ότι ήσαστε. Όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία, με τη συμπεριφορά σας, με τις ακρότητες, εσείς εμποδίζετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κατασκευάσατε κείμενο που δεν είναι παρά κακέκτυπο κολάζ από κατηγορίες κάθε είδους. Είναι λίγο παράξενο εισηγητής στην πρόταση να είναι ο κ. Παππάς, 13-0 καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος. Θα έρθετε εσείς να μας μιλήσετε για κράτος δικαίου. Εσείς κ. Ανδρουλάκη που παρουσιάζετε την Ελλάδα περίπου τυραννική κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση κατέθεσε κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που απαντά στις ανακρίβειες του ψηφίσματος για το κράτος δικαίου, σημείο προς σημείο.

«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου»

Ο πρωθυπουργός στη βουλή διάβασε κείμενο του κ. Αλιβιζάτου στην Καθημερινή και απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη είπε: «Ο κ. Αλιβιζάτος μόλις σας αποκάλεσε αφελή και ανιστόρητο».

Συνέχισε να διαβάζει το ίδιο κείμενο και σημείωσε: «Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης. Ορκίζεται αύριο. Απολύεται.. Ναι, ήτανε κουραστική η θητεία. Ας μάθει ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89-’90, ούτε το 2000 για να έρθει να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή του πολιτεύματος. Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι ότι είναι φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Κάθε μέρα λέει και μια σαχλαμάρα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατάσσει το κόμμα του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ . «Θα καταφέρετε το αμίμητο. Να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ταύτιση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ο κ. Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 16 το 2008 και εσείς δεν επιτρέψατε να γίνει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση», σημείωσε.

«Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε.

Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως , όχι μέσω πληρεξουσιών. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας είναι ένας πραγματικός συγγραφέας αλλά δεν την υπέγραψε. Υιοθετείτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που διακίνησε ο κ. Βελόπουλος. Αναρωτιέμαι που είναι σήμερα; Έχουμε όμως μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θέλουν να προβάλλεται εικόνα πολιτικής αστάθειας».

«Η ευρωπαϊκή μάχη του Ιουνίου, η πιο κρίσιμη από κάθε άλλη στο παρελθόν»

Για τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η ευρωπαϊκή μάχη του Ιουνίου, η πιο κρίσιμη από κάθε άλλη στο παρελθόν με άμεσες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας. Δεν θα μας συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα».

 

 

Φάμελλος: «Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον Μητσοτάκη – Μηχανισμός εντός ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου»

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας τον ότι «υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών και πρόσθεσε ότι καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε την οποία είχατε προσβάλει με την απουσία σας την προηγούμενη εβδομάδα».

Εξήγησε την συνυποβολή της πρότασης μομφής λέγοντας: «Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνησή σας. Δυσπιστεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Και δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να επιτελέσουμε το δημοκρατικό και συνταγματικό μας καθήκον. Στην κοινωνία απολογούμαστε, όχι σε εσάς».

Ακολούθως υπογράμμισε: «Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Τα θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας, είναι θέματα προτεραιότητας για εμάς».

Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνετε και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Στην κοινωνία υπάρχει και βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης, με ευθύνη δική σας, προσωπική κύριε Μητσοτάκη. Στην κοινωνία υπάρχει επίσης αντίδραση για τη χθεσινή εμφάνιση του αμετανόητου κ. Καραμανλή και του χυδαίου κ. Φλωρίδη, που έθιξαν πρώτα από όλα τους συγγενείς και τους γονείς».

Φάμελλος: «Υπάρχει αντίδραση στην κοινωνία για τα χειροκροτήματα της ΚΟ της ΝΔ στον Καραμανλή»

Αναφέρθηκε στην χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Υπάρχει αντίδραση στην κοινωνία όμως και για τα χειροκροτήματα και τους πανηγυρισμούς της ΚΟ όταν μιλούσε ο κ. Καραμανλής. Γιατί ακριβώς πανηγυρίζατε; Για το δυστύχημα; Σιωπηλοί πρέπει να μένουμε μπροστά σε αυτό τον ασύμμετρο πόνο».

Γενικεύοντας σημείωσε: «Το μοτίβο της πολιτικής σας είναι απλό και επαναλαμβανόμενο. Υλοποιείτε το οικονομικό και πολιτικό σας σχέδιο, χωρίς να υπολογίζετε θεσμούς, κανόνες διαφάνειας, ανεξάρτητες αρχές και Σύνταγμα».

Αναφέρθηκε εμμέσως στις «θεωρίες συνωμοσίας και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης» λέγοντας: «Με τέτοια πρωτοφανή επικοινωνιακή υποστήριξη και ασυλία, … σας φαίνεται αδιανόητο ότι ένα μέσο ενημέρωσης αποκαλύπτει σκάνδαλά σας.

Και όταν αποκαλύπτονται οι ευθύνες σας όπως στις υποκλοπές, στη λίστα Πέτσα, στο έγκλημα των Τεμπών ή στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, πρώτα διαψεύδονται όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά δήθεν διερευνώνται, και μετά – αν η κοινωνία επιμείνει- βρίσκονται «κάποιοι αναλώσιμοι ένοχοι», ακόμα και αν είναι πχ ο κ. Δημητριάδης ή πρόσφατα η κα Ασημακοπούλου, και μετά η υπόθεση ξεχνιέται…».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει πολλές δεσμεύσεις σε πολιτικά και οικονομικά τζάκια» και πρόσθεσε επίσης: «Όμως τώρα πια οι ευθύνες δεν μπορούν να διαχυθούν σε άλλα στελέχη σας, γιατί όλες οι σημαντικές παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων στις οποίες αναφέρεται η πρόταση δυσπιστίας:

η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, οι υποκλοπές και η παράνομη χρήση κακόβουλου λογισμικού, οι απειλές σε ανεξάρτητες αρχές και ανώτατους δικαστικούς, και η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρικούς σκοπούς σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, και εκτελέστηκαν από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ.

Στο Μαξίμου και στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς είναι πλέον οι ευθύνες. Δεν αρκεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, ακόμα και αν είναι ο κ. Καραμανλής. Υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε δια στόματος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ως μόνη πολιτική διέξοδο τη διενέργεια εκλογών. Ώστε να γίνει πραγματικά αμερόληπτη έρευνα για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται».

Συνεχίζοντας την αναφορά στα Τέμπη είπε: «Η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται αμεροληψίας. Ο κ. Καραμανλής χθες μας ζήτησε να υποβάλλουμε πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής, όταν απορρίψατε ήδη την πρόταση που στηριζόταν στην ευρωπαία εισαγγελέα επιλογή σας που καταδίκασε και το Ευρωκοινοβούλιο».

«Η Ασημακοπούλου παραδέχεται το αλισβερίσι μέσα στα κομματικά γραφεία της ΝΔ»

Αναφέρθηκε και στο «σκάνδαλο των υποκλοπών» λέγοντας: «Δεν είναι απλό πράγμα, σε μία χώρα της Ευρωζώνης, να βρέθηκε παρακολουθούμενο το μισό υπουργικό συμβούλιο και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Και αντί να έχουμε απαντήσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ τον κ. Ράμμο, αποδίδοντάς του ψευδώς υποτελή κίνητρα γιατί απλά έκανε την δουλειά του. Και αλλάζοντας τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση που θα εξέταζε τις ευθύνες της ΕΥΠ και της κυβέρνησης».

Συνέχισε με «το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων» υποστηρίζοντας: «Επιλέξατε να θυσιάσετε την κυρία Ασημακοπούλου, τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ και τον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ. Και προφανώς αυτή η υπόθεση δεν έκλεισε, αλλά άνοιξε με τις παραιτήσεις.

Τα ερωτήματα αυξάνονται μετά και την δήλωση της κυρίας Ασημακοπούλου ότι πήρε τα δεδομένα από τον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ. Και μάλιστα ότι τα πήρε τον Ιανουάριο του 2024.

Δηλαδή παραδέχεται το αλισβερίσι μέσα στα κομματικά γραφεία της ΝΔ σε αντίθεση με όσα δήλωσε μετά την πρώτη αποκάλυψη του σκανδάλου. Και θέλετε να μας πείσετε ότι αυτό έγινε μόνο για την κυρία Ασημακοπούλου και όχι για τους υπόλοιπους πολιτευτές σας;

Και μόνο για τα δεδομένα που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών; Και εσείς δεν γνωρίζατε κ.Μητσοτάκη τι γίνεται μέσα στο κόμμα σας; Ο κύριος Μαρινάκης υπάρχει περίπτωση να μη γνώριζε, ενώ το επίμαχο διάστημα που έγινε η διαρροή δεδομένων ήταν γραμματέας του κόμματος; Προσέξτε. Με βάση τις δηλώσεις Μαρινάκη και Ασημακοπούλου προκύπτει ότι το ταξίδι των δεδομένων στη ΝΔ κράτησε τουλάχιστον 7 μήνες, ποιος ξέρει από ποια χέρια πέρασε!!!

Και αν απορεί ο κ. Μαρινάκης, τότε γραμματέας της ΝΔ, για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, οφείλω να του πω ότι απορώ και εγώ! Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την αξιοπιστία των διαδικασιών και λειτουργιών του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν ο ίδιος ο κύριος Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον 3 στελέχη σας παραβίασαν τον κανόνα προστασίας δεδομένων για ψηφοθηρικούς λόγους;».

«Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να συγκαλύψει και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα»

Επιστρέφοντας στο «έγκλημα των Τεμπών» ανέφερε: «Ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ευθύνες για τους κκ Καραμανλή και Καραγιάννη. Γιατί υπήρχαν έγγραφες ειδοποιήσεις για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο. Γιατί γνώριζαν!».

Γενικεύοντας υποστήριξε: «Όμως αυτό που έχει εξοργίσει την ελληνική κοινωνία είναι το σχέδιο συγκάλυψης, που είναι ευθύνη προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Ένα σχέδιο που ολοένα και αποκαλύπτεται. Με τους μάρτυρες που κόπηκαν, το ανακριτικό υλικό που λείπει, τις απαντήσεις για το εμπόρευμα της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το μπάζωμα.

Σχετικά με το μπάζωμα, χτες, ακόμα μία φορά εκτέθηκε ο κ. Τριαντόπουλος με την ομιλία του στην Ολομέλεια. Προσπάθησε να αρνηθεί κάθε εμπλοκή, ενώ ο κύριος Πλεύρης στην εξεταστική τον έχει κατονομάσει ως επικεφαλής του κλιμακίου, όπως τον είχε φωτογραφίσει και ο κ. Αγοραστός τον Αύγουστο του 2023, και ο ίδιος επαίρετο σε εκπομπές, ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνος των εργασιών αποκατάστασης του χώρου από τις 2 έως τις 7 Μαρτίου».

Αναφέρθηκε στις «πρόσφατες αποκαλύψεις για μονταζιέρα στα ηχητικά ντοκουμέντα από την τραγωδία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση τις πρώτες ώρες τις ανείπωτης αυτής τραγωδίας, το πρώτο μέλημα που είχε ήταν να συγκαλύψει και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα για να αποσοβήσει τις δικές της ευθύνες και αυτό είναι πολύ σοβαρό».

Ακολούθως απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό: «Κύριε Μητσοτάκη οφείλετε να μας πείτε σήμερα ποιος σας ενημέρωσε; Αυτές οι παραποιημένες συνομιλίες παραπλάνησαν πολλές φορές και τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή. Και σίγουρα -με βάση την αναζήτηση του ποιος ωφελήθηκε με αυτή την παράνομη ανάκτηση και παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων-, η απάντηση είναι μονοσήμαντα ο κος Μητσοτάκης. Και όταν από τις πληροφορίες που έχουν προκύψει και στην εξεταστική, υπάρχει σύγκρουση της κατάθεσης του σημερινού προέδρου του ΟΣΕ κυρίου Τερεζάκη,

με την ανακοίνωση της αστυνομίας που δήλωσε ότι πήρε τα ηχητικά στις 03 Μαρτίου 2023. Αυτό που επιβεβαιώνετε πλέον είναι ότι ενώ ακόμα δεν είχαν φτάσει όλα τα σωστικά συνεργεία στον τόπο του δυστυχήματος κάποιοι υλοποιούσαν σχέδιο παραπλάνησης και συγκάλυψης. Το γιατί και ποια συμφέροντα ήταν πίσω από αυτό το σχέδιο πρέπει να μας το απαντήσει η κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε και στην χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή: «Κατώτερος των περιστάσεων. Προκλητικός, αμετανόητος, εμφανίστηκε στη Βουλή. Δήλωσε ψευδώς ότι δεν «κρύβεται» πίσω από τη βουλευτική ασυλία για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ είναι γνωστό ότι τον καλύπτει άλλη διάταξη του Συντάγματος, αυτή περί ευθύνης υπουργών!!!

Ακόμα και σε αυτές τις τραγικές στιγμές είπε ψέματα. Μας προκάλεσε να υποβάλλουμε αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ήδη ο κ. Βορίδης στη Βουλή θα απορρίψουν! Αν είναι ειλικρινής ο κ. Καραμανλής, και θέλετε να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης, τότε να μην κρυφτεί πίσω από τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ, να μην χρησιμοποιήσει τη διάταξη περί ευθύνης Υπουργών.

Να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα για μια προκαταρκτική επιτροπή για τον κ. Καραμανλή, που θα τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Γιατί μόνο η συγκρότηση προκαταρκτικής δεν αρκεί. Εφόσον εσείς είστε ικανοί να τη συγκροτήσετε και να τον αθωώσετε δια του πορίσματος πιθανά και μετά τις ευρωεκλογές για να μην έχετε πολιτικό κόστος.

Να δεσμευτείτε λοιπόν ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη για όλα, και να αξιοποιηθεί φυσικά και όλο το ανακριτικό υλικό που περιμένουμε, χωρίς να ανησυχείτε για κομματικά κίνητρα, χωρίς να ανησυχούμε για συγκάλυψη από τη ΝΔ και χωρίς περιορισμούς σε μάρτυρες, διαθέσιμες δικογραφίες, κλπ. Περιμένουμε μία απάντηση.

Συμπυκνώνοντας είπε: «Η κυβέρνηση έχει μαζέψει πλέον στο βιογραφικό της πολλές σκοτεινές και μαύρες σελίδες: Ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα και στις οποίες προστίθεται και η συγκάλυψη, το μπάζωμα, η παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων. Υποκλοπές. Διαρροή προσωπικών δεδομένων. Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη. Όλα δείχνουν ένα οργανωμένο μηχανισμό εντός του κόμματος της ΝΔ που παραβιάζει το κράτος δίκαιου».

Ανδρουλάκης για Μητσοτάκη: «Στο Μαξίμου είστε ενοικιαστής – Ο λαός θα σας βγάλει πιο γρήγορα»

Ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που ολοκληρώνεται απόψε (28/03).

«Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Το αδίκημα της απιστίας σημαίνει διαφθορά κ. Καραμανλή».

«Ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως, «δεν μπορείτε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι δεν τρέχει τίποτα, όπως κάνατε στις υποκλοπές. Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε ποιο είναι αυτό το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι. Ποιος έδωσε την εντολή στις 4 η ώρα το πρωί να πάρει υπάλληλος του ΟΣΕ τις συνομιλίες και να της δώσει».

«Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλός ενοικιαστής – ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ισχυρίστηκε πως οι βουλευτές της ΝΔ απέδειξαν ότι έχουν μηδενική ενσυναίσθηση, χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή στην χθεσινή του ομιλία.

«Το παίζει και θύμα ο Καραμανλής»

«Έχει το θράσος να το παίξει και θύμα. Ο άνθρωπος που έλεγε ότι είναι ντροπή να λέτε ότι υπάρχει θέμα ασφαλείας στα τρένα», είπε επίσης για τον κ. Καραμανλή.

«Ο λαός μας διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών, ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Έπειτα εξήγησε πως δεν είναι μόνο η συγκάλυψη της αλήθειας που μας κάνει να νιώθουμε ντροπή για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην χώρα μας. «Πρόσφατα μάθαμε ότι υπουργείου εσωτερικών είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο της νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Recommended For You

About the Author: efoni