Ένας στους 20 ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορoνοϊό, έχει μακροχρόνια προβλήματα όσφρησης ή γεύσης σύμφωνα με διεθνή μελέτη της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης «British Medical Journal».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent», οι ερευνητές, πολλοί εκ των οποίων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσαν δεδομένα από 18 μελέτες σε δείγμα 3.699 ασθενών.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «BMJ», το 5,6% των νοσούντων υπέφερε από ανοσμία για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ το 4,4% από αγευσία.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «SkyNews», μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 550 εκατομμύρια κρούσματα COVID παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι, 15 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν εμφανίσει πρόβλημα όσφρησης και 12 εκατομμύρια πρόβλημα γεύσης.
Το μέλλον των εμβολίων κατά του κορoνοϊού
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στον Λευκό Οίκο μία ομάδα επιστημόνων και γιατρών για να συζητήσουν αναφορικά με το μέλλον των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, το πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα των ειδικών θα είναι είτε ένα ρινικό σπρέι είτε ένα δερματικό επίθεμα που η δράση του θα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.
«Χρειάζονται ξεκάθαρα καινοτόμες προσεγγίσεις για να προκληθεί ευρεία και ανθεκτική προστασία έναντι των γνωστών και άγνωστων κορονοϊών», τόνισε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «abcnews».
«Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι παρά το όφελος των διαθέσιμων εμβολίων, η δουλειά δεν έχει γίνει», πρόσθεσε ο Φάουτσι επισημαίνοντας ότι, για τον λόγο αυτό, το ενδιαφέρον των ειδικών για την αντιμετώπιση της νόσου Covid επικεντρώνεται στα ρινικά σπρέι και τα δερματικά επιθέματα.