Κορoνοϊός: Ποιοι χαρακτήρες ειναι λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα ή να εμβολιαστούν

Ένα συνήθως εγωκεντρικό στοιχείο του χαρακτήρα στέκεται εμπόδιο στη συμμόρφωση με τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπως στη χρήση της μάσκας και τον εμβολιασμό κατά του ιού

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού θα μπορούσαν να μείωσουν τη συμμόρφωση των ατόμων στα προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως η χρήση της μάσκας και ο εμβολιασμός, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.100 ενηλίκων από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2021. Οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες απάντησαν σχετικά με τη χρήση της μάσκας και τις απόψεις τους σχετικά με τον εμβολιασμό και παράλληλα αξιολογήθηκαν τα επίπεδα ναρκισσισμού του χαρακτήρα τους.

Αφού αντισταθμίστηκαν παράγοντες όπως η αντίληψη του κινδύνου και οι πολιτικές πεποιθήσεις, αυτό που διαπίστωσαν οι μελετητές είναι πως τα άτομα με στοιχεία του «μεγαλεπήβολου ναρκισσισμού» (grandiose narcissism), άτομα δηλαδή που αναζητούν κύρος, κοινωνικό στάτους και θαυμασμό από τους γύρω τους, ήταν λιγότερο πιθανό να φορέσουν μάσκα ή να εμβολιαστούν.

Από την άλλη, όσοι παρουσίασαν ροπή προς τον «ευάλωτο ναρκισσισμό», δηλαδή τα πιο εγωκεντρικά άτομα με μια ευαισθησία στη γνώμη των άλλων, ναι μεν δεν ακολουθούσαν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και ήταν αρνητικοί προς τον εμβολιασμό, όμως ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα, εάν αισθανθούν ότι τους κρίνουν αρνητικά. Επιπλέον, όσοι ναρκισσιστές φορούσαν τις μάσκες, ήταν πιο πιθανό να παροτρύνουν και τους γύρω τους να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Οδηγός επιβίωσης για τους νάρκισσους

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Current Psychology και η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υποδείξουν έναν οδηγό συμπεριφοράς προς αυτά τα άτομα σε ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες. Όπως επισημαίνει ο Peter Hatemi, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Penn State University, «εάν θέλετε να πείσετε κάποιον με μεγαλεπήβολο ναρκισσισμό να φορέσει μάσκα ή να ακολουθήσει άλλα μέτρα για τον μετριασμό της πανδημίας, θα πρέπει να προβάλετε αυτά τα μέτρα ως μοναδικά, εκπληρώνοντας την ανάγκη τους να ξεχωρίσουν. Από την άλλη, όσοι είναι ευαίσθητοι στην κριτική, θα μπορούσατε να αναφέρετε ότι ο μετριασμός είναι κοινωνικά επικυρωμένος. Και οι δύο αυτές στρατηγικές φαίνεται να επηρεάζουν καλύτερα τα άτομα με αυτή τη διαταραχή προσωπικότητας παρά η πίστη στο κοινό καλό, για παράδειγμα» σημειώνει επίσης.

Τονίζει, ωστόσο, ότι όλοι θα μπορούσαμε να εμφανίσουμε στοιχεία του μεγαλεπήβολου και του ευάλωτου ναρκισσισμού: «Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα φυσικό μέρος της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων, γιατί χωρίς αυτό, δεν θα λειτουργούσαμε σωστά. Αλλά αυτό το μέρος του ναρκισσισμού που έχουμε όλοι, μπορεί εύκολα να τροφοδοτηθεί από πολιτικά μηνύματα και να παρασυρθεί σε αυτές τις διαφορετικές ιστορίες, όπως είδαμε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», καταλήγει.

Recommended For You

About the Author: efoni