Ξεκινάει από αύριο η διανομή των αντιικών φαρμάκων κατά της Covid, όπως ανέφερε στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η κ. Γκάγκα έκανε γνωστό πως η χορήγηση μονοκλωνικών φαρμάκων έχει, πλέον, ολοκληρωθεί ενώ έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο χορήγησης των αντιικών.
Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει προς το παρόν παραλάβει 10.000 συσκευασίες της μολνουπιραβίρης, που έχει παρασκευάσει η φαρμακευτική εταιρεία Merck (στην Ελλάδα γνωστή ως MSD) και περιμένουμε άλλες 10.000.
«Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά και κριτήρια με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στα πρώιμα στάδια εμφάνισης συμπτωμάτων Covid» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Σημαντική ήταν η τοποθέτηση της κ. Γκάγκα και στο θέμα του νοσκομείου Παίδων Πεντέλης, με την αύξηση των εμβολιαστικών του γραμμών. «Θεωρήσαμε πως αυτό είναι επιταγή των καιρών, όωπς έχει γίνει με άλλα νοσοκομεία, που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αποκλειστικά για περιστατικά Covid. Για το Παίδων Πεντέλης, έγινε πρόταση από την ΥΠΕ. Το Παίδων Πεντέλης εφημέρευε και θα συνεχίσει να εφημερεύει. Είπαμε να μην εφημερεύει μόνο το βραδινό, για δυο ημέρες την εβδομάδα. Υπέγραψα χθες την απόφαση, τα παιδιά εξυπηρετούνται καθημερινά εκεί. Αυτό που αγχώνει το προσωπικό είναι πως ακούνε εδώ και δέκα χρόνια πως το νοσοκομείο θα κλείσει. Τους έχουμε διαβεβαιώσει πως αυτό δεν θα γίνει».
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε από την πλευρά της για την εξέλιξη της πανδημίας: «Σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα (το 2,5% του πληθυσμού). Ο κυλιόμενος μ.ο. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%. Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Το 1 στα 2 κρούσματα είναι μεταξύ 35 και 44 ετών. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε νησιά, Ξάνθη, Φθιώτιδα. Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες. Για την Omicron, έρευνα τις Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα. Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 1,4% σε 2.000.000 τεστ ».
Σε ερώτηση για τη νόσηση των παιδιών, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε αύξηση θετικών τεστ στα παιδιά, όχι όμως αύξηση σε νοσηλείες. Δεν έχουμε αύξηση στη νοσηρότητα, στη βαρύτητα της νόσου. Μετά το self και το rapid test δεν χρειάζεται τα παιδιά να πάνε στο νοσοκομείο ή στον παιδίατρο. Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση, αυτό αρκεί».
Σε ερώτηση για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, η κ. Γκάγκα είπε: «71 άτομα ανέλαβαν υπηρεσία στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η».
Για τη νοσηλεία ασθενών με Omicron σε ΜΕΘ, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε: «Έχουμε εντοπίσει δυο περιπτώσεις μέχρι τώρα».
Για τη γρίπη στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε τρια νοσηλευόμενα παιδιά με ήπια συμπτώματα με γρίπη τύπου Β».