Διαθέσιμα από αύριο θα είναι ραντεβού τρίτης δόσης για όλους τους ενήλικες, για τους οποίους έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr ανοίγει για όλες τις ηλικίες, μετά τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η ανοσία του εμβολίου, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα και τις εξάρσεις της πανδημίας σε πολλές χώρες, φθίνει μετά από τους έξι μήνες, και οι δόσεις ενίσχυσης κρίνονται απαραίτητες για όλους. Με τρίτη δόση εμβολιάζονται σήμερα όλα τα άτομα άνω των 50 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Eως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 392.695 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, με τα ραντεβού να είναι αυξημένα τις τελευταίες ημέρες μετά και την αποστολή sms στα κινητά όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
Από αύριο, 5 Νοεμβρίου, στο σύστημα θα μπορούν να μπαίνουν και να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί πριν τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό ισχύει για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca και η τρίτη δόση χορηγείται με το εμβόλιο Pfizer για την ώρα.
Ταυτόχρονα τη δυνατότητα ενισχυτικής δόσης θα έχουν και όσοι πολίτες από 18 και άνω έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Στην περίπτωση αυτή, η διαφοροποίηση είναι ότι δεν απαιτούνται έξι μήνες για τη δεύτερη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό, αλλά δύο. Tο συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων και από τα ελληνικά δεδομένα, ότι υστερεί ελαφρώς σε σχέση με τα άλλα εμβόλια όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα. Η χορήγηση της δεύτερης δόσης για τους εμβολιασμένους με J&J μπορεί να γίνει δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ενώ δίνεται η επιλογή είτε χορήγησης ξανά του ίδιου σκευάσματος είτε εμβολίου mRNA, σε πρώτη φάση του Pfizer. Αμεσα σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ενταχθεί και το εμβόλιο της Moderna για ενισχυτικές δοσεις.
Η τρίτη δόση φαίνεται πως έχει παρόμοιες με τις συνηθισμένες παρενέργειες της δεύτερης δόσης (πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ρίγος ή πυρετό), ενδεχομένως και πιο ήπιες, ενώ οι ειδικοί καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος τεστ αντισωμάτων πριν αποφασίσει να προχωρήσει με τη χορήγηση της τρίτης δόσης.
Οσον αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αυτά όπως έχουν εκδοθεί μετά τον πλήρη εμβολιασμό (δύο δόσεις για τα διδοσικά εμβόλια, μία για το μονοδοσικό), εξακολουθούν να έχουν ισχύ χωρίς ημερομηνία λήξης. Στο “τραπέζι” των συζητήσεων είναι, ωστόσο, η διάρκειά τους καθώς η προστασία μετά από μήνες μειώνεται και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο ο πλήρης εμβολιασμός να συνδυαστεί με την τρίτη δόση.