Κορονοϊός: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τον ΕΟΔΥ και τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Την Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον αντικαταστάτη του Παναγιώτη Αρκουμανέα στη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ ενώ την ίδια ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για το πλαίσιο λειτουργίας ειδικά για τους εμβολιασμένους.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τις σχετικές επισημάνσεις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας λέγοντας ότι τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός είπε ότι την Τετάρτη «θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας για το πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους».

Μιλώντας γενικότερα για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς ότι ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο προσθέτοντας πως «αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ -κυρίως σε ότι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα». Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση lockdown».

Για τη θέση Αρκουμανέα τα ονόματα που «παίζουν», χωρίς να υπάρχει όμως κάτι το οριστικό ακόμα είναι:

  • Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρος και Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ.
  • Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine που πρόσφατα έλαβε και πανεπιστημιακή έδρα στην Ελλάδα.
  • Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου εκτός από τα παραπάνω ονόματα, υπάρχουν σκέψεις και για επιστήμονες που είναι μέλη της Επιτροπής των Ειδικών.

Ενδείξεις για το σκεπτικό των ανακοινώσεων της Τετάρτης έδωσε το πρωί της Δευτέρας και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας ότι εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είαι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας». Σε χώρους μικτούς, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

«Αυτή τη στιγμή, άπαξ η πολιτεία και έχει εμβόλιο δεν κλείνει η οικονομία και δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης για το συγκεκριμένο θέμα.

Έτσι θα σταματήσει η συζήτηση για εκλογές το 2022

Όσον αφορά τις εκλογές εκτός από την επίσημη τοποθέτησή του στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησής τους είπε, κατά τις κυβερνητικές πηγές, ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η συζήτηση για εκλογές είναι η δουλειά και η προώθηση του κυβερνητικού έργου.

«Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεται κανείς με προεκλογικούς όρους. Με δεδομένο ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2022 είναι ακόμη καλύτερες, δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να συζητάμε για εκλογές μέσα στο 2022» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2022.

Recommended For You

About the Author: efoni