Ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η διάδοση μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 26 κρούσματα τα οποία οφείλονται σε παραλλαγές του ιού.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκαλεί το μεσημέρι της Παρασκευής (22/01/2021), έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2.
Την επιτήρηση αναλαμβάνει ένα πανελλαδικό δίκτυο με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα των μεταλλάξεων
Την Πέμπτη (21/01) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, τα 234 εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς με την επιδημιολογική της εικόνα.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σήμερα εξετάζει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, αλλά και το άνοιγμα των χιονοδρομικών και κατ’ επέκταση τη μετακίνηση υπό προϋποθέσεις από νομό σε νομό. Ωστόσο, η παράταση του lockdown φαίνεται πολύ πιθανή. Στις παραμέτρους που μέχρι σήμερα υπολόγιζαν οι ειδικοί, ήρθε να προστεθεί τις τελευταίες ημέρες και η αγωνία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει διαγνωστεί σε 26 περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό στην Ελλάδα με δύο από τα κρούσματα να είναι «ορφανά».
Οι τρεις παράγοντες με βαρύνουσα σημασία για την παράταση ή όχι του lockdown είναι η κατάσταση στην Αττική, η μικρή αύξηση της επίπτωσης του κορονοϊού στους μεσήλικες καθώς οι ηλικίες σε έξαρση είναι από τα 45 έως τα 54 και τα 65 έως 74 έτη και τέλος το ιικό φορτίο ορισμένων περιοχών και ειδικά της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε μέσο όρο επτά ημερών.