Κορονοϊός: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος

Τους νέους περιορισμούς που αφήνουν εκτός κλειστών χώρων τους μη εμβολιασμένους πολίτες έναντι του κορονοϊού μέχρι και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης.

Ωστόσο το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα και τα «μαύρα» ρεκόρ στους επιδημιολογικούς δείκτες να «μεταφράζονται» σε εφιαλτικές εφημερίες των νοσοκομείων.

Με φόντο τις γιορτές, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λάβει επιπλέον μέτρα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε στο διάγγελμα για τα νέα μέτρα, όλοι οι ενήλικες μη εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε καμία κλειστή αίθουσα.

Με την ελπίδα να αναχαιτίσουν τον κορονοϊό οι νέοι περιορισμοί που έθεσε η κυβέρνηση, οι επιστήμονες μιλώντας στο Newsbomb.gr, εκτίμησαν πως τα κρούσματα θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται από τα μέσα του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αυξάνονται σημαντικά και έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια. Παράλληλα αξιολογούν ως σημαντικό το γεγονός ότι αυξάνονται και τα ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μια αισιόδοξη πρόβλεψη έκανεο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, «το πιο πιθανό σενάριο είναι, πως θα έχουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο, ωστόσο εν συνέχεια σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δούμε μια σταθερή αποκλιμάκωση. Τα κρούσματα θα μειωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Μείωση στους θανάτους και τους διασωληνωμένους θα δούμε τη νέα χρονιά.

 

Ο καθηγητής επισήμανε πως ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κάνουν άμεσα οι πολίτες την τρίτη δόση ώστε να μειωθεί η διασπορά και το κλάσμα των διασωληνωμένων και αυτών που χάνουν τη ζωή τους -που είναι βέβαια μικρό γύρω στο 5%-10%- και αφορά αυτούς που ναι μεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τόνισε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ακόμη 3.000 θανάτους, ωστόσο στις γιορτές η έξαρση θα έχει ασθενήσει.

«Προσωπικά δεν κοιτάω τα κρούσματα, αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα είναι οι διασωληνωμένοι και οι άνθρωποι που χάνονται καθημερινά. Βλέπω ότι έχουμε μπει σε μια φάση ταχείας εξάπλωσης του ιού. Έχουν κολλήσει όλοι. Η έξαρση θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Βλέπω έντονο κύμα θα έρθουν δύσκολες ημέρες, ωστόσο θα δούμε καλύτερες εικόνες στις εισαγωγές των νοσοκομείων, στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Προβλέπω καλά Χριστούγεννα θα μειωθούν σταδιακά και τα κρούσματα».

Ο εφιάλτης του lockdown επέστρεψε στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού είναι καταιγαιστικές, καθώς ενώ η μία κυβέρνηση μετά την άλλη διαβεβαίωνε πως οι οικονομίες δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν, ήρθε η ανακοίνωση από την Αυστρία για καθολικό lockdown προμηνύοντας την επιστροφή του «εφιάλτη».

Όπως προαναφέρθηκε η Αυστρία εισέρχεται σε καθολικό lockdown και γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επαναφέρει περιορισμούς για τον γενικό πληθυσμό και όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, το lockdown θα έχει διάρκεια αρχικά για 10 ημέρες προσθέτοντας ότι στη χειρότερη περίπτωση τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ισχύ για 20 ημέρες, φτάνοντας δηλαδή μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, ο καγκελάριος της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει υποχρεωτικός για όλους.

Η Βαυαρία προχωρά σε καθολικό από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει όλα τα νομικά περιθώρια και να επιβάλει όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένους περιορισμούς και σημείωσε ότι ένα γενικό lockdown – και για τους εμβολιασμένους – είναι κατά τη γνώμη του νομικά δύσκολο και ενδεχομένως αντισυνταγματικό. Ο κ. Ζέντερ άσκησε με αυτή την αφορμή για μία ακόμη φορά κριτική στα κόμματα του πιθανού νέου συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) για την απόφαση να μην ανανεώσουν το καθεστώς «επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας», το οποίο επιτρέπει αμεσότερα και πιο αυστηρά μέτρα και εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου.

Στη Βαυαρία ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε σήμερα στο 625,3, το υψηλότερο για όλη τη χώρα, ενώ ο δείκτης των εισαγωγών στο νοσοκομείο ξεπέρασε το όριο του 9 και βρίσκεται στο 9,15.

Προς γενικό lockdown συνολικά η Γερμανία

Για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας.

Ολλανδία: Η πρώτη χώρα που επέβαλε το πρώτο μερικό lockdown

Η Ολλανδία, ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, βρίσκεται σε μερικό lockdown σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την εξάπλωση ενός νέου κύματος του κορονοϊού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Recommended For You

About the Author: efoni