Κορονοϊός: Πιο κοντά από ποτέ το ολικό lockdown

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία από την αθρόα αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Η Ελλάδα κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό (1.261) για πρώτη φορά μετά τις 29 Δεκεμβρίου, και η όποια αισιοδοξία είχε κάνει την εμφάνισή της μετά το σταδιακό άνοιγμα τομέων όπως η εκπαίδευση και το λιανεμπόριο, έδωσε ξανά τη θέση της στην αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Με δεδομένο ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα και μεταλλαγμένη στελέχη του κορονοϊού, με το βρετανικό για το οποίο υπάρχουν περισσότερα στοιχεία να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τον ιό που γνωρίζαμε ως τώρα, η ανησυχία για μια πιθανή έξαρση της πανδημίας. Ο φόβος όλων είναι να μην φτάσουμε σε επίπεδα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, κάτι που θα σημαίνει εκ νέου πίεση στο σύστημα υγείας, τεράστιες απώλειες σε όλα τα επίπεδα και προφανώς ακόμα περισσότερο προβληματισμό για την οικονομία και την κοινωνία.

Όπως έχουν αναφέρει οι ειδικοί, για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα πολύ νωρίτερα. Πριν φτάσουμε, δηλαδή, σε αριθμούς κρουσμάτων και διασωληνωμένων που θα θυμίζουν όσα ζήσαμε το πιο «μαύρο» δίμηνο της πανδημίας στην Ελλάδα. Αυτό θα συμβεί για να ανακοπεί η ορμή της διασποράς του κορονοϊού και για να επιτευχθεί, είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα, ως και καθολικό lockdown. Είναι, μάλιστα, πιθανό αυτό να αφορά όλη τη χώρα κι όχι μόνο τις «κόκκινες» περιοχές. Για την ώρα, όμως, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις, μετά την εισήγηση των επιστημόνων, και να τις ανακοινώσει την προσεχή Παρασκευή δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όλα ανοιχτά – Τι θα γίνει με σχολεία, μετακινήσεις

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Newsbomb.gr, ότι στην παρούσα φάση και με τη μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας, δεν προκρίνεται ένα lockdown τύπου Μαρτίου, αλλά εξετάζεται η λήψη νέων στοχευμένων μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,το επόμενο 24ωρο θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και είναι πιθανό, να ενταχθούν στο «κόκκινο» κι άλλες περιοχές, με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και να υπάρξουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις στην Αττική, που συνεχίζει να είναι σταθερά πρώτη στα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως.

Οι νέοι αυτοί περιορισμοί ενδεχομένως να αναφορούν τις μετακινήσεις, με την αλλαγή στον χρόνο έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας να είναι εκ νέου στο τραπέζι.

Όσον αφορά στα σχολεία στις «κόκκινες» περιοχές και αυτό θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πάντως, ότι προτεραιότητα παραμένει το να μην κλείσουν.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλύοντας τα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, διαπιστώνουν μία σταθερή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η οποία ενδέχεται να επιφέρει πιέσεις στις ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας.

Όλα τα παραπάνω μελετώνται εξονυχιστικά από κυβέρνηση και ειδικούς, με τις όποιες αποφάσεις να «κλειδώνουν» μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων και να ανακοινώνονται, εάν υπάρξουν, την Παρασκευή κατά την επίσημη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Πηγή: Newsbomb.gr

Recommended For You

About the Author: efoni