Κορονοϊός: Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Ο κορονοϊός επελαύνει, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν «τρέχει» με τους επιθυμητούς ρυθμούς και ως εκ τούτου η επιδημιολογική εικόνα της χώρας γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη.

Στο κλίμα αυτό, έγινε σήμερα, Πέμπτη 15.07.2021, η καθιερωμένη ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.794 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με τα 1.190 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αναφέροντας πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 26 έτη.

Τόνισε ότι «πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων», για να σημειώνει ότι η διάμεση ηλικία βρίσκεται στα 26 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το 80% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα μικρότερα των 39 ετών, για να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν πλέον «σημάδια σημαντικής διασποράς σε όλη την κοινωνία».

Η κ. Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε ότι «παρόλο που τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους με έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι οι νέοι που επιστρέφουν μετά τις διακοπές μεταφέρουν την λοίμωξη στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον».

Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει «αύξηση των ορφανών κρουσμάτων» και πως προκύπτουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ωστόσο εντοπίζεται αύξηση σε ενήλικες ηλικίας 50-55 ετών.

Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια ανέρχεται στο 3,5%.

«Ο ιός είναι πανέξυπνος, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφεύγει», είπε και σημείωσε ότι η Μετάλλαξη Δέλτα συνέδραμε στην εκτίναξη των κρουσμάτων, όπως και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε με το εξής μήνυμα: «Πρέπει να αυξήσουμε δραστικά την εμβολιαστική κάλυψη, επείγει ο άμεσος εμβολιασμός όλων των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών», ενώ κάλεσε και τους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.

Επίσης, όπως είπε η κ. Παπαευγγέλου, η επιτροπή προχώρησε σε εισήγηση για διεξαγωγή rapid τεστ κατά την επιστροφή από τα νησιά.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέλυσε στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο,, ενώ απηύθυνε νέο κάλεσμα στους νέους για να εμβολιαστούν.
Στην συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού στην χώρα μας και ανακοινώνοντας μια σειρά περιοχών -μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής- που ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».
«Δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

Μάλιστα, τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν  τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές.Στα… κόκκινα και η Σαντορίνη!

Υποχρεωτικά τεστ στους εργαζόμενους στην εστίαση σε κόκκινες περιοχές, σε περίπτωση που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Από το Σάββατο δε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα πρέπει να κάνουν ένα self και ένα rapid τεστ την εβδομάδα.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δύο τεστ κορονοϊού (συγκεκριμένα ένα rapid και ένα self test) την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε πλοία αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις της χώρας.

Recommended For You

About the Author: efoni