Οι ερευνητές που παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού πέρασαν την τελευταία εβδομάδα εξετάζοντας τις λεπτομέρειες μιας νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε αυτόν τον μήνα στην Μποτσουάνα.
Η παραλλαγή αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια συνεχώς αυξανόμενη σειρά εκατοντάδων αναγνωρισμένων παραλλαγών του ιού Sars-Cov-2 από την έναρξη της πανδημίας.
Ο ιός αλλάζει συνεχώς. Κάθε αντιγραφή φέρνει νέα σφάλματα στη σειρά των 30.000 νουκλεοτιδίων που αποτελούν το γονιδίωμά του. Συνήθως, αυτές οι μεταλλάξεις εξαφανίζονται, αλλά σε κάθε αντιγραφή υπάρχει η μικρή πιθανότητα ο ιός να γίνει αποτελεσματικότερος.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για μια ξαφνική μετάλλαξη του ιού, που θα καθιστούσε παρωχημένο τον εμβολιασμό και εν γένει την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία.
Το στέλεχος B.1.1.529, το οποίο εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική καθώς και στην Μποτσουάνα, έχει προκαλέσει ανησυχία για αυτόν τον λόγο, καθώς πολλές από τις 32 μεταλλάξεις του σχετίζονται με την ικανότητα αποφυγής της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και με την ταχύτερη εξάπλωσή του.
Tο παρακάτω γράφημα των Financial Times δείχνει χαρακτηριστικά τους ταχύτατους ρυθμούς εξάπλωσης του B.1.1.529 στη Νότια Αφρική, σε σχέση με τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία αναμένεται αναμένεται να ταξινομήσει την λεγόμενη μετάλλαξη της Μποτσουάνα ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι FT.
Ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογικής Αντιμετώπισης και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την παραλλαγή και ότι ήταν η αιτία περίπου του 90% των περίπου 1.100 κρουσμάτων ιού που καταγράφηκαν την Τετάρτη στην επαρχία Γκάουτενγκ.
«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια ακριβώς είναι η επίδραση [της παραλλαγής] στα εμβόλια», πρόσθεσε.
Ο Σλαβομίρ Κούμπικ, ειδικός στην έρευνα γονιδιωματικής στη βιοτεχνολογία Sophia Genetics, με έδρα τη Γενεύη, τόνισε ότι η «καταλληλότητα» μιας παραλλαγής μπορεί να κριθεί μόνο από το πώς «διαδίδεται στον πραγματικό κόσμο».
«Πρόκειται για τα γονίδια, το περιβάλλον και σε έναν βαθμό την τύχη… Εάν έχετε μια «πλεονεκτική» μετάλλαξη αλλά δεν τη μεταδώσετε ποτέ, δεν θα εξαπλωθεί ποτέ», είπε.
‘Εχει ομοιότητες με τις Λάμδα και Βήτα
Η χθεσινή ανακοίνωση του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD) ότι τα πρώτα 22 κρούσματα της νέας παραλλαγής B.1.1.529 εντοπίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή κινητοποίησε τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα κρούσματα θα είναι σαφώς πολύ περισσότερα καθώς γίνονται αναλύσεις του γονιδιώματος της συγκεκριμένης παραλλαγής.
«Αν και η κατάσταση των δεδομένων είναι ακόμα περιορισμένη, οι ειδικοί μας εργάζονται υπερωρίες με όλα τα συστήματα παρακολούθησης προκειμένου να κατανοήσουν τη νέα παραλλαγή και τις πιθανές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτήν», τόνισε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φάαχλα.
Ο ίδιος περιέγραψε την παραλλαγή ως «σοβαρά ανησυχητική» προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνει το «γεγονός ότι αυτός ο αόρατος εχθρός είναι πολύ απρόβλεπτος».
Αυτό όμως που ανησυχεί κυρίως τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Νότιο Αφρική τα τελευταία 24ωρα έχει εκτιναχθεί. Συγκεκριμένα, ανέρχεται πλέον σε 1.200 κρούσματα την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα καταγράφονταν μόλις 100 κρούσματα της νόσου Covid.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ειδικός στον τομέα της υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δεν έκρυψε τους φόβους του για τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πανδημικό κύμα του κορωνοϊού. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια νέα παραλλαγή σε ένα τρέχον κύμα», έγραψε ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σήμερα στο Twitter.
«H νέα παραλλαγή μας εξέπληξε, εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό, αναπτύσσοντας περισσότερες μεταλλάξεις από ό,τι περιμέναμε, ειδικά μετά από ένα πολύ σοβαρό τρίτο πανδημικό κύμα της παραλλαγής «Δέλτα», υποστηρίζει ο Τούλιο ντε Ολιβιέρα, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «KwaZulu-Natal Research and Innovation Sequencing Platform».
Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιστήμονες «έχουν πλήρη μεσάνυχτα» σχετικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητας των εμβολίων που διαθέτει στη φαρέτρα της η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπισή της.
«Η παραλλαγή της Μποτσουάνα έχει ομοιότητες με τις μεταλλάξεις Λάμδα και Βήτα», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός επιστήμονας, Ρίτσαρντ Λέσελς, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.
«Όλα αυτά μας προκαλούν ανησυχία ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί όχι απλώς να έχει ενισχύσει τη μεταδοτικότητα, επομένως να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι σε θέση να παρακάμψει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε ο Λέσελς, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.
Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η απόφαση της Βρετανίας «φαίνεται πως ήταν βιαστική», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα.
«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημιά που η απόφαση αυτή θα προκαλέσει τόσο στις βιομηχανίες του τουρισμού όσο και στις επιχειρήσεις και των δύο χωρών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ανιχνεύθηκε στο Ισραήλ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
«Αιμορραγία σε Χ.Α. και διεθνείς αγορές»
Το μαζικό sell off στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της επονομαζόμενης «μετάλλαξης της Μποτσουάνα» επηρέασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραφε «βουτιά» άνω του 3,5%.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10:50), ο Γενικός Δείκτης παρουσίαζε ισχυρή πτώση κατά 3,8%, πέφτοντας στις 864,89 μονάδες.
Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βυθίζονται. Συγκεκριμένα, στην έναρξη των συναλλαγών, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχανε 3,58%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε απώλειες 3,26%, ο CAC 40 στο Παρίσι είχε πτώση 3,63%. Την ίδια ώρα πτώση 4% κατέγραφε ο Eurostoxx 50 ενώ ο Stoxx 600 -3,3%.
Έντονη πίεση δέχεται και ο ταξιδιωτικός κλάδος, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί σε πτήσεις από τις χώρες της νοτίου Αφρικής, με τις μετοχές εταιρειών του τομέα του τουρισμού να σημειώνουν πτώση της τάξης του 6,6%, ενώ η μετοχή της British Airways IAG παρουσιάζει απώλειες 16%.
Μεγάλη πτώση και στην τιμή του πετρελαίου
H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 3%, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.