Κορονοϊός: Εμβολιασμός με AstraZeneca για τους άνω των 60 ετών- Διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα για τους 18-24 ετών από την Τετάρτη

Η τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα Δευτέρα 14/6, μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι υπάρχει εισήγηση για παύση της χορήγησης του εμβολίου της Astrazeneca στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Η ενημέρωση διεξήχθη από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση των ηλικιακών ορίων για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η ίδια είπε ότι από επιδημιολογικής πλευράς η χώρα βρίσκεται σε μέτρια ως χαμηλά ποσοστά διασποράς.

Για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το ΑΖ στην 1η δόση, υπάρχει σύσταση να γίνει με το ίδιο σκεύασμα η 2η δόση, καθώς -όπως είπε- ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Θεοδωρίδου επανάλαβε ότι «όσοι έχουν κάνει την 1η δόση θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο την 2η δόση», προσθέτοντας ότι «όσοι λόγω φόβου θέλουν να αλλάξουν, πρέπει να το σκεφτούν καλά», γιατί πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να στηρίξει ένας γιατρός το mix & match, δηλαδή τον συνδυασμό των εμβολιαστικών σκευασμάτων.

Σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι «όλες οι συστάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, η σημερινή στηρίζεται στην επιδημιολογία», για να προσθέσει ότι «οι αποφάσεις μας συνέκριναν τον φυσικό κίνδυνο από την covid με την ανεπιθύμητες ενέργειες». «Υπάρχει καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων παρενεργειών», είπε, σημειώνοντας ότι «η ΑΖ έχει το μεγαλύτερο αριθμό από θρομβώσεις σε σχέση με τα άλλα εμβόλια».

Κληθείσα να σχολιάσει τον θάνατο μιας 18χρονης κοπέλας στην Ιταλία, είπε ότι «η Ιταλία είναι παράδειγμα μη συνεπούς πολιτικής εμβολιασμού», αναφέροντας ότι γινόταν εμβολιασμός σε «άτομα μικρής ηλικίας σε βραδινά κορωνοπάρτι» και πως από εκεί προέκυψε το επίμαχο περιστατικό.

Εμβόλια: Διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα για τους 18-24 ετών από την Τετάρτη

Σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παίρνουν οι νέοι από 18 έως 24 ετών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί με τα τρία σκευάσματα: της Johnson&Johnson που είχε ήδη ανοίξει και πλέον και με αυτά της Pfizer/BioNTech και Moderna.

«Ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού», είπε μεταξύ άλλων.

«Εάν αυξηθουν τα κρούσματα τα όρια για τα εμβόλια θα διακυμανθούν», ανέφερε, σχετικά με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από την Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία εισηγείται να μην γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα σκευάσματα.

 

Recommended For You

About the Author: efoni