Κορονοϊός: Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας-Νέος επιδημιολογικός χάρτης

Τα κρούσματα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, καθώς σήμερα, Παρασκευή 4 Μαΐου, καταγράφηκαν 1.112 νέες μολύνσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 445 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας, κα Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ύφεση, αλλά παραμένει υψηλό. Παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλών, όπως και ο αριθμός των νέων εισαγωγών, που έχει μειωθεί αισθητά”.

H καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας, κα Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ύφεση, αλλά παραμένει υψηλό. Παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλών, όπως και ο αριθμός των νέων εισαγωγών, που έχει μειωθεί αισθητά».

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων καταγράφεται στα 36 έτη και εξηγώντας αυτό, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε: «Η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», σημειώνοντας ότι αποδίδεται επίσης στη μείωση των κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών λόγω του εμβολιασμού.

Τα ενεργά κρούσματα είναι άνω των 13.500, ωστόσο όπως είπε η καθηγήτρια, υπάρχει «σημαντική αποκλιμάκωση», καθώς και ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, όπως και οι εισαγωγές νέων κρουσμάτων (2.200 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορoνοϊού στην χώρα».

Υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται αφορά σε ανεμβολίαστους ανθρώπους», για να υπενθυμίσει ότι «περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε αισιοδοξία συμμετέχοντας σε περισσότερες δραστηριότητας. Κάθως μπήκαμε στο καλοκαίρι αρχίζουμε να κάνουμε σχέδια για τις διακοπές μας αλλά θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το καλοκαίρι του 2020 με το φετινό, λόγω των εμβολιασμών, αλλά είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πως οι διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα μειώθηκαν κατά 15%. “Η συνολική εικόνα δείχνει πως πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της επιδημίας”.

 

Χαρδαλιάς: Νέος επιδημιολογικός χάρτης

Έναν νέο επιδημιολογικό χάρτη έχει από σήμερα η Ελλάδα, ο οποίος θα περιλαμβάνει 4 χρώματα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

«Η διασπορά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί» παρότι υπάρχει ύφεση, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον νέο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη.

Τόνισε ότι αυτή την στιγμή καμία περιοχή της χώρας δεν βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ σε «πορτοκαλί» επίπεδο βρίσκονται 28 περιφέρειες.

Οι πέντε περιφέρειες με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι: Φλώρινα, Ξάνθη, Σέρρες, Φωκίδα και Δράμα.

Αναφερόμενος στα μέτρα του τουρισμού, ανέφερε τα εξής:

-τεστ για είσοδο στη χώρα από 6 έτων και άνω και απομόνωση κρούσματος για 10 και όχι 14 ημέρες
– επιτρέπεται η εισοδος με pcr 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο
– επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους 20 ατόμων από 15 που ήταν μέχρι σημερα

Ερωτηθείς για πάρτι σε βίλες στα νησιά, είπε ότι «προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση», προαναγγέλλοντας ότι «θα υπάρχει αυστηριοποιήση του πλαισίου» και ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα ελέγχων της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι τα παράνομα πάρτι «σημαίνουν διασπορά, αύξηση κρουσμάτων, συρροές, μέτρα, κλείσιμο δραστηριοτήτων και ζημιά σε τοπικές οικονομίες».

Recommended For You

About the Author: efoni