Κορονοϊός: Αύριο η τελική απόφαση για τη χρήση μάσκας

Την εισήγησή της για την χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου θα κάνει αύριο προς την κυβέρνηση η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είναι βέβαιο ότι η χρήση της μάσκας θα διατηρηθεί σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία αναμένεται να είναι και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μένει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με χώρους όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα σούπερ μάρκετ. Ειδικά στα μέσα μεταφοράς το θέμα περιπλέκει και η ευρωπαϊκή σύσταση που αναφέρει ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δε θα υποχρεωτική. Όπως σημείωσε ο Υπουργός η εξειδίκευση εναπόκειται στο κράτος-μέλος σημειώνοντας ότι επειδή η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός, «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι παρά την άρση των μέτρων, βρίσκεται σε ύφεση. «Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων την 1η Μαΐου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων ότι δήθεν το κάνουμε λόγω του τουρισμού.  Είμαστε πλέον στις 16 ημέρες και βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας, όπως είχαμε προβλέψει, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid.

Ως προς τον εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι με πολύ σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας η χώρα μας κατάφερε να φτάσει από το 55% στο 85% στον ενήλικο πληθυσμό, 75% στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 60 ετών το ποσοστό ξεπερνά το 90%. Διευκρίνισε δε ότι με τέταρτη δόση έχει εμβολιαστεί το 50% των άνω των 60.

Μάλιστα, προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση σημειώνοντας ότι «οι πολίτες βλέποντας τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας και δεδομένου ότι όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο, είτε με ενισχυτική δόση, δεν πάει τώρα να εμβολιαστεί».

Ερωτηθείς για τη Novartis, ανέφερε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφασίσει να κατατεθεί αγωγή για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη του δημοσίου να ζητήσει αποζημίωση και για επιπλέον ζημιά που μπορεί να πάθει. «Αυτή η αγωγή είναι έτοιμη και έχω δώσει εντολή να κατατεθεί και αφορά αποκλειστικά και μόνο τα στοιχεία που υπάρχουν από την αμερικανική δικαιοσύνη ώστε όπως πήρε αποζημίωση το αμερικανικό δημόσιο να λάβει και το ελληνικό», κατέληξε.

Recommended For You

About the Author: efoni