Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζεται η έξαρση της δραστηριότητας του κορονοϊού, σημειώνοντας διαρκώς ανοδική τάση, τόσο ως προς τα νέα κρούσματα, όσο και ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους. Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν διαφαίνονται ενδείξεις αναχαίτισης της σαρωτικής πορείας του ιού. Τα ανησυχητικά νούμερα αποτυπώνονται στη νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για το διάστημα 8-14 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση σε όλους τους αριθμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Πιο αναλυτικά, με βάση στοιχεία από το μητρώο COVID-19, από το σύνολο των 88.348 εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, το 15% ήταν θετικό στην παρουσία του ιού, ποσοστό ενισχυμένο συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Αντιπροσωπευτικός της ανησυχητικής εξάπλωσης του κορονοϊού είναι και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, που άγγιξαν τις 669, αριθμός τριπλάσιος από τις εισαγωγές που σημειώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Παράλληλα, σημαντική είναι και η αύξηση που σημειώνεται συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα (44%), οπότε ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων εισαγωγών έφτανε τις 464, διαμορφώνοντας το ανησυχητικό κάδρο της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.
Αντίστοιχη πορεία σημείωσαν και οι νέες διασωληνώσεις που καταγράφηκαν (12), διπλάσιες σε σύγκριση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (6). Οι αριθμοί των διασωληνώσεων μαρτυρούν, ειδικότερα, όχι μόνο μια ενίσχυση στον αριθμό, αλλά και στη σοβαρότητα της νόσησης, αφού πέρυσι το ίδιο διάστημα οι διασωληνώσεις περιορίζονταν σε μόλις 2. Αξίζει, ωστόσο, να διευκρινιστεί, ότι από το σύνολο των 17 διασωληνώσεων που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 77,5 έτη, ενώ το 97% των περιπτώσεων πάσχει από υποκείμενα νοσήματα.
Δυστυχώς, η τεράστια αύξηση στα νούμερα του κορωνοϊού μοιραία συμπαρέσυρε τη θνησιμότητα προς μια εξίσου ανοδική πορεία, με τον αριθμό των νέων θανάτων να αγγίζει τους 26, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τους κατά μέσο όρο 17 θανάτους που καταγράφονταν σε εβδομαδιαία βάση τον προηγούμενο μήνα, αλλά και το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 87,5 έτη, ενώ το σύνολο αυτών των ασθενών έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Επιπλέον, οι αναλύσεις των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) αποτυπώνουν την ενισχυμένη παρουσία του ιού στον πληθυσμό. Ειδικότερα, στην έκθεση διαφαίνεται αύξηση του ιού στα λύματα σε 7 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, σοκαριστική είναι η αύξηση στα Ιωάννινα, που αγγίζει το +200%, ενώ σημαντική είναι και η ενίσχυση του ιού στα λύματα σε Λάρισα (+44%) και Αλεξανδρούπολη (+41%). Οριακή αύξηση παρατηρείται στην Ξάνθη (+29%), τη Θεσσαλονίκη (+24%), την Αττική (+15%) και τα Χανιά (+14%). Σταθεροποιητική τάση σημειώθηκε στο Βόλο (+6%) και την Πάτρα (-8%), ενώ μείωση προέκυψε μόνο στο Ηράκλειο (-29%).
Πίσω από τους σημαντικά ενισχυμένους αριθμούς της καλοκαιρινής έξαρσης του κορωνοϊού φαίνεται να κρύβεται το «ένοχο» στέλεχος JN.1, που δείχνει να κινεί τα νήματα της μεταδοτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι το JN.1 αποτελεί υπο-παραλλαγή της BA.2.86, με τις μεταλλάξεις F456L και R346T να εντοπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις νέων κρουσμάτων.
Με στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων κορωνοϊού και των δυνητικά σοβαρών επιπτώσεών της στην υγεία του πληθυσμού, οι ειδικοί συνιστούν εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Υπενθυμίζουν ακόμη την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης αλλά και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση συμπτωμάτων. Η λήψη των αντιικών φαρμάκων είναι σημαντική και σωτήρια.