Κορονοϊός: Άκρως ελπιδοφόρο το φάρμακο που έρχεται από το Ισραήλ

Η Ελλάδα καλωσόρισε αυτή τη νέα έρευνα και επιστημονική συνεργασία με το Ισραήλ  με κάθε επισημότητα, κατά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ.

Άκρως ελπιδοφόρο χαρακτηρίζεται το νέο εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο (EXO-CD24) κατά του κορονοϊού που αναπτύσσεται από το Ιατρικού Κέντρου Ichilo και για το οποίο αναμένεται σύντομα -και συγκεκριμένα τις επόμενες μια με δυο ημέρες-, να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Η Ελλάδα καλωσόρισε αυτή τη νέα έρευνα με κάθε επισημότητα χθες, με αρχή την συνάντηση του Ισραηλινού Καθηγητή Ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι πρώτες κλινικές δοκιμές του φαρμάκου στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν, σε 100 ασθενείς σε δυο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το «Αττικόν» και «Σωτηρία».

Το εν λόγω φάρμακο είναι εισπνεόμενο και χορηγείται για 3 με 4 λεπτά την ημέρα με τη θεραπεία να διαρκεί για πέντε ημέρες. Πρόκειται για μια «καταιγίδα» από το γονίδιο cd24 όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο επικεφαλής των ερευνών τη δράση του φαρμάκου με στόχο να αντιστρέψει την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού του ασθενούς covid-19 και μέχρι σήμερα κατά την πρώτη φάση των δοκιμών δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες.

Λεπτομέρειες τόσο για τον τρόπο θεραπείας αλλά και για τη δομή αυτού του νέου δώρου της επιστήμης στην μάχη για τον κορνοϊό έδωσε ο υπεύθυνος καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ ο οποίος μίλησε χθες στην δημόσια τηλεόραση.

 

«Μέχρι στιγμής δώσαμε το φάρμακο σε 35 ασθενείς στο Ισραήλ και σε άλλους στο Κέντρο μου εκτός πρωτοκόλλου και σε όλες τις περιπτώσεις το φάρμακο ήταν ασφαλές και μας δίνει ελπίδες ότι είναι αποτελεσματικό» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Το EXO-CD24 είναι εισπνεόμενο. Στη χωρά μας θα χορηγηθεί σε νοσηλευόμενους ασθενείς, με ενδιάμεσης βαρύτητας, λοίμωξη Covid-19. Το φάρμακο δρα απευθείας στους πνεύμονες, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, και καταπολεμά τη λεγόμενη “καταιγίδα κυτταροκινών”, που θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους».

«Πρέπει να επιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα της. Πιστεύω ότι οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί. Έρχομαι από το Ισραήλ που έχει επιτύχει σε αυτούς, την ίδια στιγμή όμως χρειαζόμαστε το φάρμακο για την περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν θα είναι πλέον αποτελεσματικός λόγω των νέων μεταλλάξεων», σημείωσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ είχε συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη- Νετανιάχου τον Φεβρουάριο στην Ιερουσαλήμ και τώρα παίρνει σάρκα και οστά. «Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη ‘Φάση 2’ της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο καθηγητής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Τελ Αβίβ πραγματοποίησε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη. Στη συνέχεια βρέθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Recommended For You

About the Author: efoni