Κολοσσαίο: Aποκτά καινούρια, high-tech αρένα

Μια νέα, ελαφρια, high-tech αρένα, τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με δοκάρια από ξύλο και άνθρακα θα έχει μέχρι το 2023 το Κολοσσαίο.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, παρουσίασε το σχέδιο για την κάλυψη των υπόγειων χώρων του αρχαίου σταδίου και την επαναδημιουργία της αρένας του, το συνολικό κόστος του οποίου αγγίζει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με την νέα αρένα, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάζουν το Κολοσσαίο, στο σύνολό του, από το κεντρικότερο εσωτερικό σημείο.

«Η αρένα έχει σίγουρα την ικανότητα να συνδυάζει προστασία, συντήρηση και τεχνολογική πρόοδο», τόνισε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Χάρη σε ένα υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου, τα δοκάρια από την οριζόντια θέση θα μπορούν να μετακινούνται σε κάθετη, ώστε να αερίζονται και να φωτίζονται τα υπόγεια του αμφιθεάτρου Φλάβιο.

Η νέα ξύλινη επιφάνεια θα ακουμπήσει κατευθείαν στα αρχαία τείχη του μνημείου, σύμβολου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με τον τρόπο αυτό, αν στο μέλλον αποφασιστεί η κατάργηση της αρένας, θα είναι δυνατόν να ξεστηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Το γνωστότερο αξιοθέατο της Ιταλίας άνοιξε ξανά για το κοινό την περασμένη εβδομάδα, μετά από 41 ημέρες που έμεινε φέτος κλειστό λόγω της πανδημίας.

Οι επισκέπτες περιορίζονται σε 1.260 την ημέρα, σε σύγκριση με έως και 25.000 την ημέρα το 2019, πριν από την πανδημία.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Recommended For You

About the Author: efoni