Καύσωνας μέχρι τέλος Ιουλίου – 60 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Συνεχίζει την επέλασή του το «κύμα» καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, με υψηλές θερμοκρασίες, όχι σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά που κρατά για μέρες. O Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχολίασε στο Newsbomb.gr ότι το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας ήταν το χειρότερο του καύσωνα που ξεκίνησε από την Παρασκευή στην Ελλάδα.

«Μέχρι και τέλος της εβδομάδας θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από το όριο του καύσωνα (37 βαθμοί Κελσίου) σχεδόν όλες τις ημέρες. Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει αύριο, αλλά θα ξανανέβει την Τετάρτη» ανέφερε ο διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Καμπανάκι» για πυρκαγιές

O κ. Λαγουβάρδος, εκφράζει την ανησυχία του καθώς μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ξηρό κλίμα αναμένεται να ενισχυθούν τα μελτέμια και αυτό ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων.

Συγκεκριμένα είπε: «Παραμένουν τα μελτέμια στο Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι και αυτές οι καιρικές συνθήκες χρειάζονται μεγάλη προσοχή, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς».

Επιπλέον, ανέφερε πως: «Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα η θερμοκρασία έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε 60 περιοχές σήμερα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες»

Και συμπλήρωσε λέγοντας πως: «Αυτές οι συνθήκες, δηλαδή η πολλή ζέστη με μικρές αυξομειώσεις, θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Δεν θα δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ πουθενά όπως πέρυσι. Αυτό που ξεφεύγει από το συνηθισμένο είναι η διάρκειά τους».

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε πως «κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή (22/07), τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα, ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι, ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς».

Recommended For You

About the Author: efoni