Κατώτατος μισθός: Το σενάριο για 780 ευρώ

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση η διάταξη για την εφαρμογή της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  θα ξεπερνά το 5,5% -κάτι που μεταφράζεται σε ποσό στα 751 ευρώ- ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές πως ενδέχεται να ανέβει ακόμη και ως τα 780 ευρώ! Ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, άφησε ανοικτό «παράθυρο» για το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης, από την αναμενόμενη, αύξησης που ούτως ή άλλως αναμένεται να επιστρέψει τον κατώτατο μισθό σε επίπεδα προ μνημονίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, στις προθέσεις της κυβέρνησης  βρίσκεται το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 7,75% με 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει σε νέο μισθό κοντά στα 768 με 770 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ειδικοί, αποκωδικοποιώντας τα όσα προκύπτουν από κυβερνητικά στελέχη, εκτιμούν πως είναι πιθανή ακόμη και μια αύξηση κοντά στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή έως ή και πάνω από 9,5%. Έτσι δεν αποκλείεται ο νέος κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 67 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 780 ευρώ τον μήνα.

«Η αύξηση θα είναι δίκαια, θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι μια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζόμενους» φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο κ. Χατζηδάκης στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ζητώντας παράλληλα να μην υπάρχουν προσδοκίες τέτοιες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες της οικονομίας.

Την επίσπευση κατά ένα μήνα της προγραμματισμένης αύξησης στον κατώτατο μισθό για το 2023 προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για το 2023. «Ενώ την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Πότε θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις

Η διάταξη για το νέο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το αργότερα ως την ερχόμενη Δευτέρα, με τις πληροφορίες που παρουσίασε το OPEN να κάνουν λόγο ακόμη και το τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή η απόφαση αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στον Μάρτιο.

Με βάση το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, και λαμβάνοντας υπόψη πως βρισκόμαστε σε περίοδο πριν από τις εκλογές, τα σενάρια είναι δύο, με το δεύτερο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

  • Αύξηση 7,75%, ήτοι 55 ευρώ με τον μισθό να διαμορφώνεται στα 768 ευρώ
  • Αύξηση 9,9%, ήτοι 70,5 ευρώ με τον μισθό να διαμορφώνεται στα 785 ευρώ

Σημειώνεται πως στο επίπεδο του 9,9% ήταν ο πληθρωρισμό του 2022. Τέλος, υπολογίζεται ότι σήμερα με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περί τις 650.000 εργαζόμενοι από 150.000 περίπου το 2012.

Recommended For You

About the Author: efoni