Κατάθλιψη και διατροφή – Πως θα ενισχύσουμε την ψυχολογία μας;

Της Χριστίνα Μουστάκη Σύμβουλος διατροφής/Υγείας

Αντιμέτωποι με τους απαιτητικούς ρυθμούς της νέας καθημερινότητας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν εναλλαγές στη διάθεση τους . Ως αποτέλεσμα την κακή ψυχολογία κ την υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής .Σύμφωνα με μελέτες , μια διατροφή φτωχή σε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου .

Ένα υγιές και ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα , αποτελεί σύμμαχο  κατά της κατάθλιψης . Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται απότομα, γεμίζοντας τον οργανισμό μας με τις ορμόνες του στρες .

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε το σώμα μας ; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε ;

Οι αμυλούχες τροφές μας βοηθούν να χαλαρώσουμε όταν είμαστε σε ένταση, οι πρωτεΐνες μας ξυπνούν όταν έχουμε υπνηλία, ενώ η ζάχαρη και τα λιπαρά προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση όταν έχουμε άγχος .

Τροφές που  βοηθούν στην καλή υγεία/ διάθεση :

Στρείδια

Τα στρείδια είναι υψηλά σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας αλλά και την υγεία του εγκεφάλου .

Μαύρη σοκολάτα

Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας αναγκάζει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ενδορφίνες και να ενισχύσει τα επίπεδα σεροτονίνης. Τα στοιχεία που περιέχει η σοκολάτα μειώνουν το στρες και το άγχος και ανεβάζουν τη διάθεση στα ύψη . 

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα στον κόσμο για να αισθάνεστε πλήρεις, επιβραδύνοντας παράλληλα την πέψη και κρατώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Mήλα

Τα μήλα προσφέρουν επίσης μια καλή δόση της βιταμίνης C που σχετίζεται με τη μείωση του άγχους. Ένα άλλο τους συστατικό, η πηκτίνη, μας κρατά χορτάτους διατηρώντας τα επίπεδα της ινσουλίνης πιο σταθερά.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια μας ενυδατώνουν, αποτρέποντας την αφυδάτωση η οποία, αν παραβλεφθεί, είναι μια από τις αιτίες που είμαστε κακοδιάθετοι .

Μανιτάρια

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.  Τα μανιτάρια είναι η μόνη φυτική πηγή φυσικής βιταμίνης D. Eίναι επίσης πλούσια σε σελήνιο που καταπολεμά το άγχος, την κούραση και την κακή διάθεση.

 Δημητριακά

Το ασβέστιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους, ενώ τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

Λιπαρά ψάρια

Σύμφωνα με έρευνα , οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και στη χαμηλή διάθεση. Η τακτική κατανάλωση σολομού, σκουμπρί και σαρδέλας θα κρατάει υγιές τον εγκέφαλό σας και θα βελτιώνει τη διάθεσή σας.

Νερό

Ακόμη και η ανεπαίσθητη έλλειψη νερού προκαλεί πονοκεφάλους, αίσθηση κόπωσης και δυσκολία συγκέντρωσης .

Προσέχουμε τον εαυτό μας , τον αγαπάμε , τον φροντίζουμε και φτιάχνουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο ,έτσι , ώστε να έχουμε υγεία και ευεξία .Όπως είπε και η Βρετανίδα συγγραφέας ,Βιρτζίνια Γουλφ  , δε μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά.

Recommended For You

About the Author: efoni