Καραμανλής: «Να με κρίνει ο λαός, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Έντονο προβληματισμό και αισθήματα αμηχανίας έχουν προκαλέσει οι πρώτες δηλώσεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, όπως τις κατέγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών επιμένει κατ’ αρχάς να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται στην κοινωνία αλλά και εντός της ΝΔ, ενώ εμφανίζεται να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που εκ της θέσεως του αναλογούν για το αδιανόητο συμβάν, ρίχνοντας συνολικά το ανάθεμα στις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους προκατόχους του.

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να ανατάξω τους σιδηροδρόμους που ήταν σε απόλυτη διάλυση, όταν τους παρέλαβα. Γιατί να χρεωθώ εγώ τα εγκληματικά λάθη των προηγουμένων;», δήλωσε, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο.

Εξεταστική

 

Προσθέτει, επίσης, ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι είναι δική του αποκλειστικά η ευθύνη, τότε πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή και να ζητήσει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου για ό,τι συνέβη, ας βάλει 30 βουλευτές του να συστήσουν τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Εκεί θα τα πούμε όλα». Ευρέως γνωστό, ωστόσο, είναι ότι οι συγκεκριμένες Επιτροπές στη Βουλή διαχρονικά ούτε διαφωτιστικές αποδείχθηκαν αλλά ούτε ποτέ κατάφεραν να αποδώσουν αντικειμενικές ευθύνες.

«Δέχομαι πιέσεις»

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών παραδέχτηκε, επίσης, πως «δέχεται πιέσεις, αλλά όχι από το Μέγαρο Μαξίμου, να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα ψηφοδέλτια». Υπενθυμίζεται ότι στο εσωτερικό της ΝΔ όλο και περισσότεροι βουλευτές παίρνουν αποστάσεις από την υποψηφιότητα Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές, ενώ ορισμένοι ζητούν ξεκάθαρα να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Μετά τους Θοδωρή Ρουσόπουλο και Γιώργο Κουμουτσάκο, υπέρ της μη συμμετοχής του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στα ψηφοδέλτια του κόμματος τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Φωτεινή Πιπιλή.

Αντίθετα, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, διαμηνύει πως «δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι ο Κώστας Καραμανλής στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εκλογές».

Όπως, πάντως, ανέφερε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, «δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να το κάνει», από τη στιγμή που δέκα ώρες μετά το δυστύχημα ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού. «Να με κρίνει ο λαός αν πρέπει να αποχωρήσω και από την πολιτική. Αν θεωρεί ότι έχω και την ουσιαστική ευθύνη για ό,τι συνέβη, να με στείλει σπίτι μου. Ο λαός, όχι τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Παπαχρήστος, ο πρώην υπουργός δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση μετά το δυστύχημα, «Ο άνθρωπος είναι συντετριμμένος πραγματικά με ό,τι συνέβη», γράφει, εξηγώντας ότι έχει συγκλονιστεί από το θέαμα των δεκάδων νεκρών μέσα στα βαγόνια.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/3

Recommended For You

About the Author: efoni