Κακοκαιρία στην Αττική: Ακραία ύψη βροχόπτωσης μέσα σε μια ώρα

Επελαύνει η κακοκαιρία στην Αττική, με το πρώτο «κύμα» να έχει ήδη πλήξει τις περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων – μεταξύ 14:00 με 17:00 – αναμένονται νέες ισχυρές καταιγίδες.

Από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη ευρεία συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη συμμετέχει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς επίσης και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προχώρησε στην πρώτη αποτίμηση της κακοκαιρίας στην Αττική, αναφέροντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Όπως γράφει: Μέσα σε 1 ώρα, σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h! Ήταν πολύ ισχυρό το σύστημα που πέρασε πάνω από το νομό.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης, δείγμα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η πιο ισχυρή για τον φετινό χειμώνα γι’ αυτό και προκάλεσε τόσα προβλήματα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της σημερινής ημέρας. Πραγματικά “χτυπήθηκε” το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (προφανώς και της Αττικής) και της Κεντρικής Εύβοιας. Πλέον επηρεάζονται και οι Σποράδες.

Διακοπή δρομολογίων του ΗΣΑΠ – Ποιοι σταθμοί λειτουργούν

Σε διακοπή δρομολογίων της γραμμής 1 του μετρό, στον ηλεκτρικό προχώρησε ο ΗΣΑΠ.

Αιτία είναι η διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Ειρήνης.

Αυτή τη στιγμή η κίνηση των συρμών γίνεται στο τμήμα Πειραιάς- Ανω Πατήσια και αντίστροφα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα οι συρμοί άρχισαν να φτάνουν έως το σταθμό Ανω Πατήσια.

Πού έχει μποτιλιάρισμα τώρα

Tο βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έχει ενισχυθεί, προκαλώντας έντονη κακοκαιρία σήμερα και στην Αττική.

Αποτέλεσμα είναι να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία με τελευταίο πρόβλημα λίγο μετά τις 13:30 ένα τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Ηρακλείου, στο ρεύμα προς Ελευσίνα με αποτέλεσμα να κλείσουν οι δεξιές λωρίδες κυκλοφορίας. Τα οχήματα απομακρύνθηκαν λίγο αργότερα αλλά προκλήθηκαν καθυστερήσεις

Εικόνες παράλυσης καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Αττικής, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να ταλαιπωρούνται επί ώρα μέσα στα ακινητοποιημένα οχήματά τους. Στο Μαρούσι αυτοκίνητα «πνίγηκαν» στην λίμνη που είχε δημιουργηθεί στον δρόμο. Συγκεκριμένα στην οδό Σπύρου Λούη, πολύ κοντά στο στάδιο.

spyrou_loui_vroxi___3_

Προς το παρόν, υπάρχουν κλήσεις για άντληση υδάτων στον Πειραιά, όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι γύρω από το λιμάνι και το Πασαλιμάνι. Υδατα έχουν συγκεντρωθεί και στη λεωφόρο Αμφιθέας στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα φαινόμενα ήταν αρκετά έντονα στα νότια προάστια και το κέντρο της πόλης, όπου έπεσε και χαλάζι.

Η κίνηση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μέχρι και αυτή την ώρα, διεξάγεται με σημαντικά προβλήματα. Μποτιλιάρισμα θα συναντήσουν οι οδηγοί επί της Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο από κόμβο Μεταμόρφωσης έως κόμβο Κηφισίας.

Αττική Οδός: Περιορίστε τις μετακινήσεις

Ο χάρτης κυκλοφορίας της Τροχαίας

kinisistousdromous-troxaiaattikis-vroxiattiki-TROXAIA

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Στην Αττική, με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, αποφασίστηκε να κλείσουν για το υπόλοιπο της ημέρας τα σχολεία ή να παραταθεί το σχόλασμα, έτσι ώστε να προστατευθούν οι μαθητές από την κακοκαιρία. «Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για προληπτικούς λόγους, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη την Αττική», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:
Η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες Υπ. Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε περίπτωση αν πρέπει υποχρεωτικά να μετακινηθούν, κατά την έξαρση των καιρικών φαινομένων να φροντίσουν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, μέχρι την εκτόνωση των φαινομένων.
«Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά. Προτεραιότητά μας η ασφάλεια τους», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης

 

Recommended For You

About the Author: efoni