Κακοκαιρία: Πού και πότε θα χιονίσει – Αναλυτικά τα υψόμετρα

Προ των πυλών βρίσκεται η ψυχρή εισβολή  στην Ελλάδα, με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, η επιδείνωση του καιρού θα αρχίσει σταδιακά από την Τρίτη, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν την Τετάρτη και θα κλιμακωθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η πρόβλεψη του μετεωρολόγου και βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, κάνει – μεταξύ άλλων – λόγο για χιονόπτωση στα 500 μέτρα υψόμετρο στην Κεντρική Μακεδονία από αργά το βράδυ της Τετάρτης, την Πέμπτη στα 880 μέτρα στην Κεντρική Στερεά και την Παρασκευή στα 1.200 μέτρα στην Αττική, δηλαδή  στην κορυφογραμμή της Πάρνηθας.

Αναλυτικά η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου 

Πού θα χιονίσει την Τετάρτη

– Επειδή ο καιρός από την προσεχή Τετάρτη 25/1 και έπειτα θα γίνει πιο χειμωνιάτικος (κυρίως για τα Κεντρικά και ιδιαίτερα για τα Βόρεια τμήματα της χώρας), σας παρουσιάζω τις περιοχές χιονοπτώσεις αλλά και τα αντίστοιχα υψόμετρα πάνω από τα οποία θα εκδηλωθούν:
Κατά τα άλλα, αν εξαιρέσουμε αυτές τις περιοχές, μην αναμένετε κάτι ανησυχητικό στα υπόλοιπα τμήματα της Ελλάδας πέρα από βροχές, σποραδικές καταιγίδες αλλά και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη που θα αγγίξουν τα 7-8 και τοπικά και τα 9 μποφόρ.

– Υψόμετρα χιονόπτωσης την Τετάρτη

– Δυτική Μακεδονία : 600 μέτρα (αργά το βράδυ)

– Κεντρική Μακεδονία : 500 μέτρα (αργά το βράδυ)
– Ήπειρος : 800 μέτρα (αργά το βράδυ)
– Θεσσαλία : 500 μέτρα στα Κεντρικά και 750 μέτρα στα υπόλοιπα τμήματα

– Κεντρική Στερεά : 1000 μέτρα (750 μέτρα στη Φθιώτιδα)

-Υψόμετρα χιονόπτωσης την Πέμπτη
– Αν. Μακεδονία – Θράκη : Τοπικά και σε πεδινές περιοχές ιδιαίτερα στη Θράκη
– Κεντρική Μακεδονία : 300 μέτρα στα κεντροβόρεια τμήματα της και από τα 500 μέτρα στα υπόλοιπα τμήματα
– Δυτική Μακεδονία : 550 μέτρα
– Ήπειρος : 750 μέτρα

– Θεσσαλία : 150 μέτρα τοπικά στα Κεντρικά τμήματα της και από τα 800 μέτρα στα υπόλοιπα τμήματα
– Κεντρική Στερεά : 800 μέτρα (από τα 400 μέτρα τοπικά στη Φθιώτιδα)

-Υψόμετρα χιονόπτωσης την Παρασκευή 
– Αν. Μακεδονία – Θράκη : 650 μέτρα (στον Βόρειο Έβρο από τα 150 μέτρα τοπικά)
– Κεντρική Μακεδονία : 400 μέτρα στα κεντροβόρεια τμήματα της και από τα 800 μέτρα στα υπόλοιπα τμήματα

– Δυτική Μακεδονία : 600 μέτρα
– Ήπειρος : 800 μέτρα
– Θεσσαλία : 400 μέτρα τοπικά στα Κεντρικά τμήματα της και από τα 700 μέτρα στα υπόλοιπα τμήματα
– Κεντρική & Δυτική Στερεά : 1100 μέτρα (από τα 400 μέτρα τοπικά στη Φθιώτιδα)
– Αττική : 1200 μέτρα (δηλαδή στην κορυφογραμμή της Πάρνηθας)
– Πελοπόννησος : 1200 μέτρα
– Κρήτη : 1300 μέτρα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

Την Τρίτη (24-01-23)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία και από τις προμεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία -κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια- και στις Σποράδες.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναφέρει πως με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία «από Τετάρτη – Πέμπτη και στη συνέχεια το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σικελίας θα πρέπει να κινηθεί πιο ανατολικά προκαλώντας σοβαρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους αλλά και τα χιόνια αυτή τη φορά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας».

Η κακοκαιρία αυτή ουσιαστικά θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες, υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος.

«Αυτή η «μπάλα« πολικού αέρα που στροβιλίζεται εδώ και ημέρες στην περιοχή της Ιταλίας, είναι ικανή να σχηματίσει πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η βαρομετρική πίεση είναι δυνατό να πέσει πολλές χιλιοβαρίδες σε μικρό χρονικό διάστημα οδηγώντας σε αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία «Μετεωρολογική βόμβα». Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από Τετάρτη – Πέμπτη και στη συνέχεια το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σικελίας θα πρέπει να κινηθεί πιο ανατολικά προκαλώντας σοβαρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους αλλά και τα χιόνια αυτή τη φορά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η κακοκαιρία αυτή ουσιαστικά θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος στην ανάρτησή του.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-01-2023
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία και από τις προμεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες.
Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα βορειοανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 17 και τοπικά στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-01-2023
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στην Εύβοια, τις Σποράδες και πιθανώς στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νοτιοδυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-01-2023 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-01-2023
Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα την Πέμπτη στα κεντρικά και νότια και την Παρασκευή στα ανατολικά, από το απόγευμα της Παρασκευής σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο πιθανώς έως 8 μποφόρ, την Παρασκευή σταδιακά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με μικρή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-01-2023
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Recommended For You

About the Author: efoni