Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πέρασε το πρώτο κύμα, νέες χιονοπτώσεις από το απόγευμα

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» μίλησε ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος. Όπως σημειώνει: «Η χθεσινοβραδινή και πρωινή χιονόπτωση, όσον αφορά στην ένταση της, έχει ήδη κοπάσει. Τον βασικό όγκο χιονιού δηλαδή για σήμερα το πρωί και το μεσημέρι, τον είδαμε. Θα υπάρχουν βέβαια μέχρι το απόγευμα νέα διαστήματα χιονόπτωσης, με μικρή όμως ένταση».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, νέα χιονόπτωση στην Αττική αναμένεται από τις απογευματινές προς βραδινές ώρες, με έμφαση στα βόρεια προάστια. «Έτσι, αύριο το πρωί αναμένουμε νέα χιονόστρωση πάνω στην ήδη υπάρχουσα, σε αυτές τις περιοχές», λέει ο κ. Λαγουβάρδος και σημειώνει πως σε μερικούς δήμους στα βόρεια, η χιονόστρωση φτάνει τα 20 εκατοστά και στα υπερβόρεια προάστια και περισσότερο.

Πάντως, όπως τονίζει ο ίδιος, η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη σε Βοιωτία και Φθιώτιδα από όπου περνάει και η Εθνική Οδός. «Σήμερα το βράδυ μάλιστα θα υπάρξει ξανά έντονη χιονόπτωση σε αυτές τις δύο περιοχές», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

 

Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα

Η διάρκεια των χιονοπτώσεων, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, θα συνεχιστεί σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα και την Τρίτη και την Τετάρτη ως και την Πέμπτη το πρωί, αλλά με μικρότερη ένταση.

Όσον αφορά στο κρύο, «θα έχουμε θερμοκρασίες χιονιού σε όλη τη χώρα μέχρι και την Τετάρτη, κάτι που σημαίνει πως η χιονόστρωση, ειδικά στα βόρεια προάστια αλλά και σε όσες περιοχές υπάρχει ήδη κάλυψη θα διατηρηθεί για κάποιες μέρες. Μάλιστα οι δρόμοι, ειδικά εκεί όπου η χιονόστρωση είναι πιο λεπτή χρειάζονται μεγάλη προσοχή».

Ο μετεωρολόγος σημειώνει πάντως πως η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι σε κάθε περίπτωση μια σοβαρή κακοκαιρία με χαρακτηριστικό τη μεγάλη διάρκεια της, αλλά χαμηλότερου επιπέδου από την περυσινή «Ελπίδα».

Ο ίδιος, τονίζει τέλος, πως οι προβλέψεις για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ήταν πολύ κοντά σε αυτό που τελικά συμβαίνει, τόσο όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των χιονοπτώσεων αλλά και στα ύψη χιονιού που πέφτουν.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πέρασε το πρώτο κύμα, νέες χιονοπτώσεις από το απόγευμα – Ο Κων. Λαγουβάρδος στην «Κ»-2

«Παρότι οι προβλέψεις για τη χιονόπτωση είναι παραδοσιακά αρκετά δύσκολες, χάρη στα διαγνωστικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και αυτά που έχουμε αναπτύξει στο Αστεροσκοπείο, μπορούμε να καταλήγουμε σε μια πολύ καλή αποτύπωση των φαινομένων. Το αποτέλεσμα είναι και εμείς με τη σειρά μας να βοηθάμε σημαντικά τους φορείς και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τη διαχείριση των φαινομένων» καταλήγει ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη που δημοσίευσε το meteo:

Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10 – 30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40 – 60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20 – 40 εκατοστά χιονιού. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν εώς και 10  εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.

Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60 – 80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 – 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 – 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πέρασε το πρώτο κύμα, νέες χιονοπτώσεις από το απόγευμα – Ο Κων. Λαγουβάρδος στην «Κ»-3

Άνοιξε η Εθνική – Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 9.30 το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη μέχρι και το ύψος των Οινοφύτων. Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., πλέον επιτρέπεται και η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, που είχε απαγορευθεί από την τροχαία λόγω της κακοκαιρίας.

Επίσης αποκαταστάθηκε και επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στη Λεωφόρο Πάρνηθας έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος του Τελεφερίκ στο ρεύμα προς Πάρνηθα αλλά και στη Λεωφόρο Φυλής από το ύψος της οδού Θρασυβούλου, στο ρεύμα προς Χασιά, ενώ στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ύψος της περιοχής Λούμπα προς Αλεποχώρι η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κλειστοί δρόμοι

  • Λ. Πάρνηθος (από Υψος τελεφερίκ προς Πάρνηθα) \
  • Λ .Διονύσου (ύψος 414)
  • ΕΟ Τατοΐου – Αγίου Μερκουριου (Από ύψος Βαρυμπόμπης (βασιλικά) προς Άγιο Μερκούριο)
  • ΕΟ Μαλακασας – Αγίου Μερκουριου (Υψος Αφιδνών προς Άγιο Μερκούριο)
  • Παπάγου (Από Ανατολής προς Υμηττό)
  • Εθνικ. Αντιστάσεως, Καισαριανή (Από Κατεχάκη προς Υμηττό)
  • ΠΕΟ Ελευσίνας – Θηβών (Από 5km έως στα όρια Ν. Αττικής με Βοιωτίας)
  • Λ. Φυλής (Ύψος Θρασυβούλου προς Χασιά)

Νωρίτερα, στην Αττική Οδό, έκλεισε το τμήμα από Κηφισίας έως Μαραθώνος στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο, ωστόσο λίγο πριν τις 9.00 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Χωρίς εμπορικά καταστήματα και delivery στα βόρεια προάστια

Κλειστά  είναι τα εμπορικά καταστήματα στα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα σε: Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως την Πέμπτη

ΤΡΙΤΗ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) και πρόσκαιρα στη δυτική Πελοπόννησο και τα νότια νησιά του Ιονίου αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια είναι πιθανό κατά διαστήμτα να είναι πυκνές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ .

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 6 με 8 βαθμούς, στα δυτικά και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 9 με 10 βαθμούς και μόνο στα Δωδεκάννησα θα φτάσει τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

ΠΕΜΠΤΗ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί στα ανατολικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά και τα ορεινά θα είναι τοπικά ισχυρός.

Recommended For You

About the Author: efoni