Καθαρά Δευτέρα: Nηστίσιμες, εύκολες συνταγές

Κούλουμα στο σπίτι; Ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα…!

Ένα πανεύκολο ορεκτικό,ένα κυρίως γεύμα που όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε και ένα λαχταριστό γλυκό δια χειρός Γιώργου Τσουκαλά, σεφ και ιδιοκτήτη του Lemonia All Day Restaurant Bar, ακολουθούν…

MAC AND CHEESE


Υλικά
130 γρ cashews
15 γρ πάστα ντομάτας
60 γρ νερό
24 γρ διατροφική μαγιά
Χυμό από μισό λεμόνι
7 γρ αλάτι
3 γρ κουρκουμά
1 γρ πιπέρι
15 γρ ελαιόλαδο
500 gr κοραλάκι

Εκτέλεση
Αφήνουμε τα cashews για μία ωρα μέσα σε χλιαρό νερό.Σουρώνουμε και τα τοποθεούμε σε ένα blender μαζί με την διατροφική μαγιά,την πάστα ντοματας,το αλάτι,τον κουρκουμά και το πιπέρι.Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ομογενοποίηση.Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό από λεμόνι και το νερό.Συνεχίζουμε το χτύπημα
μέχρι να πετύχουμε την τέλεια υφή.Βράζουμε τα ζυμαρικά μας. Τοποθετούμε την σάλτσα μας σε ένα τηγάνι.Αν δούμε ότι είναι σφιχτή αραιώνουμε λίγο με νερό.Ζεσταίνουμε λίγο και ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας μεσά,ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε.

Χταπόδι στιφάδο με φάβα

Υλικά για την φάβα
500 γρ φάβα
130 γρ κρεμμύδι λευκό

160 γρ καρότο
410 γρ ελαόλαδο
2000 γρ νερό η ζωμό λαχανικών
20 γρ αλάτι
70 γρ χυμό λεμόνι
`
Υλικά για χταπόδι στιφάδο
1 κιλό χταπόδι
1,5 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
100 γρ λευκό κρασί
40 γρ ξύδι
1 κρεμμύδι λευκό
3 σκελίδες σκόρδο
120 γρ ντοματοχυμό
25 γρ πελτέ ντομάτας
20 γρ ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
4 κόκκοι μπαχάρι
Μαιντανό
Εκτέλεση για το στιφάδο
Βάζουμε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα μαζί με το κρασί,το ξύδι,τα σκόρδα και το κρεμμύδι.Το χταπόδι θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του,το αφήνουμε να βράσει. Μολις βράσει αφαιρούμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε 2-3 κρεμμύδια και ρίχνουμε και το χταπόδι μέσα.Στην συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια. Αφού σοταριστούν καλά ρίχνουμε μέσα τον ντοματοχυμό,τον πελτέ,τα φύλλα δάφνης,τα
σκόρδα και το πιπέρι. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του και όταν χρειαστεί προσθέτουμε
λίγο χλιαρό νερό.Μόλις κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό.

Εκτέλεση για την φάβα
Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω καυτό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να σκουρύνει το νερό.  Σουρώνουμε τη φάβα σε ένα άλλο μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα χωρίς να μας πάρουν χρώμα.Προσθέτουμε την φάβα και σβήνουμε με το νερό ή τον ζώμο λαχανικών.Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσει η φάβα.Στην συνέχεια την τοποθετούμε σε ένα blender μαζί με το ελαόλαδο,το αλάτι και τον χυμό λεμόνι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και γίνει πουρές.

Τρουφάκια με αβοκάντο


Υλικά
400 γρ αβοκάντο καθαρισμένα
50 γρ μέλι
75 γρ κακάο
245 γρ σοκολάτα υγείας {72-80%}
105 γρ ζάχαρη καρύδας
125 γρ γάλα αμυγδάλου

Εκτέλεση για τρουφάκια

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα χτυπάμε σε blender μέχρι να γίνει πουρές.Ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου με το μέλι και λίγο πριν βράσει το ρίχνουμε στην σοκολάτα για να λιώσει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πουρέ από το αβοκάντο και το κακάο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει μία πάστα.Τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί και
στην συνέχεια το πλάθουμε σε μπαλάκια. Στο τέλος το βουτάμε σε ινδική καρυδα

Recommended For You

About the Author: efoni