Κάρολος Γ’: Η τελετή ανακήρυξής του σε βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου

Επίσημα ανακηρύσσεται βασιλιάς αυτήν την ώρα ο Κάρολος Γ΄, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’.

Στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Η τελετή ανακήρυξης καλύπτεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά.

Στην τελετή παρευρίσκονται η σύζυγός του Καμίλα και ο πρωτότοκος γιος του Ουίλιαδ

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα

 

Λίγο αργότερα θα λάβει χώρα η ανάγνωση της απόφασης ανακήρυξης από τον εξώστη του παλατιού του Αγίου Ιακώβου, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με το BBC, θα ακολουθήσουν αρκετές άλλες δημόσιες τελετές ανακήρυξης σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι και αύριο, Κυριακή.

Στις 16.00, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του.

Παράλληλα, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη θρησκευτική τελετή μνήμης για τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Περίπου δύο χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και κρατικοί αξιωματούχοι , όπως ο Δήμαρχος του Λονδίνου, η Πρωθυπουργός και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, παρευρέθηκαν. Στη διάρκεια της λειτουργίας, γράφτηκε ιστορία, καθώς ακούστηκε το “God Save the King” αντί του “God Save the Queen” για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια.

Καρέ – καρέ

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται επίσημα βασιλιάς-1
BBC
Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται επίσημα βασιλιάς-2
Παρόντες έξι πρώην πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας/AP
Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται επίσημα βασιλιάς-3
Kirsty O’Connor/Pool Photo via AP
Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται επίσημα βασιλιάς-4
Jonathan Brady/Pool via REUTERS
Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται επίσημα βασιλιάς-5
Reuters
Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται επίσημα βασιλιάς-6
REUTERS/Maja Smiejkowska
Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται επίσημα βασιλιάς-7
REUTERS/Maja Smiejkowska

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.

Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους “God save the King” (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το”God save the Queen” (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

Νωρίτερα, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Recommended For You

About the Author: efoni