Τον οδικό χάρτη που θα χρησιμοποιήσουν όλοι οι δήμοι της χώρας προκειμένου να εξελιχθούν σε έξυπνες πόλεις, παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.
Ενώπιον δεκάδων δημάρχων, ο κ. Λιβάνιος εξειδίκευσε από το βήμα της έκθεσης beyond το πρόγραμμα των 320 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η κυβέρνηση για την ψηφιακή σύγκλιση των δήμων, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Κάθε δήμος έχει τις δικές του ανάγκες που δεν τις γνωρίζει κανένας καλύτερα από τον ίδιο τον δήμαρχο είπε ο κ. Λιβάνιος. Ποια συστατικά μπορούν να κάνουν μια πόλη έξυπνη; Από το να πληρώνει ηλεκτρονικά ο δημότης τις υποχρεώσεις του, μέχρι να γνωρίζει μέσω εφαρμογής ποιες θέσεις στάθμευσης είναι κενές και από το ποτέ θα περάσει το δρομολόγιο του απορριμματοφόρου μέχρι τη ρύθμιση του ηλεκτροφωτισμού από κέντρο ελέγχου, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.
«Το χαρακτηριστικό της τεχνολογίας είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει, γρήγορα το πιο σύγχρονο μέσο καθίσταται παρωχημένο, άρα ο χρόνος πιέζει και πρέπει γρήγορα να υπάρξουν καταληκτικές προτάσεις» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης, 16 δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων θα μπορέσουν, αξιοποιώντας συνολικά 90 εκατ. ευρώ, να προχωρήσουν με γοργά βήματα σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες. Όμως η αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο οι μεγάλοι δήμοι. Για τους μικρούς δήμους, σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα που φτάνει τα 230 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027.
«Μέσα από μια μεγάλη «δεξαμενή» περισσότερων από 30 δράσεων, οι δήμοι μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις που αφορούν, για παράδειγμα, την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία των γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς, την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, τη βελτίωση, εν τέλει, της ποιότητας ζωής μας», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.