Η Περιφέρεια Αττικής προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία καταβολής ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19

Η Περιφέρεια Αττικής, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτημάτων χρηματοδότησης από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19  και την έγκριση 9.617 αιτημάτων εξ αυτών, προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων στους δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μεταφορά πόρων από το ΠΕΠ Αττικής στον Ενδιάμεσο Φορέα (ΕΦΕΠΑΕ/ΕΛΑΝΕΤ), ο οποίος έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των αιτημάτων εκταμίευσης των επιχειρήσεων και για τη διενέργεια των σχετικών πληρωμών.

Μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε περισσότερες από 1.500 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συνολικού ποσού άνω των 45 εκ. €, τηρώντας αυστηρά τη σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων εκταμίευσης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί καθ’ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τον ρυθμό υποβολής αιτημάτων καταβολής από τους δικαιούχους και την πληρότητα των φακέλων τους.

Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή, εξετάζει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν χρηματοδότηση, με προοπτική να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στην οικεία πρόσκληση.

              Στατιστικά στοιχεία από τις εγκεκριμένες επιχειρήσεις

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των 9.617 επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και με τη συνδρομή του Κέντρου Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΕΚΠΑ), πραγματοποιήθηκε μια πρώτη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, από την οποία προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, σχετικά με τους κλάδους επιχειρήσεων που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας (εγκρίσεων).

Συγκεκριμένα στην κατηγορία των «πολύ μικρών» επιχειρήσεων (αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 9 εργαζόμενους), τα υψηλότερα ποσοστά εγκρίσεων εμφανίζουν οι ακόλουθοι κλάδοι:

ΚΑΔ Περιγραφή δραστηριότητας % Εγκρίσεων
77.34

Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών

80,5%
93.29

Δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

72,6%

79.11

Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

65,9%

55.10

Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

65,2%

82.30

Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

64,2%

Αντίστοιχα στην κατηγορία των «μικρών» επιχειρήσεων (>10 εργαζόμενοι), τα υψηλότερα ποσοστά εγκρίσεων εμφανίζουν οι παρακάτω κλάδοι:

ΚΑΔ Περιγραφή δραστηριότητας % Εγκρίσεων
77.34

Ενοικίαση & εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών

81,8%
55.10

Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

72,5%

79.11

Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

70,0%

90.02

Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος

70,0%

82.30

Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

69,6%

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και τα κριτήρια που επελέγησαν αποδείχθηκαν δίκαια και αντικειμενικά, καθώς στις πρώτες θέσεις περιλαμβάνονται κλάδοι που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της Πανδημίας.

Με αφορμή την σχετική ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί τη διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πληγείσα επιχειρηματικότητά και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε νέα εργαλεία για την μετά covid εποχή.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της Περιφέρειας (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), επλήγη σημαντικά, έχοντας απωλέσει σημαντικό μέρος των εσόδων του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια προετοιμάζει ένα νέο πακέτο στήριξης το προσεχές διάστημα, αξιοποιώντας πόρους τόσο του τρέχοντος, όσο και του νέου ΕΣΠΑ. H Περιφέρεια Αττικής είναι εδώ για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό τους».

Recommended For You

About the Author: efoni