Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Εκκίνηση για το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πραγματοποιεί ομιλία στην οποία εστίασε στην κοινωνική ατζέντα αλλά και στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του ως τώρα.

Αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους από το εξωτερικό, όπως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στο κύριο σκέλος της ομιλίας του. «Είμαστε και θα είμαστε, η Νέα Δημοκρατία όλης της Ελλάδας», ανέφερε.

«Δεν είναι τακτικό ένα συνέδριο που γίνεται κάθε έξι χρόνια και γίνεται πίσω από κλειστές κομματικές κουρτίνες. Δεν είναι δημοκρατικό, αν ο παλιός, ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός συμμετέχει σε μια δήθεν εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του», σχολίασε αφήνοντας αιχμές για το πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε όλους τους προκατόχους του, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε εκλιπόντες, όπως ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Γεώργιος Ράλλης κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας πως «κρατάμε πάντα στις καρδιές μας το επιβλητικό όραμα του ιδρυτή μας». «Όλη η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα εδώ», ανέφερε.

«Με πολλή δουλειά στους επόμενους 12 μήνες και με περισσότερη για τέσσερα χρόνια ακόμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ξανά την πρόθεσή του για μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και στις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019.

«Είμαι υπερήφανος για όλα όσα πετύχαμε μαζί», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των κρίσεων. «Η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Οι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μεγαλώνει, την ανεργία να πέφτει και επιχειρηματικούς γίγαντες να εμπιστεύονται την εθνική μας οικονομία», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς, με ισχυρές συμμαχίες και χαλύβδινη την άμυνά της», τόνισε.

«Φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε την Ελλάδα πιο ισχυρή γεωοπολιτικά. Χαίρονται και αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν, γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη. Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πως σήμερα πληρώνουν λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα, οι Έλληνες είναι αυστηροί κριτές και απαιτούν από εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Απαιτούν να κάνουμε απολογισμό του κυβερνητικού έργου με σεμνότητα και ταπεινότητα. Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες, όμως, θα συναντήσουμε και μεγάλες αντιξοότητες, αλλά μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε», σχολίασε.

«Η Δημοκρατία μας είναι πλέον πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη», τόνισε μέσα σε χειροκροτήματα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και βόμβα για την παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλοι είμαστε σε πόλεμο και μάλιστα πολλαπλά επίπεδα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εισηγήσεις του στους ομολόγους του στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Προσδοκώ ότι οι προτάσεις θα εισακουστούν», σχολίασε και πρόσθεσε «δεν αδρανήσαμε την ίδια ώρα. Με μέτρα ανακούφισης το κράτος επιχειρεί να καλύψει μέρος των αυξήσεων».

«Ξέρω ότι αυτά δεν είναι αρκετά και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία. Για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ξανά τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στο διάγγελμά του.

«Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος να διορθώσουμε την αδικία. Ταυτόχρονα και οι παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την κοινωνία και τους αδύναμους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε.

«Μια φιλελεύθερη, κεντροδεξιά κυβέρνηση, ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην ιστορία αυτού του τόπου. Αυτά για να ξέρουμε, ποιος είναι στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι. Ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», τόνισε.

«Οι εξελίξεις δεν δικαιώνουν μόνο τη δική μας πολιτική, αλλά αποκαλύπτουν και τον τυχοδιωκτισμό κάποιων άλλων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια σε ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα προχωρώντας σε αποδόμηση της ρητορικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάθε βήμα του σήμερα, δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο», επανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Είμαστε με την Ουκρανία, γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και είμαστε με την Ελευθερία», ανέφερε με έμφαση ο πρωθυπουργός, κατακρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια να «πατήσει σε δυο βάρκες».

«Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν διακήρυξε το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», είπε μέσα σε χειροκροτήματα ο κ. Μητσοτάκης.

«Το 2021 έκλεισε με 8,3%, την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, και πολύ πάνω από τις προσδοκίες όλων», ανέφερε για την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός. «Η ανεργία υποχώρησε 4,5 μονάδες, δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες δουλειές. Έπεσαν οι φόροι, ανέβηκαν τα εισοδήματα. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, το ΔΝΤ έφυγε επιτέλους από τη χώρα. Δυο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν», επεσήμανε.

«Παρά τις κρίσεις, υλοποιούμε με συνέπεια τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα γυρίσω 1.000 ημέρες πίσω και θα θυμίσω τα λόγια μου στη συζήτηση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Περιέγραφα το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε μέσα από έξι στόχους που έπρεπε να γίνουν πραγματικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στις 20 Ιουλίου του 2019 έλεγα πως οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους για να πάρει η οικονομία μπροστά. Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 33% χαμηλότερος. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής έπεσε από το 22% στο 9% και ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις μειώθηκε. Οι παρακρατήσεις είναι πλέον μισές, η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και σύντομα δεν θα ισχύει και για το δημόσιο. Για πρώτη φορά καταργήθηκε ο φόρος γονικής παροχής με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες και τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση», ανέλυσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι την Κυριακή θα εισηγηθεί την ανανέωση της θητείας του Παύλου Μαρινάκη στο πόστο του και προχώρησε σε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης ΝΔ και ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν, «ξαναδίνοντας αυτοπεποίθηση στις Ελληνίδες και στους Έλληνες και  να τους κάνει περήφανους».

«Το Σύνεδριο του κόμματος μας θα γίνεται κάθε χρόνο, οι πόρτες του θα είναι ανοιχτές και ο αρχηγός του θα εκλέγεται από τις χιλιάδες μέλη και φίλους, η Νέα Δημοκρατία είναι όλης της Ελλάδος και όλων των Ελλήνων. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά, γιατί ένα συνέδριο δεν είναι τακτικό εάν γίνεται κάθε 6 χρόνια, εάν δεν αναζητά τις αιτίες της ήττας και ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό του. Όταν με εκλέξατε πρόεδρο της ΝΔ δεσμεύθηκα να μεγαλώσω την παράταξη μας και αυτήν την δέσμευση τήρησα στο ακέραιο. Τιμώ και τιμούμε όλους τους προκατόχους μας, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Αντώνη Σαμαρά τον Κώστα Καραμανλή, πάντα θυμόμαστε με συγκίνηση αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας τον Μιλτιάδη τον Έβερτ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γιώργο Ράλλη και κρατώντας πάντα στις καρδιές μας το επιβλητικό όραμα του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όλη η ΝΔ είναι σήμερα εδώ, είμαστε ενωμένοι, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του 14ου τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Και συνέχισε: «Πυξίδα μας η ευημερία του πολίτη με πολλή δουλειά για τους επόμενους 12 μήνες και για ακόμη 4 χρόνια. Πλούσιος ήταν ο προσυνεδριακός διάλογος και η ΝΔ δυνάμωσε έτσι τους δεσμούς της με τους πολίτες. Θα εισηγηθώ την ανανέωση της θητείας του Παύλου Μαρινάκη στην θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Ο Παύλος το αξίζει και μας αξίζει.

Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. Περάσαμε πολλές κρίσεις, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας. Να ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, να τους κάνουμε ξανά υπερήφανους. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε μαζί. Γιατί οικονομία και κοινωνία κρατήθηκαν όρθιες. Οι πολίτες είδαν μεγάλα έργα να προχωρούν. Με χαλύβδινη άμυνα και πολύ ισχυρές συμμαχίες. Στον αντίποδα υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Παλεύουν δύο Ελλάδες, αυτή που προχωρά και αυτή που μένει καθηλωμένη. Οι περισσότεροι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορα μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα και χαίρονται γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και γιατί πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Ωστόσο οι Έλληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό του έργου μας με σεμνότητα, μας περιμένουν καλύτερες ημέρες και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε λαός προκομμένος και μεθοδικός. Η δημοκρατία μας πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη.

 

Recommended For You

About the Author: efoni