Ένα ακόμα βήμα προς την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως ένα «διαβατήριο» που θα διευκόλυνε τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιανουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε δημοσίως, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,την ιδέα ενός κοινού, ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, εξέφρασαν τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις.
Ωστόσο, έναν μόλις μήνα μετά, τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ της ελληνικής πρότασης.
Παρόλο που η Κομισιόν και τα κράτη – μέλη συζητούν ήδη τη δημιουργία ενός πιστοποιητικού που θα χρησιμοποιείται καταρχάς για ιατρικούς σκοπούς (σ.σ σε περίπτωση όπου ένας πολίτης εμβολιαστεί σε διαφορετικά κράτη – μέλη ή αναπτύξει παρενέργειες), η ιδέα για ένα επίσημο έγγραφο, με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα «διαβατήριο» για ταξίδια εντός της ΕΕ, κερδίζει περισσότερους υποστηρικτές.
Στην τηλεδιάσκεψη των 27, της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκαν στην καθιέρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα επίσημο έγγραφο που θα διευκόλυνε τα ταξίδια εντός της ΕΕ.
Ένα «τυποποιημένο και διαλειτουργικό πιστοποιητικό» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έντυπη ή σε ψηφιακή μορφή, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υφιστάμενες αποφάσεις των κρατών – μελών και διασφαλίζοντας την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το οποίο θα μπορούσε να εκδοθεί εντός τριών μηνών, ώστε τα κράτη – μέλη της ΕΕ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό να καταγράψουν μικρότερες απώλειες στο ΑΕΠ τους.
Επιφυλάξεις από τη Γαλλία
Οι ισχυρότερες επιφυλάξεις εκφράζονται πλέον από τη Γαλλία, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και ο πρόεδρος Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά και την ακροαριστερά της χώρας, πολιτικές δυνάμεις που ανθίστανται στον εμβολιασμό, οι οποίες που έχουν βρει την ευκαιρία να επιτεθούν στον Γάλλο πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα δημιουργήσει πολίτες δύο κατηγοριών.
Παρά ταύτα, περίπου 20 κράτη – μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα κράτη – μέλη και τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.
Πρόθυμη πλέον η Γερμανία
Η Γερμανία εμφανίζεται πλέον πρόθυμη να δεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ρητώς στην ανάγκη καθιέρωσης ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, εντός των επόμενων τριών μηνών.
Ο Μίκαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει την ιδέα να παραχωρήσει σε πολίτες που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 περισσότερη ελευθερία για ταξίδια, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον, πλέον υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι εμβολιασθέντες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό.
Στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Ροτ κινείται και ο «Γερμανός Τσιόδρας», ήτοι ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (Stiko) Δρ. Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «διαβατήρια» που θα επέτρεπαν στους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή σε εστιατόρια. Σύμφωνα με τον Δρα Μέρτενς, διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού (σ.σ όπως το διεθνές πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού) έχουν εκδοθεί και στο παρελθόν και θα μπορούσαν να διευκολύνουν όχι μόνο την πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, χώρους διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά ακόμα και στα αεροπλάνα.
Κάτι που θα σημάνει ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν να ταξιδέψουν, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για τουρισμό, δεν θα χρειάζονται, υπό προϋποθέσεις, να αντιμετωπίσουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας και δαπανηρά διαγνωστικά τεστς, κατά την άφιξή τους ή κατά την επιστροφή τους, ή ορισμένες φορές και στις δύο περιπτώσεις.
Παράλληλα με τις συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής, αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ συνεργάζονται ήδη με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών, το συντομότερο δυνατόν.