Η δυναμική του Γιάννη Σμέρου και η αλήθεια του #σταθερά_μαζί

Με αυτό το σύνθημα ο Γιάννης Σμέρος, Περιφερειακός Σύμβουλος και πρ. Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Ανατ. Αττικής διεκδικεί την είσοδο του στη Βουλή σε μία πορεία, που ανέτρεψε τα προγνωστικά έχοντας πολύ δυναμισμό και πολύ Ανατολική Αττική.

«Πάμε να δείξουμε μαζί ότι αυτός ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μεταφερόμενους οπαδούς και φτιασιδώματα για να πάει μπροστά. Αυτός εδώ τόπος, η Ανατολική Αττική, έχει τους ανθρώπους της που την αγαπούν, την υποστηρίζουν, την γνωρίζουν, που ζουν σε αυτήν. Είναι η γη μας και η επιλογή μας. Και για εμένα δεν είναι ένας σταθμός της πορείας μας. Είναι η πορεία μου».

Έτσι ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία υποδεχόμενος τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής τον Απρίλιο στην Παλλήνη ο Γιάννης Σμέρος, υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ, στη «ΦΩΝΗ», έχοντας παρακολουθήσει πολλές από τις προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Ανατολική Αττική, το παραπάνω απόσπασμα μας κέντρισε εξαρχής το ενδιαφέρον.

Και πραγματικά σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική, ήταν εντυπωσιακό ότι όλοι οι παριστάμενοι που είχαν κατακλύσει τόσο την κεντρική αίθουσα του χώρου εκδηλώσεων, όσο και όλη την έκταση του εξωτερικού του χειροκροτούσαν όρθιοι.

Εκεί, γινόταν αντιληπτή η σημασία της προσωπικής σχέσης μεταξύ ενός ανθρώπου, που είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής εκπροσώπησης της περιοχής του με τους πολίτες της. Και ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι σε πολλές περιπτώσεις απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό τους όνομα. Και ο Γιάννης Σμέρος γνώριζε μικρές ιστορίες για τον καθένα τους, την οικογένεια τους, την παρέα τους. Και όλοι τους κάτοικοι και πολίτες της Ανατολικής Αττικής. Όπως λέει, άλλωστε, και ο ίδιος «το σύνθημα μας Σταθερά Μαζί αποδεικνύεται στην πράξη».

«Πόρτα – πόρτα» στην Ανατολική Αττική»

Ο Γιάννης Σμέρος δεν ακολούθησε την πεπατημένη στρατηγική. Δηλαδή δεν έκανε κατά τόπους ομιλίες ώστε να καταλήξει σε μία μεγάλη, μαζική κεντρική εκδήλωση, όπως είναι η συνήθης επικοινωνιακή τακτική. Επέλεξε να κινηθεί αντίστροφα με την κεντρική του ομιλία και από εκεί και πέρα, όπως και ο ίδιος μας εξήγησε στο περιθώριο μίας ομιλίας του, έχει διοργανώσει αρκετές τοπικού χαρακτήρα, σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, είτε θεματικού χαρακτήρα, δηλαδή συναντήσεις με επαγγελματικούς φορείς, κοινωνικές ομάδες και συλλογικότητες.

Παράλληλα, όμως, φαινόταν ότι εξελισσόταν και μία στοχευμένη προεκλογική εκστρατεία, που δεν αναπτυσσόταν στα social media, αλλά σε σημεία συμβολικού και ουσιαστικό ενδιαφέροντος.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αμαξοστάσια, Λαϊκές Αγορές, ΚΑΠΗ, μονάδες παραγωγής, πρωτόγνωρη επαφή με Συλλόγους και Φορείς, εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Η θητεία του στην Αυτοδιοίκηση ως δύο φορές εκλεγμένος – και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης – Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής είναι ο παράγοντας, που έκανε τη διαφορά. Περπάτησε την περιοχή σημείο σημείο με έντονη παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Την έμαθε και τον έμαθε. Είναι άλλωστε η περιοχή της οικογένειας του, η οποία καταγράφεται στα Μεσόγεια και στην Παλλήνη ήδη από τη δεκαετία του 1930. Άλλωστε το σλόγκαν της καμπάνιας του είχε ένα γνώριμο αλλά αποδοτικό τίτλο, ιδιαίτερα για μία περιοχή με τα συγκεκριμένα κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ανατολικής Αττικής: «πόρτα – πόρτα», το οποίο και ακολούθησε ευλαβικά.

Αυτή η τακτική απέδωσε μία εξαιρετικά δυναμική πορεία. Αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ανοιχτή πολιτική του συγκέντρωση στην πλατεία του Δημαρχείου Αχαρνών. Ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα η υποψηφιότητα του Γιάννη Σμέρου δεν συγκαταλέγεται απλώς μεταξύ των πρώτων θέσεων του κόμματος του, αλλά πλέον τον καθιστά στα φαβορί της διεκδίκησης της βουλευτικής έδρας.

Από νεότερος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής τα δύσκολα χρόνια, στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Γιάννης Σμέρος πρωτοστάτησε στην εσωκομματική διαδικασία του Δεκεμβρίου του 2021 για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής όντας το βασικό στέλεχος της Ανατολικής Αττικής την οποία όργωσε για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του σημερινού Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη. Άλλωστε, συγκαταλέγεται στο στενό πυρήνα των στελεχών, που εδώ και χρόνια βρίσκονται στο πλευρό του.

Από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα, αργά και σταθερά δημιούργησε μία δυναμική περπατησιά δίπλα στους κατοίκους της περιοχής. Και έμπρακτα βρίσκεται στο πλευρό τους, αφού ως Περιφερειακός Σύμβουλος για 10 περίπου χρόνια αναδείκνυε θέματα μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πρωτοστατούσε σε διεκδικήσεις κατοίκων και Φορέων και ήταν σε ανοιχτό διάλογο με τους Δήμους και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Ως ενεργός πολίτης, ο Γιάννης Σμέρος είναι δυναμικός. Πολλοί μάλιστα του λένε ότι είναι αυθεντικός και ειλικρινής παραπάνω απ’ ότι πρέπει. Έχει γνώση των θεμάτων, αλλά και των ισορροπιών που τηρούνται προκειμένου να διαμορφωθεί η λύση που απαιτείται. Λόγω της δουλειάς του έχει διοικητική εμπειρία, ενώ η συμμετοχή του στην πολιτική διαδικασία από μικρή ηλικία – από τα φοιτητικά του χρόνια – δίνει μία προσθετική αξία στην παρουσία του.

Είναι, όμως, και ρομαντικός. Και πιστεύει, όπως ο ίδιος λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα τρομερό κράμα από ένα ένδοξο παρελθόν, από ένα λαμπερό μέλλον με μία νέα γενιά που έχουν σφηρυλατηθεί από τα λάθη και θέλει μόνο να προσφέρει.

Άλλωστε σε εκείνη την ομιλίας του στην Παλλήνη, που πιθανώς άλλαξε την δυναμική των εσωκομματικών ισορροπιών στην Ανατολική Αττική ήταν σαφής:

«Αυτός ο πράσινος ήλιος, αυτές οι αναμνήσεις από την Μυρσίνη την δοξαστική, από τους μπαξέδες που θα ξαναβρεθούμε έχουν τους ανθρώπους τους, που είναι το κάθε κομμάτι της ιστορίας τους. Κι εσείς είστε το κάθε ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας. Εσείς είστε που αποδεικνύετε ότι αυτός ο τόπος δεν έχει ανάγκη από επισκέπτες, μηχανισμούς και δαχτυλίδια. Αυτό σηματοδοτεί η παρουσία σας εδώ. Για εμένα είναι το επιστέγασμα της σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, που έχουμε χτίσει από τα δύσκολα χρόνια μέχρι σήμερα που έχει έρθει η ώρα της ανανέωσης και της πραγματικής αλλαγής. Γι’ αυτό σας ζητώ ένα και μόνο πράγμα: Πάρτε την υποψηφιότητά μου στα χέρια σας».

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου της εφημερίδας  « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni