Η αξία της ψήφου στο αξίωμα του Πολίτη!

Γράφει η Βίκυ Καβαλλάρη*

 

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την 21η Μαΐου, την σπουδαία αυτή ημέρα των εθνικών εκλογών.

Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν προηγηθεί σε εθνικό επίπεδο είχαν το δικό τους στίγμα και την δική τους σημαντικότητα. Αυτή όμως, που βρίσκεται μπροστά μας δεν είναι μόνο μία αναμέτρηση μεταξύ πολιτικών, προσώπων και θέσεων, αλλά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στον δημιουργικό αναπτυξιακό εκσυγχρονισμό και την λαϊκίστικη οπισθοδρόμηση.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές είναι κρίσιμο, ως πολίτες, να σκεφτούμε ότι πρέπει να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα , Την ύψιστη αυτή εκδήλωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ώστε να απαιτείται περίσκεψη και αίσθημα ευθύνης. Αυτό το δικαίωμα δίνει νόημα και περιεχόμενο στο αξίωμα του πολίτη. Όποιος παραιτείται από αυτό το δικαίωμα ,είτε αδιαφορεί, τότε περιφρονεί και αποδυναμώνει την Δημοκρατία.

Για αυτό, είναι σημαντικό να μην σπαταλήσουμε την ψήφο μας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψήφος που δεν συντελεί στην σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, στο σχηματισμό δηλαδή, μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης αποτελεί, επικίνδυνη δημοκρατική σπατάλη. Οι ασταθείς και ευκαιριακές κυβερνήσεις ιστορικά, με ιδιαίτερη αναφορά στην χώρα μας, έχουν αποδείξει πως αδυνατούν να προχωρήσουν σε τομές για την κοινωνία, την οικονομία, ενώ αποδυναμώνονται οι θεσμοί, αφού εκτίθενται σε επικίνδυνες για την δημοκρατία συναλλαγές.

Ζούμε σε μια χώρα, που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια πολλές δυσκολίες αλλά μέσα από αυτές δημιουργήσαμε ευκαιρίες. Για πρώτη φορά αισθανθήκαμε οτι η πατρίδα μας είχε έναν πρωθυπουργό αναγνωρισμένο και ισότιμο των μεγάλων χωρών και εταίρων μας. Οι πολλές κρίσεις βρήκαν την Ελλάδα προετοιμασμένη, με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα.

Παρά την προσπάθεια κάποιων να διχάσουν, είτε να αμφισβητήσουν τους θεσμούς, η χώρα έμεινε δυνατή και ενωμένη. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε, πως καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί, τόσα πολλά εμπόδια και κρίσιμα ζωτικά ζητήματα, σε τόσο λίγο χρόνο. Αντίστοιχα, όμως αποτελεί κοινή πεποίθηση πως, η σημερινή κυβέρνηση είναι μόνη εκείνη, που διαχειρίστηκε, άμεσα και αποτελεσματικά, τις πολλαπλές κρίσεις, που είχε να αντιμετωπίσει.

Στις προσεχείς εκλογές, στο δίλλημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι, αν θέλουμε, να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή να περάσουμε σε μια φάση αστάθειας ή και οπισθοδρόμησης, διακινδυνεύοντας όλα αυτά, που με κόπο και θυσίες πετύχαμε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Ελλάδα του 2023 δεν θυμίζει την εικόνα της Ελλάδας του 2019. Όχι μόνο στο πεδίο της ασφάλειας, της εθνικής άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε άλλους, κρίσιμους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης. Οι στόχοι της επόμενης τετραετίας είναι υψηλοί και θα εξακολουθούν να μετασχηματίζουν  την εικόνα της χώρας.

Ας στρέψουμε λοιπόν, το βλέμμα μας στο μέλλον. Δεν αρκεί να ευχόμαστε γι’ αυτό, αλλά να δίνουμε μάχες και να το διεκδικούμε, για εμάς, τα παιδιά μας, τους προγόνους μας.

Η ορμή του παρόντος και η ελπίδα του μέλλοντος είναι αυτή που θα διαμορφώσει την Ελλάδα, που θέλουμε και που μας αξίζει, ως Έλληνες πολίτες.

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου της εφημερίδας  « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

*Η Βίκυ Καβαλλάρη είναι Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη και την παράταξη Νέα Αρχή για την Αττική

Recommended For You

About the Author: efoni