Η αναγκαιότητα της «παύσης» στη ζωή μας

Της Ευαγγελίας ΓκέγκαΣυνθετικής Ψυχοθεπεύτριας

Θάλασσα.. ήλιος.. ξεγνοιασιά.. διακοπές.. παύση..

Οι διακοπές σημαίνουν ξεκούραση, διακοπή της ρουτίνας, των υποχρεώσεων και αλλαγή της καθημερινότητας με στόχο την «αποσυμπίεση» και το «γέμισμα των μπαταριών».

Ξεκινάμε λοιπόν τις διακοπές κάνοντας μια παύση σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που περάσαμε, ενημερωνόμαστε για λίγα λεπτά την ημέρα για το θέμα του Covid, αν το θέλουμε, από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, βάζοντας ένα στοπ στο φόβο και στην τρομοκρατία. Δεν μιλάμε άλλο για θανάτους, εμβόλια, μεταλλάξεις και κρούσματα. Οι ειδήσεις αυτόν τον καιρό περιλαμβάνουν τρομερά δυσάρεστα νέα που σίγουρα αφορούν όλους μας, αλλά η υπερέκθεση σε αυτές εντείνουν το άγχος και το στρες, οπότε επιλέγουμε τα λίγα λεπτά ενημέρωσης και επίσης επιλέγουμε ποια θα είναι η ροή των ειδήσεων μας στα social media που χρησιμοποιούμε.

Ασχολούμαστε με θέματα και συζήτησεις που θα μας προκαλέσουν ευεξία, χαλάρωση και χαρά.

Η καραντίνα που εξελίχθηκε και σε ψυχική απομόνωση εκτός από σωματική επηρέασε όλους μας. Βγαίνουμε έξω λοιπόν, ερχόμαστε σε επαφή με τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης και της θάλασσας, θυμόμαστε πως είναι οι συζητήσεις με φίλους, οι βόλτες, τα γέλια, η μουσική φροντίζοντας την κοινωνική μας ζωή, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μας και είναι αναγκαία για την διατήρηση της ψυχικής μας υγείας.

Η παύση από την πολύβουη πόλη, η επαφή με τη φύση καθώς και η αλλαγή περιβάλλοντος θα μας βοηθήσει να έρθουμε σε μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό μας, θα ακούσουμε πιο προσεκτικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και θα επιστρέψουμε ανανεωμένοι στην καθημερινότητά μας.

Όλα αυτά μπορούν να είναι εφικτά με τα απαιτούμενα μέτρα και τις προφυλάξεις, ώστε να νιώθουμε ασφαλείς.

Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιβάλλον πηγαίνοντας σε κάποιο μέρος διακοπές επιλέγουμε πάλι την παύση για κάποιες μέρες με τους εξής πιθανούς τρόπους, διαβάζουμε ένα βιβλίο που έχουμε στην βιβλιοθήκη μας για καιρό και όλο αναβάλλουμε να το διαβάσουμε, γυμναζόμαστε, προσέχουμε την διατροφή μας, βλέπουμε αγαπημένες ταινίες, ξεκουράζουμε το σώμα και το πνεύμα μας.

Διακόπτουμε την απομόνωση, σωματική και ψυχική, βλέπουμε φίλους και συγγενείς, συνδεόμαστε πάλι με τους ανθρώπους της ζωής μας.

Επικοινωνούμε, νοιαζόμαστε, δείχνουμε ενσυναίσθηση, ανταλλάσσουμε συναισθήματα, γνώμες, απόψεις, βάζουμε πάλι στη ζωή μας τη φροντίδα και την προσοχή για τους ανθρώπους μας.

Επίσης είναι σημαντικό να βάλουμε την ενεργητική ακροάση στη ζωή μας. Αυτό σημαίνει να ακούμε πιο προσεκτικά αυτά που μας λέει ο συνομιλητής μας χωρίς να βιαζόμαστε να κρίνουμε, να απορρίψουμε ή να βιαστούμε να απαντήσουμε. Αυτό θα μας απομακρύνει περισσότερο από τους συνανθρώπους μας. Είναι καίριας σημασίας να θυμόμαστε ότι όλοι αντιμετωπίζουμε τους ίδιους φόβους αυτήν την περίοδο και το να στρεφόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο ξεσπώντας το άγχος και τον θυμό μας δεν θα βοηθήσει πουθένα.

Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες και δεν γνωρίζουμε πως θα είναι το αύριο, είναι χρήσιμη λοιπόν αυτή η παύση ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω μας, τους στόχους μας, να διαχειριστούμε φόβους και ανησυχίες.

Τα προβλήματα, τα έξοδα, τα χρέη τρέχουν και θα τρέχουν πάντα αλλά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα αν είμαστε ξεκούραστοι σωματικά και ψυχικά. Η επαφή με τον εαυτό μας και τη φύση μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά αποφεύγοντας τις κινδυνολογίες και την αύξηση του άγχους.

Είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας και τις επιλογές μας και μπορούμε να διαλέξουμε τη δράση ή την αδράνεια. Εμείς έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας όσον αφορά την πορεία της ζωής μας. Η σκέψη αυτή μας βοηθάει να νιώσουμε ότι έχουμε τον έλεγχο και μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς.

Ας φροντίσουμε λοιπόν η ζωή μας να είναι όπως την επιθυμούμε με τις κατάλληλες ενέργειες και την κατάλληλη φροντίδα.

Recommended For You

About the Author: efoni