Εύα Καϊλή: Ποινική έρευνα για δωροληψία και ξέπλυμα και στην Ελλάδα

Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή αρχίζει από την Οικονομική Εισαγγελία.

Οι έρευνες θα αφορούν δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την προϋπόθεση να μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Την επείγουσα παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Χρήστος Μπαρδάκης και ανέθεσε σε 2 επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση  κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε στους δύο εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομική πορεία της έρευνας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τύχη της εν Ελλάδι ποινικής έρευνας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.

 

Όπως προβλέπει το Άρθρο 57 παράγραφος 4 «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εύα Καϊλή: «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», δηλώνει μέσω του συνηγόρου της

Επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της η Εύα Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να επιρρίπτει κάθε ευθύνη στον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή και των άλλων μελών της οικογένειάς της, η ευρωβουλεύτρια εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της δεν είναι δικα της. «Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα», σημείωσε.

«Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται αν έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες», υποστήριξε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος.

«Τα χρήματα τα έφερε στο σπίτι ο Τζιόρτζι»

Η κ. Καϊλή εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τις 600.000 ευρώ τις έφερε στο σπίτι τους στις Βρυξέλλες ο σύζυγός της.

«Τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κ. Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχος τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχο τους. Ο σύντροφος της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι».

«Η Εύα Καϊλή, όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα, ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευση τους, γι’αυτό και ζήτησε άμεσα να φύγουν από το σπίτι. Ανέλαβε να είναι μεταφορέας ο πατέρας της, γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος. Τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχο τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο», ισχυρίστηκε ο ποινικολόγος.

Μάλιστα, ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι και ο ίδιος ο κ. Τζιόρτζι επιβεβαιώνει όσα λέει η κ. Καϊλή για τα χρήματα.

Η δήλωση της Εύας Καϊλή για την καθαίρεσή της

Παράλληλα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή και της οικογένειάς της, σημείωσε ότι για το σκάνδαλο Qatargate προηγήθηκε παρακολούθηση μηνών και δεν υπάρχει καταγραφή σε ηχητικό ντοκουμέντο ή σε κάμερα για την Εύα Καϊλή.

«Η βαλίτσα με τα χρήματα στο σπίτι της, δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ», ανέφερε.

 

«Όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της κ. Καϊλή ήταν με έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπήρχε προσωπική ατζέντα της κ. Καϊλή, όλα ήταν απόφαση πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι μόνο της Ευρωβουλής και της κ. Μετσόλα», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Μετέφερε, δε, και μια δήλωση της Εύας Καϊλή σχετικά με την διαγραφή της και την καθαίρεση της από την θέση της Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής: «Είπε ότι “αν ήμουν Πρόεδρος, και εγώ αυτό θα έκανα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση”».

«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

Σχετικά με το διαμέρισμα στο Ψυχικό κοντά στην πρεσβεία του Κατάρ, που η κ. Καϊλή αγόρασε σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εμπορική του αξία, ο κ. Δημητρακόπουλος επικαλέστηκε δήλωση της προηγούμενης ιδιοκτήτριας του για το χαμηλό τίμημα μεταβίβασης, η οποία φέρεται να είπε «προσπαθούσα 8 χρόνια να το πουλήσω, είναι πάνω στην Κηφισίας, δεν το έπαιρνε κανείς».

Για τη μη εμφάνιστη της Εύας Καϊλή την Τετάρτη στο δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών, ανέφερε ότι υπήρξε μια παρανόηση με την απεργία των υπαλλήλων, καθώς είχε ειδοποιηθεί πως δεν μπορεί να γίνει η μεταγωγή της σε αυτό και τελευταία στιγμή τής είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της.

Καταλήγοντας, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή είπε ότι η ευρωβουλευτής τού μετέφερε ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».

Recommended For You

About the Author: efoni