Ευρωβουλή: 14 προτάσεις για να αποφευχθεί ένα Qatargate 2.0

Η πρόεδρος της ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα μια σειρά από νέους κανόνες αναφορικά με το λόμπινγκ και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων πρώην και νυν ευρωβουλευτών.

Οι προτάσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να αποφευχθούν νέα σκάνδαλα τύπου Qatargate σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Επικαλούμενο πηγές προερχόμενες από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το Politico αναφέρει ότι η Μέτσολα πρόκειται να καταθέσει συνολικά 14 προτάσεις.

 

Σύμφωνα με το Politico, με βάση αυτές τις προτάσεις:

  • Θα απαγορεύεται σε πρώην ευρωβουλευτές να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της τελευταίας θητείας τους στην ευρωβουλή.
  • Θα υποχρεούται οιοσδήποτε εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο να δηλώνει ποιον πρόκειται να συναντήσει.
  • Θα απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός ΕΕ.
  • Θα υποχρεούνται οι ευρωβουλευτές να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματος που ίσως έχουν.
  • Αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.
  • Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να μπορεί να δρα ως λομπίστας.
  • Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ (οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές ωστόσο θα μπορούν να έχουν δεύτερη δουλειά).
  • Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της ευρωβουλής ή όχι. Αυτό θα ήταν σημαντική αλλαγή καθώς επί του παρόντος μόνο οι εισηγητές νομοθετικών προτάσεων και οι πρόεδροι επιτροπών καλούνται να κάνουν τέτοιες αποκαλύψεις.
  • Οι ευρωβουλευτές που συντάσσουν εκθέσεις με την προοπτική αυτές να οδηγήσουν σε νομοθετικές προτάσεις θα πρέπει να δηλώνουν εάν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων σχετικές με το εκάστοτε θέμα και ποιες είναι αυτές.

 

Κάποιες από τις προτάσεις της Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα, μέσα στους επόμενους μήνες, εάν βέβαια εγκριθούν από την ίδια την ευρωβουλή. Η ίδια η Μέτσολα, όταν αναφέρεται σε αυτές τις προτάσεις, κάνει λόγο για «πρώτα βήματα», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της ευρωβουλής.

Με πληροφορίες από Politico

Recommended For You

About the Author: efoni