Μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες θα επαναλειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου. Πάντως, τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν θεωρητικά έως τις 11 μ.μ. και στην ουσία η ευθύνη βαρύνει τον πελάτη εάν θα παραβεί ή όχι το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σε αναστολή δραστηριότητας θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά ως μπαρ, καθώς και οι επιχειρήσεις catering.
Οι όροι επαναλειτουργίας της εστίασης θεωρούνται από τον κλάδο ελαστικότεροι. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:
• Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
• Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
• Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
• Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
• Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση.
• Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
• Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.
• Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
• Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
• Τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
Η επανεκκίνηση της εστίασης αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) 56.10 (δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης) και από τους ακόλουθους ΚΑΔ: 56.30.10.03 (υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο), 56.30.10.06 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια), 56.30.10.07 (υπηρεσίες καφετέριας), 56.30.10.04 (υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο). Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το Taxis από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν από την 1η Μαρτίου 2020. Δεν θα ανοίξουν στις 3 Μαΐου οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 5621 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις) και 5630 (υπηρεσίες παροχής ποτών) και τους οκταψήφιους των δύο παραπάνω ΚΑΔ.
Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου αναφέρθηκε, στο άνοιγμα της εστίασης, το πότε θα λάβουν οι επιχειρηματίες της εστίασης τα χρήματα της επανεκκίνησης, ενώ αποκάλυψε ότι δε θα τίθεται θέμα προστίμου για όποιον παραμένει σε ένα κατάστημα εστίασης μέχρι τις 11 που ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega.
«Όλο το κλειδί είναι το εμβόλιο. Αν πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν όσα συζητάμε δε θα έχουν σημασία. Μόλις φτάσουμε στο τείχος ανοσίας θα μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως στο Ισραήλ, που είναι για τέταρτη ημέρα χωρίς θάνατο από κορoνοϊό. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο αν εμβολιαστούμε. Το ωράριο είναι στις 11 γιατί ακόμα ο ιός είναι ψηλά», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι που έχουν ακόμα αμφιβολίες, ότι η μόνη πραγματική ασπίδα απέναντι στην πανδημία είναι το εμβόλιο και επιτέλους έχουμε εμβόλια για όλο τον πληθυσμό. Όταν εμβολιάσουμε περίπου το 40% του πληθυσμού, η πανδημία θα πέσει ταχύτατα. Η πλατφόρμα για τους 40-49 θα ανοίξει τη Μεγάλη Τετάρτη, και την προηγούμενη ανοίγει για την ηλικιακή ομάδα των 30-39», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης αναφορικά με τους εμβολιασμούς.
Πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης
Απαντώντας στο πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Την εβδομάδα που έρχεται μπαίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Είχαμε 65.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 55.000. Για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».
«Για τις πάγιες δαπάνες προχωράει κανονικά το πρόγραμμα, και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή των πάγιων δαπανών του 2020», είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «Για τα χαμηλότοκα δάνεια ξεκίνησε εχτές το πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το πρόγραμμα για τα δάνεια έως 50.000 ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την επανέναρξη της οικονομίας».
Απαντώντας στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «Αν η πανδημία δεν ελεγχθεί, προφανώς και μπορεί να ανατραπεί ο οδικός χάρτης. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, προφανώς η πανδημία θα φουντώσει».
«Δεν έχουμε ορίσει την αποστολή μηνύματος για την εστίαση»
«Για την εστίαση δεν έχουμε ακόμα ορίσει μήνυμα, και προσπαθώ να αποφύγω το μήνυμα γιατί έχουμε πρήξει τον κόσμο. Θα το δούμε όμως αυτή τη βδομάδα. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να μην μπλέκεται με πολλές διαδικασίες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Βλέπω τις εικόνες από τις Εθνικές Οδούς. Θέλω να πω στον κόσμο ένα μεγάλο συγνώμη. Κανείς δεν ήθελε να τους στερήσει την εκδρομή τους στο χωριό ή τη δυνατότητά τους να δουν τους συγγενείς τους. Θέλω να έρθουν στη θέση μας και να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Λένε οι γιατροί ότι αυτή είναι μια τελευταία θυσία για να μην τιναχτεί στον αέρα η τουριστική περίοδος και η χώρα. Κάθε πολίτης αν σκεφτεί το ζήτημα θα καταλάβει ότι δεν έπρεπε να πάρουμε αυτό το μαζικό ρίσκο», ανέφερε κλείνοντας ο υπουργός Ανάπτυξης.