Εργασιακό νομοσχέδιο: «Μετωπική» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή, με αντικείμενο το εργασιακό νομοσχέδιο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Στη έναρξη μάλιστα της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου κύριε Τσίπρα». Για να προσθέσει με σκωπτικό τόνο: «Μιας και έχω δύο λογογράφους, να σας στείλω τον ένα μήπως τακτοποιήσει λίγο της σκέψη σας, διότι καταφέρατε να μιλήσετε για όλα αλλά να μην απαντήσετε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία έθεσα».

Σχολιάζοντας τη δήλωση Τσίπρα, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, την χαρακτήρισε απρέπεια, σημειώνοντας: «Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φράση Τσίπρα ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στην πανδημία», παραθέτοντας φράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούσε ότι θα παραχθεί εμβόλιο τον Νοέμβριο, καθώς και τα όσα είχε πει για την εμβολιαστική διαδικασία, όταν τον Ιανουάριο χαρακτήριζε όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. «Και τώρα κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα και για τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα εμβόλια, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει «στο βήμα της Βουλής και να αποκηρύξει τις σαχλαμάρες του κ. Πολάκη».

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο, είπε: «Μας είπατε ότι νομοθετούμε για την ελίτ. Αλήθεια; Ο εργαζόμενος πατέρας που θα παίρνει γονική άδεια είναι ελίτ. Ο νέος πατέρας που προστατεύεται από απόλυση είναι ελίτ. Οι εργαζόμενοι στα κούριερ είναι ελίτ; Πώς αναπαράγετε τέτοια στερεότυπα;». Και πρόσθεσε: «Η κριτική σας στο νομοσχέδιο πέρασε από διάφορα στάδια. Στην αρχή ήσασταν κατά της διευθέτησης συνολικά. Σας θύμισε ο κ. Χατζηδάκης ότι το 2017 κατά την επίσκεψή σας στην Παπαστράτος εξήρατε το εργασιακό καθεστώς που είχε τότε διευθέτηση εργασίας».

«Μετά είπατε ότι είναι καλή η διευθέτηση με συλλογικές συμβάσεις και κακή στις ατομικές. Δεν μας είπατε όμως γιατί η κυρία Αχτσιόγλου ως υπουργός Εργασίας της δικής σας κυβέρνησης υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει μορφές ευέλικτης εργασίας με ατομικές συμβάσεις. Εμείς λοιπόν επεκτείνουμε την δική σας ρύθμιση και στους εργαζόμενους που μπορεί να μην έχουν παιδιά. Σε νέους εργαζόμενους που μπορεί να θέλουν να φύγουν ένα Σαββατοκύριακο με φίλη ή φίλο του. Τα παραδείγματά σας κ. Τσίπρα είναι ψεύτικα. Συγχέετε τις υπερωρίες με την διευθέτηση χρόνου εργασίας», υπογράμμισε.

«Παραπάνω υπερωρίες, περισσότερα λεφτά»

Στο ίδιο πνεύμα, συνέχισε: «Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή να παρουσιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Ισχύει ο απαράβατος κανόνας περισσότερη δουλειά περισσότερα λεφτά. Εξηγήστε μας λοιπόν με απλά λόγια από που προκύπτουν τα παραδείγματα που δώσατε στην Βουλή. Σταματήστε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Και να σταματήστε να λέτε ότι εμείς αγοράζουμε ΜΜΕ και διαδίκτυο για να διαμορφώνουμε καταστάσεις. Την επόμενη φορά θα καταθέσω στα πρακτικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ που εκθειάζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Φαντάζομαι ότι θα μας πείτε ότι αυτά θα τα εντάξετε στην λίστα Πέτσα ιντερνάσιοναλ».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε, λέγοντας: «Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλους ρυθμούς. Βλέποντας την κ. Γεννηματά να υπερασπίζεται μεταρρύθμιση του 1982 δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν να μιλάμε με τους ίδιους όρους 40 χρόνια μετά. Μπορούμε να έρθουμε να ρυθμίσουμε την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν να έχουν εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους και όχι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για όλα αυτά δεν είπατε κουβέντα. Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με σειρά ρυθμίσεων και δεν είπατε κουβέντα. Θα τοποθετηθείτε προφανώς δια της ψήφου σας και θα δούμε τελικά αν είναι αυτό το νομοσχέδιο η μητέρα όλων των μαχών».

«Ξέρουμε καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναταράξεις και διαδηλώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε σωστό πρωτίστως για την νέα γενιά που αναζητά καλύτερο αύριο. Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπατε ότι είχαμε ήδη μπει σε ύφεση από το 2019. Πληροφορήθηκα ότι είπατε σε συνέντευξή σας ότι ήρθε η πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός. Τι από τα δύο ισχύει. Εδώ θα είμαστε και σε 6 και 12 μήνες. Μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες. Η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης γυρνά ανάποδα από την ήμερα εκλογής της. Έχουν περάσει 2 χρόνια και απομένουν άλλα 2 γιατί θα γίνουν εκλογές στο τέλος 4ετίας και τότε θα γίνει αποτίμηση όχι μόνο πως αντιμετωπίσαμε πανδημία αλλά και πως η χώρα οδηγείτε στον δρόμο ανάπτυξης. Να δούμε τότε τι θα πείτε. Οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι ρωμαλέα και δίκαια», πρόσθεσε.

Brain drain

«Για πρώτη φορά υπάρχει ορατό ρεύμα νέων ανθρώπων που σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας αλλά γιατί πιστεύει τι μετά από μια 10ετία η χώρα άφησε πίσω την κρίση και ανοίγει ευοίωνος δρόμος. Αύριο θα είναι εδώ η κυρία Φον ντερ Λάιεν και θα εγκριθεί και τυπικά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε.

Και πρόσθεσε: «Τα άστρα για καλή πορεία οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα και όσο και αν εσείς επιμένετε κ. Τσίπρα να παρουσιάζετε μια εικόνα χώρας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα τόσο θα διαψεύδεστε. Έχετε όμως ακόμα ένα πρόβλημα. Η δεξιά που δήθεν αντιμάχεστε πολύ απλά δεν υπάρχει. Η ΝΔ που εσείς παρουσιάζετε είναι καρικατούρα που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία της παράταξης. Υπάρχει μόνο στην φαντασία σας γιατί μόνο με αυτή την καρικαρούρα μπορείτε να υπάρξετε. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα».

«Να απαντήσω σε μια μεγάλη απρέπεια που είπατε στην τηλεοπτική σας συνέντευξη. Κάνετε και χιουμοράκι λέγοντας ότι δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής πολυκατοικίας που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός. Οι Έλληνες μου ανέθεσαν την διακυβέρνησης μιας χώρας που εσείς προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε επί 5 χρόνια και αυτό είναι δύσκολο έργο», κατέληξε.

Η τριτολογία Μητσοτάκη

Πρωτολογία Μητσοτάκη

«Με το εργασιακό νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, σημειώνοντας παράλληλα, πως «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, αλλά και «χρέος προς τη νέα γενιά για καλύτερες δουλειές», ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα του άρθρα του νομοσχεδίου «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά» συμπληρώνοντας ωστόσο «εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Επίθεση Τσίπρα

Με δριμεία επίθεση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και για τα χρέη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι προσπάθησε «να αποκαθηλώσει τους μύθους» με «προκατασκευασμένα επιχειρήματα» αλλά τελικά «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρόοδο για τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει «σαν το διάολο το λιβάνι». «Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε, ενώ ανεβάζοντας τους τόνους, υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρύψεις ισχυρές αλήθειες, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού».

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» τόνισε, διερωτώμενος πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μας κυβερνά «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά αλλά και ηθικά», «ένα κόμμα, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Η δευτερολογία Τσίπρα  

Γεννηματά για εργασιακό: «Κανένας πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός»

Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

-αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη «είναι μια πρόκληση» που βρίσκει αντίθετο ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.

-διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του».

-η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη. Ένας νόμος ιστορικός, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα.

 

-οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή».

Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επισήμανε εκ προοιμίου τη σύγχυση και ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο Astra Zeneca και τις ανακοινώσεις της επιστημονικής επιτροπής.

«Η κυβέρνησή σας κύριε Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει σήμερα να εξηγήσετε, από αυτό το βήμα, στον ελληνικό λαό, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το Astra Zeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν η απόφαση για τη χορήγηση του Astra Zeneca, είχε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση. «Στο εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Αυτή την εμπιστοσύνη την υπονομεύετε εσείς. Μην αναζητείτε αλλού υπεύθυνους. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει σήμερα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Δ. Κουτσούμπας: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, ούτε μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων

«Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.

«Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως… » πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο Κ. Χατζηδάκης ξεπερνά σε αντεργατικότητα και σκοταδισμό τους προκατόχους του, Γ. Βρούτση και Ε. Αχτσιόγλου, γιατί πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φοβάται τους εργαζόμενους και τον συλλογικό αγώνα τους και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πέρα από το “ξεχείλωμα” του εργάσιμου χρόνου, επιχειρείτε να στήσετε στο απόσπασμα και τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, επεκτείνοντας βέβαια παλιότερους νόμους, ιδιαίτερα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που ονομάζετε εκσυγχρονισμό αφορά μόνο την ολιγαρχία του πλούτου, το μεγάλο κεφάλαιο και το πώς στις σημερινές συνθήκες, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα κατοχυρώσει και θα αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων». «Οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα και για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται γύρω από τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” δεν μπορεί να είναι προς όφελος των εργαζομένων, είναι από χέρι αντεργατική. Γιατί η διευθέτηση είναι ουσιαστικά η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης. Εδώ ακριβώς, στη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας βρίσκεται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η οποία απογειώνεται με αυτό το νομοσχέδιο».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι αποτέλεσε κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων. «Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σαν κόμμα δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των αγώνων, οι οποίοι έβαλαν εμπόδια, καθυστέρησαν, αντεργατικές ανατροπές, αυτές δηλαδή που φέρνετε σήμερα», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση «αφαιρεί τον ελάχιστο αυτό όρο, της ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες, πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας», τονίζοντας ότι αυτό είναι η πλήρης κατάργηση του οκταώρου.

Τόνισε πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες και ορίζει ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας τις 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα.

«Αυτή η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες ακόμα πολύ πιο φθηνά, στους οποίους, εδώ που τα λέμε, “κλείνετε το μάτι”, σαν να τους λέτε: Κάντε απολύσεις, διώξτε εργαζόμενους και κρατήστε με απλήρωτη δουλειά λιγότερους, όσες ώρες θέλετε, αφού η υπερωρία θα είναι τζάμπα για να βγάλετε και άλλα κέρδη που θέλετε», επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τις ανατροπές του αιώνα, χωρίς να πάρει μέτρα για να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση, να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας».

«Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη μισή δουλειά για να έρθετε εσείς τώρα να ολοκληρώσετε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομοιώσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματική ενέργεια και θέλει να μετατρέψει την απεργία σε συμβολική πράξη. Σημείωσε πως αυτό που ενοχλεί στην απεργία δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις, αλλά γιατί «απεργία είναι η μηχανή που σβήνει, το ρολό που κατεβαίνει στο μεγαλοκατάστημα, η πύλη που κλείνει στο εργοστάσιο, το καράβι που μένει δεμένο στο λιμάνι. Αυτό πονάει εσάς και αυτό πονάει και αυτούς που εκπροσωπείτε», τόνισε και πρόσθεσε πως η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «προετοιμάζει την επόμενη μέρα, με απεργούς να σέρνονται στα δικαστήρια, με την εργοδοτική και κρατική βία να σμπαραλιάζει κάθε έννοια συνδικαλιστικών ελευθεριών».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο που σήμερα ετοιμάζεστε να ψηφίσετε, είναι ένα νομοσχέδιο μας είπε ο υπουργός Εργασίας “της σύγχρονης εποχής”! Αν ήταν έτσι, τότε γιατί οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους τον 21ο αιώνα;

Με αύξηση αντί για μείωση του χρόνου εργασίας, με δουλειά από “ήλιο σε ήλιο”, με συνδικαλιστικές διώξεις και απεργοσπασία;

Στη σύγχρονη εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, σύγχρονο είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.

Σύγχρονο είναι να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του Μεσαίωνα.

Γι’ αυτό το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν απ’ αυτό», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυρ. Βελόπουλος: Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι η ανάπτυξη με φτηνή εργασία

“Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου την εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, κατάργηση αργίας της Κυριακής, κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και επιβράβευση της απεργοσπασίας υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε. Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε μία κοινωνία που χειμάζεται, που πένεται, που έχει δει 600.000 παιδιά να φεύγουν από την χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό”.

“Το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο γεμάτο λάθη”, συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και επικαλέστηκε την έκθεση της επιτροπής της Βουλής, ενω αναφέρθηκε σε σημεία του σχεδίου νόμου εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του.

“Ο διευθυντής προσωπικού μπορεί να υποδείξει για τον εργαζόμενο ελαστικό 8ωρο, δηλ. 10ωρο. Ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί αλλά θα κρέμεται πάνω από το κεφάλι του η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης. Αν η απόλυση κριθεί παράνομη από το δικαστήριο η επιχείρηση δεν είναι υποχρεωμένη να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, μόνο να του δώσει μια μικρή αποζημίωση”, είπε και πρόσθεσε.

“Η ψηφιακή κάρτα που πανηγυρίζετε όλοι για την τρομερή ανακάλυψη που κάνετε, δεν θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα. Άρα κανείς δεν γνωρίζει αν το ωράριο θα εφαρμοστεί ή όχι.

Η ατομική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να προχωρήσει σε αναστολή της επ’ αόριστον εργασίας. Όσοι προσλαμβάνονται για 5ωρη εργασία μπορεί να εργάζονται 3 ώρες το πρωί και 2 το απόγευμα. Μα αυτό είναι πραγματική δουλεία. Κλέβετε τον εργαζόμενο. Κλέβετε τον Έλληνα εργαζόμενο”, τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

Ο προεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφερθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την μητρότητα.

“Οι μητέρες μετά την άδεια λοχείας θα μπορούν να πάρουν τετράμηνη άδεια μητρότητας αλλά από τους τέσσερις μήνες θα πληρώνονται μόνο τους δυο. Είναι δυνατόν να το κάνετε αυτό, όταν το δημογραφικό είναι το μείζον θέμα; Είναι δυνατόν να λέτε στη μητέρα ξέχασε αυτά που ήξερες και έλα στην δουλειά;”, διερωτήθηκε και πρόσθεσε.

“Τα πράγματα είναι τραγικά, αλλά εσείς δεν θέλετε να τα καταλάβετε, γιατί το πρόγραμμά σας είναι να εμπλουτίσετε τον πληθυσμό της χώρας λαθρομετανάστες, να εμπλουτίσετε το εργατικό δυναμικό της χώρας με 20χρονους και 22χρονους ξένους. Και αυτή είναι η διαφορά σας από εμάς. Εμείς θα δώσουμε κίνητρα για να γεννηθούν Έλληνες, για να παράγουμε Έλληνες και όχι πολύ-πολιτισμικό πολτό”.

“Αντικαθιστάτε το ΣΕπΕ με ανεξάρτητη αρχή. Βολεύετε δηλαδή δικούς σας. πέντε ανεξάρτητες αρχές πρέπει να έχουμε σύμφωνα με το σύνταγμα 32 έχουμε και πάτε να τις κάνετε 33. Μόνο και μόνο για να βολέψετε αποτυχημένους βουλευτές και στελέχη σας¨, είπε ο κ. Βελόπουλος και τόνισε.

“Ανατρέπετε όλους τους νόμους που διέπουν το εργασιακό δίκαιο”. Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι η ανάπτυξη με φτηνή εργασία. Αυτό βέβαια βολεύει τους ολιγάρχες φίλους σας και τους Γερμανούς που υπηρετείτε.

Θα έχουμε έκρηξη της εργασιακής φτώχειας, μείωση των μισθών, απληρωτες υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις, και βέβαια νέο κύμα μετανάστευσης. Δημιουργείτε την νέα γενιά των νεόπτωχων που δεν θα έχουν στον ήλιο μοίρα”.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

“Συνομίλησε ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν. Δεν είναι κακή η συνομιλία με κάποιον. Αλλά με κάποιον που έχει σώας τα φρένας. Όχι με τον φασίστα που έχει φυλακίσει όλους όσοι διαφωνούν μαζί τους και επιπλέον που διεκδικεί ελληνικό έδαφος. Μιλάτε για μορατόριουμ στο Αιγαίο και στις 20 Ιουλίου ο Ερντογάν θα πάει στην Κύπρο, την οποία όλως περιέργως αφήσατε απ’ έξω. Την ώρα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν τουρκικό στρατιωτικό σκάφος κτύπησε ελληνικό σκάφος του λιμενικού, το οποίο είχε αγοραστεί με λεφτά ελληνικά και ευρωπαϊκά. Και την ίδια ώρα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει drones στα κατεχόμενα”, κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Recommended For You

About the Author: efoni