Επίτιμοι δημότες Λαυρεωτικής, το ζεύγος Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 1η Συνεδρίασή του με αριθμό Απόφασης 2/18 Ιανουαρίου 2023 ανακήρυξε ομόφωνα το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου σε Επίτιμους Δημότες του Δήμου Λαυρεωτικής για την πολύτιμη, πολυδιάστατη και ανιδιοτελή προσφορά τους στη χώρα και το Δήμο ως ένδειξη βαθύτατης τιμής και σεβασμού και ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή για το κοινωνικό τους έργο.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς απένειμε στους Επίτιμους Δημότες Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου «το ασημένιο κλειδί της πόλης» και ο πρώην Δήμαρχος Κωνσταντίνος Λεβαντής ασημένιο δίσκο με την επιγραφή «Καί µόνοι οὐ τοῦ ξυµφέροντος µᾶλλον λογισµῷ ἤ τῆς ἐλευθερίας τῷ πιστῷ ἀδεῶς τινὰ ὠφελοῦµεν» (Θουκυδίδης, «Περικλέους Επιτάφιος»), κατά την επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα «Κώστας Παναγόπουλος» του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής κκ Γεώργιος Βλάχος, Βασίλειος Οικονόμου, Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Σκουρολιάκος και Αθανάσιος Αθανασίου, ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π Ανδρέας Μπουντουβής, ο Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Αθανάσιος Τσακρής, ο Επίτιμος Δημότης Λαυρεωτικής ευεργέτης Κωνσταντίνος Πρίφτης, η Αλεξάνδρα Προκοπίου, ο Βασίλης Δράγνης επιφανείς εφοπλιστές και επιχειρηματίες, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες κκ Αθανάσιος Αυγερινός, Νικόλαος Πέππας, Βασίλειος Κόκκαλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Γαλατσίου Γεώργιος Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Γλυφάδας Γεώργιος Παπανικολάου, Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, Μαρκοπούλου Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, Σπάτων – Αρτέμιδας Δημήτριος Μάρκου, και οι πρώην Δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής, Κωνσταντίνος Πόγκας και Σταύρος Παπασταυρόπουλος και Κερατέας Σταύρος Ιατρού, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαυρεωτικής, εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, των Σωμάτων Ασφαλείας, Συλλόγων καθώς και πλήθος πολιτών.

Το λόγο έλαβαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Ανδρέας Μπουντουβής εξαίροντας όλοι την κοινωνική προσφορά και υπογραμμίζοντας το ηθικό μεγαλείο του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, τόνισε το ήθος, την ανθρωπιά και την έμπρακτη προσφορά τους: «Είναι πάντα δύσκολο να μιλάς για αυτόν που καταφέρνει να σκίζει τις θολές γραμμές των οριζόντων, να ταξιδεύει πέρα από αυτές, να σεργιανάει το όνειρό του στα πέρατα του κόσμου, ενώ πάντα επιστρέφει με συνέπεια και τρυφερότητα στον πυρήνα των πάντων, στον Άνθρωπο. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, αυτός που ανθίσταται στην οίηση, αυτός που γυρίζει την πλάτη στην αγοραία προβολή, αυτός που μετασχηματίζει τις ιδέες σε στάση ζωής, αυτός που ενώ είναι ιδιώτης δεν ιδιωτεύει. Και αυτή η κοσμοθεωρία έρχεται και συντίθεται με αυτήν της συντρόφου της ζωής του, της Μαρίνας Μαρτίνου.

Δύο άνθρωποι που πολλαπλασιάζουν την προσφορά, την κοινωνική αλληλεγγύη, το όραμα για μια πιο εξανθρωπισμένη κοινωνία στη βάση της ενσυναίσθησης και του σχετίζεσθαι. Αγαπητοί μας κύριε και κυρία Μαρτίνου, στο δίσκο που σας προσφέρουμε εγγράψαμε δύο λόγια από το κεφάλαιο 40 του Επιταφίου του Θουκυδίδη «Μόνον εμείς ευεργετούμε κάποιον χωρίς συμφεροντολογικό υπολογισμό αλλά από φιλελεύθερο φρόνημα». Και αυτή ακριβώς είναι η μεγαλειώδης αξία που εισφέρετε. Σε αυτή ακουμπάει η σχέση σας με την κοινωνία. Οι πράξεις σας δεν περιβάλλονται από το συμφεροντολογικό «για να» αλλά από το πανανθρώπινο «επειδή». Επειδή η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον άνθρωπο είναι η γέφυρα των ανθρώπων προς το Θεό.»

 

Ευχαριστούμε πολύ τη Φιλαρμονική Λαυρίου με μαέστρο τον Παντελή Πνευματικό, την Παιδική και Νεανική Χορωδία Δήμου Λαυρεωτικής με μαέστρο τον Ευτύχη Ζάρμπ, την Πρόεδρο Κατερίνα Πετρολιάγκη και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Κερατέας που πλαισίωσαν την εκδήλωση.

 

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni