Επίθεση με βιτριόλι: Όλες οι εξελίξεις από το σημερινό δικαστήριο

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έφτασε λίγο πριν τις 9 το πρωί η Ιώαννα, συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της, ενώ από την πίσω πόρτα με χειροπέδες οδηγήθηκε και η 36χρονη  Έφη Κακαρατζούλα.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με τις καταθέσεις των γιατρών για τα χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε η Ιωάννα μετά την επίθεση με βιτριόλι τον Μάιο του 2020.

Μεταξύ των μαρτύρων θα είναι και η Διευθύντρια της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του Θριασίου Νοσοκομείου Μαρία Καλοφώνου, παρούσα την πρώτη ημέρα της δίκης στο δικαστήριο. Η γιατρός, που έχει αναφερθεί σε δηλώσεις της στην μάσκα που είναι αναγκασμένη να φορά η Ιωάννα επί πολλές ώρες την ημέρα για να πιέζονται οι ουλές στο πρόσωπο της, θα δώσει την πλήρη εικόνα για την κατάσταση που ήταν η 36χρονη και για τους κινδύνους που ακόμη αντιμετωπίζει.

Το δικαστήριο θα ακούσει τους επιστήμονες που έχουν κληθεί να καταθέσουν, ως οι πλέον ειδικοί που επί σειρά μηνών ανήκουν στην ομάδα, όπως οι οφθαλμίατροι που έδωσαν μάχη για να μην χαθεί η όραση της 36χρονης, που θα μπορέσουν έγκυρα και αξιόπιστα να τοποθετηθούν για το πιο κρίσιμο ζήτημα που θα απασχολήσει τους δικαστές. Οι γιατροί αναμένεται με την ανάδειξη της κατάστασης που αντιμετώπισαν με την ασθενή τους, να στοιχειοθετήσουν την πραγματική βούληση που είχε η κατηγορουμένη όταν έστησε καρτέρι στην Ιωάννα κρατώντας μία μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού.

Η Πολιτική Αγωγή παράλληλα αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά την κλήτευση δύο μαρτύρων που αιτήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, πρόσωπα που κατά τους συνηγόρους της Ιωάννας είναι κρίσιμα για την υπόθεση καθώς ενδεχομένως φωτίσουν περισσότερο την ψυχοσύνθεση της κατηγορουμένης. Η υπεράσπιση επιθυμεί να καταδειχθεί “η εμμονή” της κατηγορουμένης με την Ιωάννα, αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο, η δράστις να είχε βοήθεια πριν και μετά την επίθεση την οποία φαίνεται να προετοίμαζε πολύ καιρό πριν.

Δεν αντάλλαξαν βλέμμα Ιωάννα και Έφη

Χωρίς να ανταλλάξουν ούτε βλέμμα συναντήθηκαν για δεύτερη φορά στη δικαστική αίθουσα η Ιωάννα Παλιοσπύρου με την 36χρονη Εφη Κακαράντζουλα.

Η κατηγορούμενη μπήκε από την άκρη της αίθουσας, κοιτώντας ευθεία και κάθισε στη θέση της. Η Ιωαννα Παλιοσπύρου καθόταν ήδη και τα βλέμματα των δυο γυναικών δεν συναντήθηκαν.

Την εμφάνιση του στο Πρωτοδικείο της Αθήνας όπου εκδικάζεται η επίθεση με το βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου φέρεται να έκανε ο 40χρονος, Ε.Ο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος, που φέρεται ως το «μήλον της έριδος» και το πρόσωπο για το οποίο η 36χρονη κατηγορούμενη επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, βρίσκεται στον χώρο των δικαστηρίων σήμερα και είναι έτοιμος εφόσον κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο.

Γιατρός Ιωάννας Παλιοσπύρου για την επίθεση με βιτριόλι: «Θα μπορούσε να χάσει την ζωή της»

Με την κατάθεση της Μαρίας Καλοφώνου, Διευθύντριας Πλαστικής Χειρουργικής Μονάδας Εγκαυμάτων στο Θριάσιο άρχισε η τρίτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Η γιατρός ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως από την ποσότητα του οξέως που δέχθηκε η Ιωαννα θα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρουτην δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται δυο με τρία 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες», εξήγησε η κυρία Καλοφώνου στην έναρξη της κατάθεσης της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Καλοφώνου στα εγκαύματα που έφερε η Ιωάννα στο σώμα της. Συγκεκριμένα περιέγραψε πως πρόκειται για «βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Παράλληλα, η μάρτυρας αναφέρθηκε στο πρόβλημα στο μάτι της Ιωάννας, επισημαίνοντας πως «είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε».

Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι δόθηκε μάχη για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία: «Όταν βάλαμε την Ιωαννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά.Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία».

Η κυρία Καλοφώνου δεν άφησε κανένα περιθώριο για τον κίνδυνο ζωής που αντιμετώπισε η Ιωάννα. «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής», είπε η κ. Καλοφώνου και συμπλήρωσε: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Μιλάμε για μεγάλη ποσότητα

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και πειράξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτηρία». «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Ιατροδικαστής: Η Ιωάννα θα είχε πεθάνει, αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο να πλυθεί

Δεύτερος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, Πέτρος Δημοβέλης που υποδέχθηκε την Ιωάννα Παλιοσπύρου αμέσως μετά την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της.

«Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποιο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσα στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ» περιέγραψε στην αρχή της κατάθεσής του ο μάρτυρας.

«Έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία» ανέφερε και ξεκαθάρισε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωης, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».

Σε ερώτηση της έδρας για σημείο της κατάθεσης του στην αστυνομία που αναφέρθηκε σε επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν, ο μάρτυρας εξήγησε ότι εννοούσε ακόμη και το θάνατο. Μάλιστα, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το γεγονός των «πλύσεων» της Ιωάννας στο φαρμακείο βοήθησαν την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις».

Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτίμηση για την ποσότητα που δέχτηκε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Έχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θεϊκού οξέως είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.

Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;

Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.

Πάρεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;

Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.

Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωάννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.

Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Από επιπλοκές

Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;

Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης

Εισαγγελέας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;

Εισαγγελέας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωής;

Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.

Εισαγγελέας: Λέτε στο δικαστήριο ότι η ποσότητα ότι δέχτηκε που αν δε μεταφέρονται σε άμεσο χρόνο θα είχε καταλήξει;

Μάρτυρας: Όχι, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.

Εισαγγελέας: Η Ιωάννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δε έτσι επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;

Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση.

Τι είπε ο ιατροδικαστής

Στη συνέχεια κατέθεσε ο ιατροδικαστής, Ιωάννης Τσαντίρης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιωάννα δεν θα είχε επιζήσει αν δεν βρισκόταν δίπλα σε φαρμακείο, στο οποίο πήγε για να πλυθεί.  

Ανέφερε ότι ήταν πολύ μεγάλη συγκέντρωση του υγρού, σε ποσοστό 96-98% και εξήγησε: «Συνήθως αν είναι 96% η ποσότητα, η συγκέντρωση και η απόσταση θα ήταν θανατηφόρα, επειδή όμως η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο: πως δεν έχασε τις αισθήσεις της από σοκ, πως δεν το κατάπιε και ότι βρέθηκε φαρμακείο δίπλα».

Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21%, αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες.Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο, είπε ακόμη.

Προεδρος: Πως το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;
Τσαντίρης: Από βιβλιογραφία, με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται, τα τρώει όλα, νεκρώνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες.

Δικηγόρος Πολιτικής αγωγης: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;
Τσαντιρης: Θα είχε πεθάνει.

 

Recommended For You

About the Author: efoni