Επίδομα Θέρμανσης: Μεγαλύτερο ποσό για όσους επιλέξουν ηλεκτρισμό

Ένα νέο μοντέλο επιδότησης θέρμανσης θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2024/2025, με βασικές αλλαγές που περιλαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και προσαρμογή του επιδόματος με βάση τα ενημερωμένα κλιματικά δεδομένα.

Τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν ηλεκτρική θέρμανση θα λάβουν μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την προώθηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων θέρμανσης.

Σημαντική αλλαγή φέτος είναι και η προσαρμογή του επιδόματος βάσει των ενημερωμένων κλιματικών δεδομένων. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πιο έντονο ψύχος κατά τους χειμερινούς μήνες θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση, καλύπτοντας τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες τους. Έτσι, το επίδομα θα κατανέμεται πιο δίκαια, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το μέγιστο επίδομα ενδέχεται να αυξηθεί στα 1.200 ευρώ (από 1.000 ευρώ πέρυσι), ενώ περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι θα μοιραστούν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρυσι, η επιδότηση κάλυπτε μόνο το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, αλλά φέτος θα επεκταθεί για ολόκληρο το εξάμηνο της περιόδου θέρμανσης, όπως ισχύει και για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αιτήσεις για την πίστωση των ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό.

Αυξημένα Ποσά για την Επιδότηση Ρεύματος: Λόγω της παράτασης της περιόδου επιδότησης, αλλάζουν και τα ποσά για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το φετινό επίδομα βάσης θα είναι 380 ευρώ και θα προσαρμόζεται με βάση τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Πέρυσι, το επίδομα βάσης ήταν μόλις 60 ευρώ, με τα ποσά να κυμαίνονται από 45 έως 480 ευρώ.

Επιδότηση για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο: Το επίδομα βάσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο θα είναι 300 ευρώ, έναντι 350 ευρώ πέρυσι, με αναπροσαρμογές ανά περιοχή. Το πετρέλαιο κυκλοφορεί φθηνότερο κατά 20 λεπτά το λίτρο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σταθερές.

Επιδότηση για Πέλετ και Καυσόξυλα: Το επίδομα για θέρμανση με πέλετ θα ανέλθει στα 360 ευρώ (350 ευρώ πέρυσι), ενώ για τις ορεινές περιοχές που χρησιμοποιούν καυσόξυλα θα παραμείνει στα 350 ευρώ.

Κατώτατα και Ανώτατα Όρια Επιδότησης: Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για ρεύμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, το επίδομα δεν θα είναι μικρότερο από 100 ευρώ και δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Οι πληρωμές

Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το 60% θα καταβληθεί ως προκαταβολή τον Δεκέμβριο, με βάση τις περσινές συνθήκες (βαθμοημέρες), ενώ το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί το Απριλιο βάσει των νέων δεδομένων που θα εκδώσει η ΕΜΥ, εξετάζοντας τις θερμοκρασίες από Οκτώβριο έως Μάρτιο.

Όσοι ζουν σε περιοχές με υψηλότερη μέση θερμοκρασία φέτος, πιθανόν να λάβουν μικρότερο ποσό. Για να λάβουν την επιδότηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν λογαριασμούς ή τιμολόγια αγοράς διπλάσιας αξίας από το ποσό του επιδόματος.

Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν κυρίως αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, με μία αλλαγή στα περιουσιακά κριτήρια.

• Εισοδηματικά κριτήρια: Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ για άγαμους ή άτομα σε κατάσταση χηρείας/διαζυγίου. Για έγγαμους ή όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, το όριο είναι 24.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στις μονογονεϊκές οικογένειες, το εισοδηματικό όριο είναι 29.000 ευρώ, με επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Κριτήρια για επιχειρηματίες: Τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 80.000 ευρώ.

• Περιουσιακά κριτήρια: Πέρυσι, το όριο ήταν 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους. Φέτος, παραμένουν τα 200.000 ευρώ για άγαμους, ενώ το όριο για ζευγάρια αυξάνεται σε 240.000 ευρώ, με προσαύξηση 40.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτή η αλλαγή ωφελεί ιδιαίτερα οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά.

Recommended For You

About the Author: efoni