ΕΟΦ: Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία αντισηπτικού

Στην απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης ενός αντισηπτικού προϊόντος, το οποίο δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ αποφάσισε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος «NEX CLOREX C2 4%», διότι, ενώ, σύμφωνα με την επισήμανσή του, χρησιμοποιείται στο ανθρώπινο δέρμα με σκοπό την απολύμανση, δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας βιοκτόνου.

Η εταιρεία η οποία εισάγει το προϊόν, οφείλει να το αποσύρει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο Οργανισμός, τις προηγούμενες ημέρες εξέδωσε ανακοίνωση για άλλα τρία προϊόντα, τα οποία διακινούνται μέσω διαδικτύου και είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Το πρώτο προϊόν διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως συμπλήρωμα διατροφής για την απομάκρυνση των παρασίτων από το ανθρώπινο σώμα, την πρόληψη από επαναμόλυνση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Πρόκειται για το σκεύασμα GERMIVIR, το οποίο δεν είναι γνωστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης, δε νομιμοποιείται να φέρει ισχυρισμούς υγείας περί καταπολέμησης και πρόληψης μολύνσεων.

Το GERMIVIR διακινείται διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του είναι άγνωστη. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το GERMIVIR, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

 

Επίσης, μετά από ενημέρωση των ισπανικών αρχών, ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων «Kuh-Nekt» και «Powers-X». Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται στο διαδίκτυο ως συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας και είναι πιθανόν να έχουν διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν «Kuh-Nekt» περιέχει τη φαρμακευτική ουσία ταδαλαφίλη, ενώ το προϊόν «Powers-X» περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη, η παρουσία των οποίων τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα. Η ταδαλαφίλη και η σιλδεναφίλη συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Recommended For You

About the Author: efoni