ΕΟΔY για ευλογιά πιθήκων: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Διευκρινίσεις και οδηγίες για τα συμπτώματα σύμφωνα με τα οποία χαρακτηρίζονται «ύποπτα» ή «πιθανά κρούσματα» της ευλογιάς των πιθήκων εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με ενημέρωση των ειδικών του Οργανισμού προς τους επαγγελματίες Υγείας, ύποπτο κρούσμα είναι συμβατό με την ακόλουθη κλινική εικόνα:

Οξεία έναρξη νόσου με πυρετό >380 C, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια, οσφυαλγία/ραχιαλγία, μυαλγίες και έντονη κακουχία, ακολουθούμενο από την εμφάνιση εξανθήματος (1-3 μέρες μετά), που συνήθως ξεκινά από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό, παλάμες πέλματα.

Πιθανό κρούσμα από την άλλη θεωρείται άτομο που πληροί τα κλινικά κριτήρια και συνδέεται επιδημιολογικά με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα πληροί τα κλινικά κριτήρια και είναι επιβεβαιωμένο εργαστηριακά με:
– Απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια.
– Ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα.
– Ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους, με την προϋπόθεση απουσίας έκθεσης σε άλλο ιό της οικογένειας orthopox-ιών.

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

Πυρετός
Κεφαλαλγία
Μυαλγίες
Οσφυαλγία
Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
Ρίγος
Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Φόβοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας

Παγκόσμια ανησυχία έχει ξεσπάσει για την ευλογιά των πιθήκων μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκφράζει ανησυχία ότι η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την ασυνήθιστη εξάπλωση της νόσου πέρα ​​από την Αφρική όπου είναι ενδημική, ενώ επιστήμονες ανά τον πλανήτη επιχειρούν να λύσουν το γρίφο της εξάπλωσης της νόσου.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε παράλληλα σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

Recommended For You

About the Author: efoni