Ενεργειακή κρίση: Άνοιξε ο αγωγός Nord Stream 1 – Μειωμένη η ροή του φυσικού αερίου

Τέλος στην αγωνία όλης της Ευρώπης μπήκε το πρωί της Πέμπτης καθώς ξεκίνησε εκ νέου η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Όπως ανακοίνωσε πάντως ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ ο αγωγός μεταφέρει αέριο στο 30% της χωρητικότητάς του.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ποσότητα αυτή του φυσικού αερίου είναι διασφαλισμένη για το επόμενο δίωρο μια πρακτική που, όπως παρατήρησε ο κ. Μίλερ, δεν είναι συνηθισμένη, να αλλάζει, δηλαδή, η ποσότητα παράδοσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

Ο αγωγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε για δέκα ημέρες λόγω της ετήσιας συντήρησης στις 11 Ιουλίου, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους Ευρωπαίους ότι η στρόφιγγα θα κλείσει οριστικά, με τον Πούτιν να εκβιάζει τους “27”.

 

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αφήσει να εννοηθεί oτι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μεν αλλά με μειωμένες ροές, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου.

Ήδη πάντως και πριν από τις εργασίες συντήρησης, οι αποστολές της ρωσικής Gazprom στην Ευρώπη είχαν μειωθεί σημαντικά, στο 40% των δυνατοτήτων, με τη ρωσική πλευρά να αποδίδει τη μείωση σε «τεχνικά κενά» και τη Δύση να απορρίπτει ως «προσχήματα» τις ρωσικές αιτιάσεις.

Ο αγωγός Nord Stream 1, που εκτείνεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αργού πετρελαίου, ότι χρησιμοποιεί τα ενεργειακά της αποθέματα ως μοχλό άσκησης πολιτικής πίεσης Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες, λέγοντας ότι παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Recommended For You

About the Author: efoni